CCR a admis o excepţie ridicată de Oana Schmidt-Hăineală: Articolul care reglementează condiţiile detaşării magistraţilor, neconstituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Hăineală
Oana Hăineală

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că textul de lege care reglementează detaşarea judecătorilor şi procurorilor este neconstituţional întrucât nu precizează şi condiţiile încetării acesteia. Excepţia fusese ridicată de Oana Schmidt-Hăineală, singurul procuror care a deţinut funcţia de şef al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Potrivit unui comunicat al CCR, Plenul Curţii a luat în dezbatere, joi, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 58 alin. (l) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor care are următorul conţinut: "Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituţii, precum şi la instituţii ale Uniunii Europene sau organizaţii internaţionale".

CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate a acestor dispoziţii şi a constatat că soluţia legislativă, care nu precizează condiţiile încetării detaşării judecătorilor sau procurorilor, este neconstituţională, arată Agerpres.

"Curtea a reţinut că textul de lege criticat — care reglementează condiţiile detaşării judecătorilor şi procurorilor — nu precizează şi condiţiile încetării detaşării acestora. Ţinând de cariera judecătorului sau procurorului, atât condiţiile detaşării, cât şi condiţiile încetării acesteia trebuie prevăzute expres în statutul judecătorului sau procurorului. Lipsa unui text expres în cuprinsul art. 58 din Legea nr. 303/2004 care să prevadă condiţiile încetării detaşării judecătorului sau procurorului conduce la încălcarea dispoziţiilor art.1 alin.(5) din Constituţie, deoarece statutul judecătorilor şi procurorilor trebuie reglementat prin lege", arată sursa citată.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie — Secţia de contencios-administrativ şi fiscal.

A fost secretar de stat în ministerul Justiţiei

Excepţia fusese ridicată de Oana Schmidt-Hăineală, singurul procuror care a deţinut funcţia de şef al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).  Oana Schmidt-Hăineală este singurul procuror care a deţinut funcţia de şef al Consiliului Superior al Magistraturii, ea ocupând acest post în perioada 2013-2014.

În luna aprilie a acestui an, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a cerut Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii detaşarea Oanei-Schmidt Hăineală în cadrul instituţiei, pe un post de secretar de stat pentru relaţiile internaţionale ale ministerului, solicitare rămasă până acum fără răspuns. Ministrul Carmen Dan susţinea că numirea ca secretar de stat în MAI a procurorului Oana Schmidt-Hăineală ”ar fi un câştig pentru minister”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că decizia privind secretarii de stat din MAI îi aparţine ministrului Carmen Dan, iar dacă aceasta a solicitat detaşarea Oanei Schmidt Hăineală, “înseamnă că are nevoie de expertiza şi experienţa dumneaei”.

Vrea să fie judecător

Oana-Schmidt Hăileală, procuror la Parchetul Curţii de Apel Bacău, a fost propusă să ocupe un post de secretar de stat în Guvernul Grindeanu şi la începutul anului, detaşarea acesteia fiind cerută de fostul ministru Florin Iordache. Solicitarea a fost admisă de Secţia pentru procurori a CSM cu începere din 7 ianuarie, dar în 3 februarie Secţia pentru procurori a CSM a decis încetarea detaşării acesteia la Ministerul Justiţiei atât a Oanei Schmidt Hăineală, cât şi a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Încetarea detaşării celor doi procurori a fost cerută de şeful Ministerului Public, Augustin Lazăr, care a arătat atunci că măsura trebuie luată pentru a asigura derularea "în condiţii de imparţialitate” a dosarului privind elaborarea de către Ministerul Justiţiei a OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogată de Guvern la cinci zile după adoptare, anchetă aflată atunci la DNA.

După decizia Secţiei pentru procurori a CSM, Ministerul Justiţiei a anunţat că procurorul Oana Schmidt Hăineală a solicitat premierului încetarea calităţii de secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Săptămâna trecută, Oana Schmidt Hăineală a cerut CSM să fie încadrată ca judecător.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite