Cazul lui Severin, mai grav decât al euroşpăgarului condamnat în Austria la patru ani de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce colegul său austriac, Ernst Strasser, a fost condamnat la patru ani închisoare, în acelaşi dosar “Euroşpaga”, Adrian Severin riscă o pedeapsă mult mai mare, fiind acuzat şi de comiterea unor falsuri prin care ar fi prejudiciat Parlamentul European cu peste 400.000 de euro

Au trecut doi ani de când reporterii de la “Sunday Times” au înregistrat  discuţii cu trei europarlamentari,  prin care, în calitate de falşi lobbyişti, ofereau bani pentru a le fi promovate interesele. Toţi trei au acceptat. Românul Adrian Severin (58 de ani), austriacul Ernst Strasser (56 de ani) şi slovenul  Zoran Thaler (50 de ani).

Prima sentinţă a fost dată în Austria.  Ernst Strasser a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. În Slovenia, dosarul lui Zoran Tahler nu a fost încă finalizat. Însă, ce se întâmplă cu dosarul românului Adriana Severin, cel care chiar i-a şi “facturat” pe falşii lobbyişti cu 12.000 de euro?

Se strânge laţul

La 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justitţei, DNA a solicitat presedintelui Parlamentului European (PE) ridicarea imunităţii lui Severin. Tot în 2011DNA a cerut oficialilor PE conservarea probelor, pentru ca anul trecut să anunţe extinderea cercetarilor. Procurorii au descoperit şi alte fapte grave care ar fi fost comise de eurodeputat.

Pe lânga luare de mită si trafic de influenţă, acuzat în dosarul “Euroşpaga”, acesta este acuzat şi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

DNA explică de ce, în ciuda acuzaţiilor grave, dosarul stagnează. “Speţa este una complexă. Dosarul este diferit faţă de al celorlaţi doi europarlamentari. DNA a exstins cercetările şi procurorii au descoperit şi alte fapte comise de Adrian Severin, fapte care au fost prezentate în ordonanţa de începere a urmăririi penale. De altfel, acuzaţiile i-au fost aduse la cunoştinţă şi domnului Severin. Acum, aşteptăm o comisie rogatorie de la Parlamentul European. Este o ultimă fază înainte ca dosarul să plece la instanţă”, au declarat surse din DNA pentru “Adevărul”.

Ieri, Adrian Severin nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere referitor la situaţia dosarului în care este acuzat de DNA.

Asistenţii domnului Severin 

Din Ordonanţa de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2007 - 2010, învinuitul Severin Adrian ar fi folosit şi prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false ori inexacte referitoare la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti.

Procurorii acuză că firmele respective au fost înfiinţate cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă. În felul acesta, Severin a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European, susţin procurorii DNA.

Persoanele apropiate lui Severin în acest dosar sunt Anne Rose Marie Jugănaru - asistent parlamentar, George Vadim Tiugea - asistent parlamentar Severin şi Mihail Răducu - asociat şi administrator la cinci din firmele implicate în încheierea contractelor fictive. Ei sunt acuzaţi de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Dintre cei trei aşa-zişi asistenţi, cel mai cunoscut este Anne Jugănaru (50 de ani). Este membru PSD. Din 2002 se află în conducerea Institutului Social democrat “Ovidiu Şincai” şi a fost membru în Consiliul de Administraţie al TVR în perioada 2005-2012.

Ernst Strasser, pledoarie hilară 

image

Fostul eurodeputat austriac Ernst Strasser (56 de ani, foto), judecat pentru că ar fi cerut mită pentru a promova amendamente la legislaţia europeană, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.

Ernst Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru corupţie. "Clientul meu a avut suspiciuni de la început asupra interlocutorilor, apreciind că ar putea fi membri ai serviciilor secrete, dar a decis să îşi joace rolul până la capăt pentru a-i demasca", a declarat avocatul său, Thomas Kralik.

"Această afirmaţie este una dintre cele mai aventuroase pe care le-am auzit în cei 20 de ani de experienţă. Niciun tribunal din Austria nu ar crede aşa ceva", a răspuns judecătorul Georg Olschak.
Strasser a demisionat din postul de deputat european în martie 2011.

Un dosar numit “Euroşpaga”

În 2011 reporterii ziarului britanic “Sunday Times” le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să primească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Toţi au acceptat. Mai mult, Severin a trimis şi o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere". Şi el şi ceilalţi doi europarlamentari au fost filamţi cu camera ascunsă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite