Ce arsenal militar a desfăşurat Rusia în Marea Neagră în replică la manevrele NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele ruse aflate la bordul corvetei Orehovo-Zuievo/ Foto: ProfiMedia
Trupele ruse aflate la bordul corvetei Orehovo-Zuievo/ Foto: ProfiMedia

Navele de recunoaştere, navele de atac şi sistemele de rachete de pe litoralul rus al Mării Negre au fost plasate în misiune din cauza exerciţiului militar NATO "Sea Shield" ("Scut maritim"), desfăşurat inclusiv în apele teritoriale ale României.

Centrul pentru Reacţie Rapidă şi Posibile Urgenţe al Flotei militare ruse a Mării Negre a şi prezentat o serie de măsuri de monitorizare a navelor Alianţei Nord-Atlantice care participă la exerciţiul la care sunt prezente 20 de nave de luptă, peste 2.000 de militari, avioane de luptă sau supraveghere. 

Experţii ruşi intervievaţi de RIA Novosti consideră că principalul avanpost al Rusiei în Marea Neagră - peninsula (anexată în 2014)  Crimeea este poate cea mai bine apărată “regiune a Federaţiei Ruse”. Gruparea de forţe mixte desfăşurată în Crimeea ar dispune de tot ceea ce este necesar pentru a respinge un eventual atac sau cel puţin pentru a menţine poziţiile până la sosirea întăririlor din Rusia continental, mai susţin experţii.

Şase nave cu rachete “Kalibr”

Concret, în componenţa flotei ruse din Marea Neagră se află un crucişător cu  rachete (oarecum depăşit, aflat în prezent la modernizare) şi şase nave de patrulare pe distanţe lungi, dintre care trei sunt construite după Proiectul 11356 şi sunt dotate cu rachete de croazieră “Kalibr”. Acestea din urmă sunt nave moderne, special construite pentru flota Marii Negre şi au la bord unele sisteme  antiaeriene extrem de performate lucru care le face destul de greu de anihilat cu sistemele antinavă uzuale. .  

Apoi, în Crimeea se mai află şapte nave de desant de mari dimensiuni, şapte vedete mici, dintre care trei sunt echipate şi ele cu rachete de croazieră  “Kalibr”.  În plus, în Marea Neagră ruşii mai au şase submarine diesel noi din proiectul 636.3 “Varşavianka” greu detectabile (care au intrat în dotare flotei între 2013 şi 2016), trei nave antisubmarin, precum şi diverse nave auxiliare. Flota rusă cu baza la Sevastopol este în prezent în curs de modernizare. Către 2021, ea va primi în dotare şase corvete echipate cu rachete din proiectul 22800 “Karakurt”.

Su-24MR, uşor de bătut de F-16 Fighting Falcon

Din punct de vedere aerian, coasta rusă a Mării Negre este apărată de aviaţia maritimă. În primul rând, pe aeroportul militar Novofiodorvka (Crimeea) staţionează regimentul autonom de bombardiere Su-24. Sunt avioane concepute în anii ‘70  şi, în prezent, sunt  considerate oarecum depăşite. De altfel, un bombardier Su-24 a fost dobărât în 2015 de un F-16 al Forţelor Aeriene ale Turciei după lansarea unei singure rachete. Reamintim că şi Forţele Aeriene Române au în dotare avioane de luptă F-16 Fighting Falcon. Avioanele Su-24 au  participat la variata sovietică a razboiului din Afganistan, la războiul din Irak (unde au sfârşit prin a fi distruse de aviaţia aliată), la războaiele din Cecenia sau, mai recent, la conflictul din Siria. 

În zonă ruşii mai au şi bombardiere multirol de generaţia a patra, Su-30CM, arată  RIA Novosti. Acestea sunt avioane moderne, introduse în serviciu în anul 1996. Sunt supersonice şi pot fi înarmate cu până la 8 tone de rachete sau bombe de diverse feluri.  

Patrulare cu avioane din anii ‘60 -‘70

Pe aeroportul militar Kacia (Crimeea) este desfăşurat un regiment mixt de avioane amfibie Be-12, avioane de transport An-26 şi elicoptere de căutare şi salvare Ka-27. Beriev Be-12 este un hidravion conceput pentru misiuni antisubmarin şi patrulare maritimă.  Fabricat începând cu  anii ’60,  Be-12 este un avion oarecum pierdut în timp. A fost construit în peste 140 de unităţi, iar producţia a încetat în 1973. Are o viteză de aproximativ 500 de kilometri pe oră, un echipaj format din 4 persoane şi poate fi dotat cu bombe, încărcături de adâncime şi torpile. 

Anul trecut, în luna august, un Be-12 şi un AN-26 au fost interceptate de avioanele Typhoon ale forţele aeriene britanice, Royal Air Force (RAF), care erau la Baza Mihail Kogălniceanu pentru a executa misiuni de poliţie aeriană avansată pe acest flanc al NATO. Cele două avioane ruseşti s-au apropiat prea mult de spaţiul aerian al României, iar piloţii britanici au ridicat avioanele de luptă imediat. Ulterior,  Rusia a acuzat piloţii RAF că au interceptat în mod periculos aparate militare ruseşti deasupra Mării Negre, în scopul de a provoca Moscova.

Sisteme moderne de rachete

De asemenea, foarte important. Rusia dispune în peninsulă de o puternică apărare antiaeriană, cu sisteme antirachetă S-400 cu rază lungă de acţiune şi sisteme combinate de artilerie şi rachete Pantsiri-S1.

“Dacă NATO se decide să-şi consolideze prezenţa în Marea Neagră, Rusia poate uşor să contracareze aceste forţe”, a declarat pentru RIA Novosti Konstantin Sivkov, doctor în ştiinţe militare. “În cazul unei ameninţări reale, submarine diesel şi corvete de rachete pot fi transferate aici din alte teatre de operaţiuni”, susţine el, adăugând că dacă va fi necesar pe aeroporturile militare din Krasnodar (sud) şi Crimeea se poate regrupa în doar câteva zile aviaţia de luptă şi maritimă. Forţele de coastă vor fi întărite cu sisteme suplimentare “Bal” şi “Bastion”. “Pentru a restabili echilibrul, astfel de măsuri sunt mai mult decât suficiente”, susţine acesta. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite