Ce a fost în mintea lui Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părerile psihologilor şi ale psihiatrilor sunt împărţite: unii cred că Adrian Năstase a vrut să facă o demonstraţie, alţii consideră că a vrut să-şi salveze onoarea.

„Adevărul" a încercat să identifice câteva dintre mecanismele care au stat la baza tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase, consultând o serie de specialişti din psihologie şi din psihiatrie. Există opinii ferme, care nu se feresc să critice gestul fostului premier, sugerând că a fost ceva demonstrativ, cum există şi opinii mai temperate, care vorbesc despre firescul unui astfel de gest apărut într-o situaţie complet neaşteptată. 

Psihologul Bogdan Lucaciu se înscrie în categoria celor revoltaţi: tentativa de sinucidere, de secole o afacere privată, a devenit o afacere de stat. Îl taxează pe Adrian Năstase pentru această „încercare histrionică de a atrage atenţia". Este ceva feminin în psihologia lui Năstase, spune psihologul: „Femeile au mai multe tentative, bărbaţii reuşesc din prima încercare. Rămân la convingerea că gestul lui Adrian Năstase a fost unul demonstrativ". Putem vorbi despre o „sinucidere de onoare"? „Nici vorbă! Ce onoare?!? Sinuciderea de onoare se produce în intimitate. Nu te sinucizi cu poliţiştii în casă.

A fost un gest necugetat al unui om care credea că este imposibil să i se întâmple tocmai lui una ca aceasta". Să nu uităm, aşadar, în ce mediu a trăit fostul premier, înconjurat dintotdeauna de privilegii: „El, şi când era în linia a doua de comunişti, tot privilegiat era. Aşa a ajuns la acea aroganţă despre care vorbea domnul Ion Iliescu". Se va solidariza poporul acum cu Năstase? Psihologul nu crede: „România e oricum foarte împărţită politic, dar eu spun că marea parte a publicului se bucură când cade un om care a fost îndestulat.

Mai condamnă gestul cei cu valori creştine profunde, cei cu spirit creştin". Gest premeditat al unui bărbat care ştie ce vrea Letiţia Dobranici, medic psihiatru, dimpotrivă, crede că Adrian Năstase face parte dintr-o categorie aparte de bărbaţi  - inteligenţi, decişi, care ştiu perfect ce pot suporta şi ce nu, bărbaţi care îşi asumă dispariţia fără regrete. Oameni care se sinucid când îşi pierd statutul social, fiindcă se definesc prin ce reprezintă.

„Ştiu că oamenii spun: Ce fraier! Stătea şi el opt luni la închisoare şi rămânea şi cu banii! Dar Adrian Năstase este omul unei alte gândiri. În trecut erau oameni care făceau automat acest gest - să ducă pistolul la tâmplă - când se vedeau în afara statutului lor social". Nu a fost gestul lui Năstase unul „demonstrativ"? Letiţia Dobranici e categorică: „Gesturi demonstrative fac femeile părăsite, bărbaţii fără succes în dragoste, nu Adrian Năstase! Avea el nevoie să atragă atenţia asupra sa? Să fim serioşi! Nu ne place, nu îl iubim, poate o fi furat, nu ştiu, nu comentez, dar Adrian Năstase e deştept şi decis.

Ştia ce are de făcut. Când a fost valul acela de concedieri de la France Télécom, directorii, nu muncitorii, s-au sinucis! Şi nu se duceau la puşcărie, pur şi simplu îşi pierduseră statutul, confortul financiar".

Este tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase o tentativă de recuperare a onoarei? „Nu de recuperare a onoarei, ci o dovadă că ştia ce poate şi ce nu poate, pac!, la revedere. Nu a fost o tentativă de sinucidere venită din patologie, nu apucase să facă depresie".

„Un gest firesc"

Medicul psihiatru Dan Prelipceanu tratează cu moderaţie cazul Adrian Năstase. În opinia sa, gestul fostului prim-ministru este simplu de explicat.  „E vorba de un gest firesc, care apare ca o reacţie la un stres foarte mare, la o stare de şoc. Adrian Năstase avea un statut social foarte înalt şi nu a putut accepta o cădere atât de bruscă. Unii rezistă la astfel de şocuri, alţii nu.

Depinde şi de personalitatea fiecăruia, de înţelepciunea pe care o are şi de capacitatea de a accepta situaţia", spune doctorul Prelipceanu.
Medicul opinează că felul în care o persoană trece peste o tentativă de sinucidere nereuşită ţine foarte mult de personalitate. „Un om puternic îşi revine în câteva luni din punct de vedere psihic, dar pot exista şi probleme după situaţii de acest gen, cu depresii şi chiar recidive".

"Femeile au mai multe tentative, bărbaţii reuşesc din prima încercare."
Bogdan Lucaciu psiholog


Florin Tudose: „Nu pot să-mi explic acest gest, ceva nu se leagă"

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase l-a bulversat pe psihiatrul Florin Tudose şi, odată cu el, a bulversat ditamai întrunirea organizată zilele acestea în Harghita tocmai pentru a discuta problema sinuciderilor în România. 

„Chiar acum suntem la un congres despre sinucideri organizat la Miercurea-Ciuc, în Harghita, judeţul cu cele mai multe sinucideri din ţară. Suntem la a cincea ediţie, vrem să elucidăm şi nu putem să elucidăm. Ne-am adunat aici specialişti din toată ţara. Am discutat, ne-am consultat, dar degeaba! Nu ne putem explica acest gest făcut de Adrian Năstase!

Sinuciderea este fie impulsivă, când suferi un şoc, şi atunci prima reacţie este să-ţi iei viaţa, fie compulsivă, când te gândeşti mai mult timp, iei hotărârea, laşi un bilet şi apoi îţi iei zilele. Ceea ce a făcut Năstase nu se încadrează în niciunul din aceste cazuri şi altele nu există. Eu n-am mai întâlnit să aştepţi să vină poliţia şi televiziunile la poartă şi atunci să te sinucizi. Nu pot să-mi explic", ne-a mărturisit, răvăşit, Florin Tudose.

Specialistul crede că e ceva necurat la mijloc, dar nu ştie ce. Nu înţelege cum se poate sinucide un om puternic precum Adrian Năstase. „Domnule, omul ăsta a fost prim-ministru, a condus ţara şi a fost aproape să fie şi preşedinte. Ce făcea el dacă venea un atac nuclear peste noi, îşi lua zilele? Nu se poate, domnule, e om puternic. Aţi auzit de vreun caz de ţărănist sau liberal care, intrând Securitatea peste ei în casă, să recurgă la sinucidere? Eu n-am auzit. Dacă auziţi voi, spuneţi-mi şi mie".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite