Cazul Tel Drum: CJ Teleorman şi Ministerul Dezvoltării nu s-au constituit parte civilă în dosar deşi au fost notificaţi în acest sens

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au notificat de pe data de 20 noiembrie Consiliul Judeţean Teleorman şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene (MDRFE) pentru a se constitui parte civilă în dosarul tel Drum-Liviu Dragnea, dar instituţiile statului nu au răspuns până în prezent.  DNA susţine că ministerul ar fi fost prejudiciat în acest caz cu peste 20 milioane euro, iar Consiliul judeţean cu 31 de milioane de lei.

„La data de 20 noiembrie 2017, au fost trimise, de către procurori DNA, celor două instituţii menţionate, notificări în vederea constituirii de părţi civile în cauza mediatizată prin comunicatele nr. 1110/VIII/3 din data de 21 noiembrie 2017 şi 1056/VIII/3 din data de 13 noiembrie 2017. Până în prezent nu a fost primit vreun răspuns”, arată DNA, într-un răspuns la solicitarea „Adevărul”. 

Este vorba de dosarul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, de fraude europene şi abuz în serviciu, fapte care ar fi fost comise în perioada în care era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman (2000-2012).  

„Până în acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civilă cu privire la sumele ce ar fi fost obţinute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici CJ Teleorman nu s-a constituit parte civilă cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infracţiunile de abuz în serviciu (peste 31 milioane lei)”, anunţa DNA pe 21 noiembrie 2017. A fost momentul în care procurorii au anunţat că au pus sechetru pe avere. 

Cristescu: Nu am fost informaţi

Pe 22 noiembrie, Dănuţ Ionel Cristescu, preşedintele CJ Teleorman, declara pentru postul Digi24 că nu au fost informaţi despre acest prejudiciu. „Nu ne-am constituit parte civilă pentru că până în momentul de faţă nicio instituţie nu ne-a informat, nu cunoaştem care este prejudiciul şi trebuie să fie întemeiat, să vedem care sunt probele. Nu putem să ştim. Nu am primit nici scris, nici oral nicio informaţie cu privire la acest lucru”, a spus Dănuţ Ionel Cristescu, preşedintele CJ Teleorman.

Întrebat ce se va întâmpla când vor primi această înştiinţare, Cristescu a răspuns: „Vom analiza şi vom vedea dacă este cazul să ne constituim parte civilă în acest caz”.

Avocat: motiv de ridicare a sechestrului

Nicio instituţie publică nu s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului în dosarul Tel Drum. Aceasta este principala apărare a avocaţilor lui Liviu Dragnea care contest sechestrul asigurător pe întreaga avere. Curtea Supremă judecă miercuri, 29 noiembrie, cererea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, de ridicare a sechestrului asigurător pus de DNA pe întreaga sa avere.

Apărătoarea liderului PSD Maria Vasii, a explicat că sechestrul asigurător a fost pus de DNA „după ureche”. „Am contestat ordonanţa de instituire a măsurilor asiguratorii deoarece a fost emisă de procuror cu nerespectarea unor forme esenţiale cerute de lege”,a  precizat aceasta. Avocata crede că principala hibă ar fi faptul că  nicio instituţie publică nu s-a constituit parte civilă în această anchetă: „Noi nu avem nicio constituire de parte civilă, ca atare nimeni nu a revendicat până în prezent un prejudiciu ”. Procurorul DNA nu ar avea voie să solicite sau să dispuna măsuri asiguratorii înaintea de constituirea de parte civilă, „respectiv înainte de momentul prcesual al revendicarii unor despăgubiri din partea celor pretins vătămaţi/prejudiciaţi prin săvârşirea infracţiunii ce face obiect al acţiunii penale”. 

Motivele pentru care Liviu Dragnea contestă sechestrul pus pe avere în dosarul Tel Drum

Ce spune Codul de Procedură

Conform Codului de Procedură Penală (CPP), părţile vătămate se pot constitui parte civilă pe toată durata fazei de urmărire penală, până la trimiterea în judecată. Acest lucru „se face în scris sau oral, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor, a motivelor şi a probelor pe care acestea se întemeiază”. „În cazul în care constituirea ca parte civilă se face oral, organele judiciare au obligaţia de a consemna aceasta într-un proces-verbal sau, după caz, în încheiere”, se arată în CPP. 

Ziarul „Adevărul” a solicitat ieri de la CJ Teleorman şi MDRFE puncte de vedere privind constituirea de parte civilă în acest dosar, dar reprezentanţii celor două instituţii nu au dat niciun răspuns.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite