Cazul paradoxal al procurorului bogat care a luat o mită insignifiantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Ştefan Crişu este acuzat de trafic de influenţă FOTO luju.ro
Procurorul Ştefan Crişu este acuzat de trafic de influenţă FOTO luju.ro

Procurorul Ştefan Crişu, s-a vândut pe 2.000 de euro şi un telefon mobil. Un preţ mult prea mic pentru demnitatea de magistrat. Paradoxal, procurorul Crişu are o situaţie materială care îi permite să trăiască decent.

Încă un magistrat ajunge după gratii după ce a fost prins în flagrant luând mită. Ştefan Crişu, unul dintre cei mai vechi procurori criminalişti din Capitală, nu a rezistat tentaţiei şi a acceptat să ia şpagă în schimbul intervenţiei într-un dosar.

Procurorul Crişu s-a vândut pentru 2.000 de euro şi un telefon mobil. Asta în condiţiile în care magistratul are o situaţie materială îndestulătoare. Alături de soţia sa, care este notar public, Ştefan Crişu deţine o vilă de aproape 150 de metri pătraţi în comuna Berceni, în apropiere de Capitală, şi un autoturism BMW. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, procurorul câştigă lunar aproape 9.000 de lei.

Acum, Ştefan Crişu este acuzat de trafic de influenţă după ce a cerut mită pentru a interveni pe lângă procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru o soluţie favorabilă unui inculpat.

Preţul procurorului Crişu

Ştefan Crişu a fost prins în flagrant, duminică seară. El ar fi cerut şpagă, pentru a rezolva un dosar al unei persoane cercetate penal. Procurorul îi promisese celui care i-a dat mită că îl va ajuta într-un dosar, intervenind pe lângă un coleg de-al său de la DIICOT. Iniţial, ceruse 3.000 de euro şi un telefon mobil, potrivit procurorilor DNA.

”În cursul anului 2013 (începând cu luna martie), în calitate de procuror, Ştefan Crişu a pretins, în mod direct, un telefon mobil marca Samsung Galaxy, iar ulterior, a pretins, în mod direct şi prin intermediar, de la o persoană (denunţătoare în prezenta cauză), 3.000 de euro şi a primit un telefon mobil marca Samsung Galaxy (în valoare de 600 de euro), în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă procurorii competenţi din DIICOT ce aveau în instrumentare un dosar penal în care fuseseră dispuse măsuri de ridicare, în cursul derulării unei percheziţii domiciliare, asupra unui bun (autoturism marca Mercedes CLS 350), în vederea restituirii acestuia”, susţin procurorii anticorupţie. DNA precizează că, ulterior, procurorul Crişu i-a transmis denunţătorului la telefon, dar şi prin intermediari, să se achite de ”datorie”.

Filmul flagrantului

Ştefan Crişu a fost denunţat la DNA, iar duminică seara, pe 24 mai, el a fost prins în flagrant în timp ce primea mita negociată de 2.000 de euro şi un telefon mobil în valoare de aproximativ 1.000 de euro.

”Capcana” a fost întinsă pe terasa unei cafenele, în apropierea Operei. Potrivit unor surse judiciare, după ce Ştefan Crişu a primit banii, anchetatorii au trecut la reţinerea lui. Acesta şi-a dat seama că ceva nu este în regulă şi a încercat să fugă cu maşina personală, pe care o parcase chiar lângă local. A fost însă prea târziu, anchetatorii blocându-i imediat autoturismul.
În această acţiune, procurorii au fost sprijiniţi de Serviciul Român de Informaţii.

Arestarea magistratului, avizată de CSM

La cererea procurorilor DNA, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, luni, arestarea preventivă a procurorului Ştefan Crişu, urmând ca acesta să fie prezentat la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare  preventivă pentru 30 de zile.

Pentru reţinerea procurorului nu a fost necesar avizul CSM, întrucât magistratul a fost prins în timp ce primea mita. În schimb, avizul CSM este obligatoriu pentru arestarea preventivă a procurorului.

Cine este Ştefan Crişu

Ştefan Crişu (44 de ani) este unul dintre cei mai vechi procurori criminalişti din Capitală. Fost purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Crişu a candidat şi la CSM.

El şi-a început cariera ca stagiar la Parchetul Judecătoriei Sector 6. Ulterior, a fost
numit procuror criminalist la Parchetul Tribunalului Capitalei, funcţie pe care o deţine şi în prezent. O scurtă perioada de timp a activat la Parchetul General, unde a fost delegat la Secţia de Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică.
În octombrie 2010, Ştefan Crişu a vrut să candideze pentru un post în CSM, pe palierul parchetelor de tribunale, dar candidatura i-a fost respinsă.

Un an mai târziu, el şi-a depus din nou dosarul la CSM, fiind acceptat să candideze. Crişu a pierdut însă alegerile, primind cele mai puţine voturi dintre cei trei concurenţi.

În octombrie 2013, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins cererea lui Ştefan Crişu de numire în funcţia de judecător.

Până să fie prins în flagrant, procurorul Ştefan Crişu era considerat unul dintre cei mai profesionişti magistraţi din Capitală. Un singur fapt îi umbrea cariera. În 2007, Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a stabilit că Ştefan Crişu a ţinut cu anii în fişet mai multe dosare penale, fără să le soluţioneze.

Ştefan Crişu este cel care a anchetat moartea fostului consul din Singapore, Silviu Ionescu. Diplomatul ar fi provocat un accident rutier în statul asiatic, în urma căruia un om a murit, iar alţi doi au fost grav răniţi.

Magistraţi de partea cealaltă a legii

Zeci de magistraţi, judecători, dar şi procurori au fost arestaţi, condamnaţi sau cercetaţi în ultimii ani pentru fapte de corupţie. De notorietate este cazul fostului judecător al Curţii de Apel Bucureşti, Stan Mustaţă, care a fost condamnat, recent, la 10 ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Mustaţă a cerut de mai multe ori, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în dosarele pe care le avea de soluţionat, diferite sume de bani.

Alt judecător făcut „celebru” de DNA este Mircea Moldovan, care în martie 2015 a primit o pedeapsă-record pentru un magistrat condamnat - 22 de ani de închisoare. El a fost acuzat că vindea sentinţe pe televizoare, covoare şi mâncare. Judecătorul nu şi-a respectat roba nici când procurorii au vrut să-l reţină, Moldovan fiind surprins de camerele de luat vederi sărind gardul casei sale ca să scape.

Procurori repetenţi la integritate

Nici procurorii nu au rezistat tentaţiei corupţiei. În februarie 2015, Lora Constantinescu, fost prim-procuror adjunct al Parchetului Judecătoriei Buftea, a fost găsită vinovată de trafic de influenţă şi condamnată la trei ani de închisoare.
Lora Constantinescu a fost prinsă în flagrant la 17 mai 2013, după ce a primit mită 3.000 lei şi două cartuşe de ţigări, pentru a interveni în favoarea unui bărbat cercetat de poliţişti.

În noiembrie 2014, fostul procuror şef al Parchetului Sectorului 4 Bucureşti, Mihai Betelie, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi fals intelectual în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.

În acelaşi an, fostul procuror-şef al DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, a fost condamnat la trei ani închisoare cu executare, pentru luare de mită şi favorizarea infractorului. El  fost acuzat că a primit mită un autoturism pentru a ajuta trei persoane să distrugă probe într-un dosar din Germania privind fapte de evaziune fiscală.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite