CCR stabileşte condiţii identice de incriminare a neglijenţei în serviciu ca în cazul abuzului în serviciu: doar când este încălcată legea şi este stabilit un prag

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a decis, joi, că infracţiunea de neglijenţă în serviciu este constituţională, doar dacă prin sintagma "îndeplinire defectuoasă" a îndatoririlor de serviciu se înţelege "încălcarea legii", stabilind astfel condiţii identice de incriminare ca în cazul infracţiunii de abuz în serviciu. Curtea cere şi introducerea de către Parlament a unui prag.

 Curtea s-a pronunţat joi asupra unui dosar în care erau contestate articolele din Codul penal privind neglijenţa în serviciu. Articolul 298 din Codul penal prevede că "încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă".

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.249 alin.(1) din Codul penal din 1969 şi ale art.298 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma «îndeplinirea ei defectuoasă” din cuprinsul acestora se înţelege «îndeplinirea prin încălcarea legii»", potrivit unui comunicat de presă al Curţii.

CCR arată că în această decizie s-a luat în considerare şi hotărârea 405 din 15 iunie 2016, privind abuzul în serviciu.

"Sintagma «îndeplinirea ei defectuoasă», din cuprinsul acestora, nu întruneşte condiţiile calitative impuse atât de Constituţie, cât şi de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, nefiind enunţată cu suficientă precizie pentru a se înţelege la ce dispoziţii legale se raportează încălcarea îndatoririlor de serviciu. Astfel, Curtea a reţinut că defectuozitatea îndeplinirii unui act trebuie stabilită numai prin raportare la legea în domeniu", explică CCR.

Judecătorii cer şi ca Parlamentul să insituie un prag valoric, la fel ca în cazul abuzului în serviciu.

"Curtea a statuat cu privire la necesitatea complinirii de către legiuitor a omisiunii legislative constatate, sub aspectul valorii pagubei sau intensităţii/gravităţii vătămării drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice în vederea asigurării clarităţii şi previzibilităţii normei penale examinate", se arată în comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite