Ce l-a împins pe adolescentul din Craiova să o ia pe calea jihadului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luigi Boicea a fost supus unei expertize psihiatrice FOTO Adevărul
Luigi Boicea a fost supus unei expertize psihiatrice FOTO Adevărul

Adolescentul care propovăduia jihadismul ar putea să fie supus unui tratament psihiatric dacă se dovedeşte că nu este responsabil pentru faptele sale. Specialiştii atrag atenţia că există riscul ca acest caz să nu fie singular, adolescenţii din România riscând să devină victimele propagandei jihadiste.

Tânărul din Craiova acuzat de propagandă jihadistă a fost supus, miercuri, unei expertize psihiatrice la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ (INML), la cererea procurorilor care vor să stabilească dacă se află în deplinătatea facultăţilor mintale. Deocamdată, adolescentul a fost lăsat să plece acasă cu mama sa, fiind cercetat sub control judiciar. În funcţie de rezultatul expertizei, anchetatorii DIICOT care instrumentează cazul său vor decide dacă vor cere sau nu arestarea preventivă a adolescentului. Dacă medicii vor stabili că Luigi Boicea nu este responsabil de faptele sale, pe fondul instabilităţii emoţionale, acesta ar putea fi internat, cu acordul părinţilor, într-un centru pentru tratament psihiatric. În acest moment, Luigi Boicea este acuzat de săvârşirea infracţiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, tânărul a fost denunţat la Poliţie chiar de mama lui. Femeia le-a povestit, în urmă cu mai multe luni, oamenilor legii că fiul său are un comportament neadecvat de când s-a convertit la Islam, devenind violent cu membrii familiei. Băiatul era crescut doar de mama sa, Simona Daşoveanu, despărţită de tatăl adolescentului. Luigi şi mama sa locuiau împreună cu bunicul băiatului, Ion Constantin Daşoveanu.

Adolescenţii sunt predispuşi să devină victimele jihadiştilor

Specialiştii atrag atenţia că există riscul ca acesta să nu fie un caz singular, adolescenţii din România riscând să devină victimele propagandei jihadiste aşa cum s-a întâmplat şi cu alţi tineri din Europa şi nu numai. Asta pentru că, anunţurile grupărilor extremiste abundă pe internet, iar tinerii ar putea căuta în ele aventura. Mai ales cei care au probleme în familie, pentru că sunt instabili emoţional sau se simt marginalizaţi şi pot fi uşor convinşi să adere la ele.

Ce au în comun adepţii jihadului

Ce îl poate împinge pe un tânăr obişnuit spre organizaţii şi acte extremiste? Ce au în comun cei care îmbrăţişează fanatismul religios? Cum se explică radicalizarea unor persoane aparent normale? Sunt întrebări la care specialiştii au un răspuns şi, mai mult, atrag atenţia că persoanele cele mai vulnerabile la recrutările făcute de gruparea Statul Islamic sunt adolescenţii. Toţi au mai multe trăsături comune.

„Sunt câteva trăsături comune de personalitate pentru adepţii jihadului, dar nu sunt patologice. Mulţi sunt labil psihic, dar nu toţi. În cazul atacului de la «Charlie Hebdo», un singur terorist avea instabilitate emoţională. Teroriştii nu sunt psihopaţi. O altă trăsătură ar fi imaturitatea. În al treilea rând, aceşti indivizi au tendinţe impulsive, sunt uşor iritabili. Actul terorist, hotărârea de a ucide presupun impulsivitate. Categoric, este vorba şi de o tendinţă antisocială. Vorbim de persoane marginalizate, care au acumulat frustrări şi care aderă la astfel de idei. (...) La aceşti adolescenţi, care au încă întrebări esenţiale, care sunt nedefiniţi ca personalitate, nu au discernământ şi valori morale puternice orice astfel de idei religioase prind foarte bine. La acestea se adaugă un vid afectiv, o situaţie socială defavorizată – părinţi divorţaţi etc.“, susţine psihologul Mihai Copăceanu.

Potrivit specialistului, pentru jihadişti folosirea violenţei este perfect justificată. Asta în ciuda faptului că despre islam se spune că este religia păcii. „În logica lor, folosirea violenţei nu contrazice principiul păcii. Adică spun că pot folosi violenţa pentru a instaura pacea. Nu este nimic nou aici. Şi creştinismul, care era o religie a iubirii, a fost în spatele cruciadelor. Pentru o valoare supremă, dumnezeaiască cum spun ei, scopul scuză mijloacele. Deci, logica lor iraţională nu se contrazice. Doar pentru noi asta este o contradicţie. Teroriştii au un temei care este fundamentat, este format“, a mai spus psihologul.

Cine sunt adevăraţii vinovaţi

Cei cu adevărat vinovaţi, spun specialiştii, sunt cei care i-au îndoctrinat pe creduli cu scopul de a-i transforma în terorişti.  „În general, adolescenţii sunt predispuşi la gesturi extreme. Vorbim de teribilism, aceasta este prima condiţie. La 17 ani, cu siguranţă. Sunt destule personaje uşor manipulabile. Gestul individual nu este atât de spectaculos. A fost prezentat eroic, ca şi cum ar fi fost băiatul lui Bin Laden, dar nu este chiar aşa. (...) Nu e chiar monument de inteligenţă cineva care întreabă pe internet de unde poate procura arme. Nu vreau să minimalizez riscurile, e clar că băiatul avea o anumită pornire. Mult mai grav era dacă ar fi fost descoperită o reţea. Adică cei care l-au convertit, l-au pregătit. Altfel, personajul este doar un executant de 2 lei care, probabil, avea şansă să facă vreo acţiune năstruşnică, pus de cineva. Interesant este cine l-a pus, cine a creat prozeliţi. Aici este partea despre care putem vorbi de gravitate”, este de părere sociologul Alfred Bulai.

Acesta a explicat şi modul în care tinerii ajung să identifice cu idealurile grupărilor jihadiste. „Există un soi de mimetism vizavi de ce se întâmplă pe scena politică internaţională. La fel există un mimetism şi la tineri care sunt dispuşi să preia asemenea modele. Deocamdată, faptul că un tânăr propovăduia pe internet chestiuni legate de o anumită valorizare a Statului Islamic şi a politicii islamului nu e mare lucru“, a arătat Bulai.

Dan Antonescu: Este vorba de frustrări

Alţi specialişti atrag atenţia asupra marginalizării la care sunt supuşi anumiţi tineri, care favorizează acumularea de frustrări. Aceştia ajung să-şi construiască universuri paralele şi să aibă o imagine idealizată despre anumite lucruri.

„În ceea ce priveşte motivaţia, e simplu şi, în acelaşi timp, dureros. Este vorba de frustrări. Mulţi tineri nu au modele de niciun fel. Aşa îşi fac o imagine idealizată asupra unor lucruri. În 1990, foarte mulţi tineri s-au înrolat în Legiunea Străină. Nu numai pentru că li se promiteau nişte bani, dar aveau posibilitatea să ucidă fără a fi pedepsiţi. Sunt tineri debusolaţi care, în lipsa unor modele, şi le-au creat singuri. Această avalanşă de informaţii din lumea islamului prinde foarte bine la aceşti tineri extrem de vulnerabili. E perioada de trecere de la pubertate la adolescenţă, în care vor să se afirme. E adevărat, sunt unii care au o anumită pregătire. Ei cred că acolo cineva le acordă respectul cuvenit. Atunci când au ajuns acolo, la fel cum au păţit şi cei din Legiunea Străină, au avut mari deziluzii. Au fost supuşi unor constrângeri foarte puternice, reguli dure, care le-au afectat personalitatea. Abia atunci ajung cu picioarele pe pământ“ a explicat şi Dan Antonescu, specialist criminolog. ; Corespondenţi „Adevărul

Tatăl „jihadistului“: „Era violent cu toată lumea care îi ataca religia“

Luigi, botezat Omar după ce a ales religia musulmană, l-a îngrijorat şi pe tatăl lui cu preocupările sale pentru Islam, susţinând că, pentru el, Mahomed, Allah şi Coranul reprezintă totul. „El a cunoscut pe internet o persoană de religie musulmană, iar această persoană l-a chemat la moschee pentru a se converti la această religie. Nu am fost de acord cu această cerere şi am avut o contrazicere cu fosta soţie. În urmă cu şase luni, l-am văzut pe Luigi schimbat. În urmă cu un an, el a fost botezat la moschee, însă fără acordul nostru. Noi, părinţii, nu am fost de faţă când a avut loc acest ritual. L-au convertit şi i-au schimbat numele în Omar. Am început să mă îngrijorez în urmă cu două luni, când a postat pe internet imagini cu nişte musulmani care decapitează alte persoane. Era de acord cu o parte dintre atentatele care au avut loc şi era violent cu toată lumea care îi ataca religia. El spunea că atât părinţii, cât şi familia lui sunt pe ultimul loc. Primul este Allah, al doilea este Mahomed, iar al treilea este Coranul. Mi-a spus că era în stare să îşi dea viaţa pentru Allah“, a povestit tatăl lui Luigi, Marin Boicea, ieşit recent din închisoare.

„Este la vârsta teribilismului“

Pe de altă parte, „Omar” avea un comportament normal faţă de alte persoane cu care intra în contact, vecinii lui ştiindu-l ca pe un băiat liniştit. Se pare că tânărul nu discuta cu oricine despre credinţele lui, mulţi dintre cunoscuţi neştiind că a ales o altă religie sau că are preocupări extremiste.

„Era prieten cu fiica mea şi venea des pe la noi în vizită. Niciodată nu ne-a spus că s-a convertit la Islam şi nici nu ne-a vorbit despre Allah. Am rămas suprins când am aflat pentru ce a fost reţinut. Era un copil cuminte şi respectuos, dar eu nu ştiu cum se comporta în familie. Nu îl cred în stare să comită el acte de terorism. Nu cred că ştia el cum se poate fabrica o bombă“, a spus Doru Tănăsie, unul dintre vecinii lui Luigi.

Profesorii şi colegii de şcoală ai lui Luigi, elev la Liceul Auto din Craiova, nu cred că adolescentul fi fost în stare să comită acte de terorism. „Este la vârsta teribilismului, când copiii trebuie judecaţi mai cu indulgenţă. Poate să conştientieze greşeala şi poate se îndreaptă“, a spus un profesor suplinitor de la liceul unde învaţă Luigi. Tânărul ridicat de DIICOT era cunoscut printre colegi ca un mare pasionat de fotbal, având un talent aparte la acest sport, însă a fost nevoit să renunţe la a-l practica după ce, în urmă cu cinci ani, a fost depistat cu diabet.  „Era în primii zece jucători şi avea talent. Am rămas surprins când am aflat ce s-a întâmplat. El a renunţat la fotbal imediat după ce s-a îmbolnăvit de diabet. Venea la antrenament tot timpul însoţit de mama lui. Nu avea un comportament neadecvat“, a spus Paul Răducan, preşedintele Academiei de Fotbal Gică Popescu.

Cum îi recunoaştem pe terorişti

Cazul tânărului de 17 ani din Craiova, care şi-ar fi arătat disponibilitatea de a deveni martir pentru Statul Islamic (ISIS), este luat în serios de autorităţi. Dar depistarea posibililor terorişti nu este apanajul exclusiv al serviciilor secrete. Un rol important în acest sens îl poate avea chiar populaţia. Semnalarea unor cazuri suspecte este încurajată de Serviciul Român de Informaţii, care a pus la dispoziţia cetăţenilor şi o o linie telefonică gratuită Telverde. Astfel, cetăţenii pot semnala situaţii suspecte a genera acţiuni teroriste la numărul 0800.800.100. Activitatea operatorilor care preiau apelurile are caracter permanent.

Care sunt informaţiile urmărite de SRI

Totodată, specialiştii SRI au elaborat o serie de ghiduri practice, care să-i ajute pe români să-i identifice pe posibilii terorişti. Cetăţenii sunt îndemnaţi să alerteze autorităţile atunci când întâlnesc persoane suspecte:

  • Persoane care manifestă interes pentru procurarea de substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste.
  • Persoane care confecţionează, deţin, transportă ori manipulează ilegal, armament, muniţii, substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste.
  • Acţiuni ale unor persoane care ar putea conduce la perturbarea funcţionării unor obiective strategice de importanţă deosebită.
  • Prezenţa repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor obiective care ar putea constitui ţinte ale unor atacuri teroriste (misiuni diplomatice străine, sedii ale unor instituţii internaţionale etc.). Interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obţinerea de date referitoare la obiective importante pentru viaţa social-economică.
  • Tendinţa unor persoane de a fotografia sau filma obiective care sunt supuse unor restricţii privind aceste activităţi.
  • Staţionarea îndelungată şi nejustificată a unor autoturisme în apropierea unor zone de importanţă deosebită, misiuni diplomatice sau alte locaţii în care prezenţa populaţiei este numeroasă.
  • Interesul unor persoane pentru studierea insistentă a unor locuri aglomerate (gări feroviare sau de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale).
  • Chestionarea nejustificată în legătura cu subiecte care, la prima vedere, nu ar prezenta interes (programul de funcţionare al unor instituţii, momente ale zilei de maximă aglomeraţie, momentul schimbării personalului care asigură paza la ambasade).
  • Interesul unor persoane pentru studierea insistentă a căilor de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sens.

Teroriştii ISIS folosesc şi arme româneşti

Un raport al Amnesty International arată că teroriştii din gruparea Statul Islamic folosesc inclusiv arme fabricate în România. Astfel, ţara noastră se află pe lista cu 25 de state în care au fost fabricate armele islamiştilor.

Specialiştii afirmă că armele respective au fost exportate legal, către diverse ţări din Africa de Nord sau Orientul Mijlociu, atât în timpul regimului comunist, cât şi după 1989. Este vorba, în principal, despre puşti automate de tip AKM (Automat Kalaşnikov Modernizat), produse la Cugir, şi aruncătoare de grenade, fabricate la Braşov.

Între timp, România şi-a pierdut cota pe piaţa exportului de armament. Dacă în 1989 exporturile de echipament militar atingeau un miliard de dolari, anul trecut au fost de doar 180 de milioane. Principalul furnizor de arme din Uniunea Europeană este acum Belgia. Cea mai bună armă fabricată aici este puşca de asalt automată F2000, produsă din 2001, la standardele NATO. Nici aceste arme nu au fost vândute direct extremiştilor.
În mai 2008, Belgia a încheiat un acord cu Libia, în valoare de 12 milioane de euro. După căderea regimului Gaddafi, armele au fost vândute ilegal în Orientul Mijlociu.

Citeşte mai multe informaţii despre "jihadistul oltean":

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite