Ce infracţiuni au descoperit şi ce amenzi au dat poliţiştii în Capitală, duminică, pe parcursul desfăşurării alegerilor locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 23 de dosare penale au fost deschise în urma a zeci de sesizări pe care poliţiştii le-au primit pe parcursul desfăşurării alegerilor locale de duminică, sesizări venite din toate sectoarele Capitalei, a declarat Bogdan Berechet, directorul general al Direcţiei Generale de Poliţie a Minicipiului Bucureşti (DGPMB).

Şeful Poliţiei Capitalei, comisar-şef de poliţie Bogdan Berechet, a susţinut la sediul DGPMB o declaraţie de presă cu privire la procesul de votare, desfăşurat de la nivelul municipiului Bucureşti, în ziua de 27 septembrie.

Directorul general al DGPMB menţionează că, de la încheierea procesului electoral şi până în prezent, la nivelul poliţiei Capitalei au fost înregistrate 9 sesizări, din care 6 a unor persoane şi trei din partea unor organizaţii, în care sunt reclamate diverse aspecte în legătură cu procesul de votare.

Cu ce fel de infracţiuni s-au confruntat poliţiştii

Potrivit lui Bogdan Berechet, la nivelul sectorul 1 au fost înregistrate 16 sesizări, fiind întocmite două dosare penale.

„Unul dintre dosarele penale priveşte săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, având în vedere faptul că un bărbat a reclamat că a fost ciupit de mână de către un membru al comisiei şi un dosar priveşte săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor, fiind sesizat, prin sistem 112 faptul că dintr-un autoturism s-ar da sume de bani”, a explicat şeful Poliţiei Capitalei. 

În Sectorul 2, au fost înregistrate 19 sesizări, o persoană fiind sancţionată contravenţional pentru apelare abuzivă a sistemului 112.

În Sectorul 3, au fost înregistrate 14 sesizări, fiind întocmit un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot, o persoană  exercitându-şi dreptul la vot cu o carte de identitate ce figura ca anulată.

În Sectorul 4, au fost înregistrate 7 sesizări,  fiind întocmit un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de furt, fiind reclamat faptul că lipseşte o ştampilă de vot.

În Sectorul 5, au fost înregistrate 24 sesizări, fiind întocmite 3 dosare penale privind săvârşirea infracţiunilor de:

  • fraudă la vot ,când s-a constatat lipsa unui buletin de vot. Buletinul a fost găsit ulterior, în altă urnă, dar se efectuează, în continuare verificări în vederea stabilirii situaţiei de fapt, urmând a fi dispuse masurile legale. 
  • furt, fiind reclamat faptul că lipseşte o ştampilă de vot.
  • neluarea măsurilor de securitate şi siguranţă în muncă – accident de muncă, un membru, din cadrul unei comisii suferind o accidentare.

Au fost aplicate şi sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale Legii nr.115 din 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Legii nr.61/1991.

Ce amenzi au fost aplicate în ziua votului

„Astfel, prin apel 112 a fost sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în sectorul 5, ar rula clipuri cu conţinut electoral. La cele două locaţii, pentru verificări, s-au deplasat poliţişti din cadrul Secţiei 18. A fost identificat administratorul care gestionează panourile video şi i s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1000 de lei, conform Legii  nr.115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. De asemenea, i s-a pus în vedere să stopeze rularea clipurilor în cauză. A fost informat Biroul Electoral cu privire la situaţie” a arătat şeful Poliţiei Capitalei.

În Sectorul 6, au fost înregistrate 10 sesizări, fiind intocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă la vot.

„O persoană care s-a prezentat pentru exercitarea dreptului la vot a prezentat un document de identitate neregăsit în evidenţe. Având în vedere suspiciunile cu privire la veridicitatea documentului, sub supravegherea unităţii de parchet competente se efectuează cercetări în vederea stabilirii situaţiei de fapt. O altă situaţie, din sfera contravenţională de această dată, a fost înregistrată pe raza acestui sector, când un bărbat s-a prezentat pentru a-şi exercita dreptul la vot, dar a refuzat portul măştii de protecţie, fapt pentru care au fost sancţionat contravenţional cu suma de 2.000 de lei conform prevederilor Legii nr 55 din 2020”, a mai arătat şeful Poliţiei Capitalei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite