UPDATE Demiterea lui Papici de la DNA reaprinde războiul Băsescu - Ponta. Crin Antonescu intră şi el în luptă: „Ce a făcut premierul este inacceptabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demiterea procurorului Papici de la DNA a generat o adevărată furtună în politică FOTO Mediafax
Demiterea procurorului Papici de la DNA a generat o adevărată furtună în politică FOTO Mediafax

Schimbarea procurorului Lucian Papici din funcţia de şef al secţiei I din cadrul DNA e la un pas de a genera ruptura definitivă dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Nici în USL apele nu sunt mai liniştite după ce Crin Antonescu a catalogat, vineri, ca inacceptabile declaraţiile premierului. De altfel, aseară Victor Ponta a dat explicaţii reprezentantantului Ambasadei SUA la Bucureşti despre situaţia de la DNA.

UPDATE Liderul liberal Crin Antonescu a declarat, vineri, că premierul Victor Ponta trebuie să ştie că oricine încearcă să intimideze, influenţeze sau să controleze justiţia va avea în preşedintele PNL un adversar hotărât, aşa cum a avut preşedintele Traian Băsescu.

„Victor Ponta a vorbit despre cum a fost schimbat Lucian Papici, despre cum nu se mai ţin băsişti în funcţii. Este inacceptabil. Prim-ministrul nu poate să dea explicaţii, nici să dea mesaje în numele Procurorului General”, a spus Crin Antonescu vineri.

Preşedintele Senatului a adăugat că, şi el a criticat activitatea unor Parchete, însă, niciodată nu a încercat să influenţeze schimbarea unui procuror

”Eu am criticat în repetate rânduri activitatea unor Parchete, anumite dosare, modul în care înregistrări dirijate circulă în mass-media, am spus aceste lucruri şi nu retrag nimic. Niciodată, însă, nu am încercat să promovez un procuror, să influenţez schimbarea unui procuror, nu am intrat în legătură cu un procuror pentru a discuta o decizie sau alta. O justiţie independentă nu face obiectul unor asemenea mesaje, ci este reprezentată de oameni care trebuie să aibă forţa de a-şi apăra independenţa”, a mai adăugat Antonescu.

Atacul liderului PNL vine la numai câteva ore de la cel al preşedintelui Traian Băsescu. 

„E o imixtiune a politicului, care pur şi simplu a dat ordin procurorului general să facă ceva, după două şocuri: anunţul începerii urmăririi penale pentru Dan Voiculescu şi fiica sa, pentru şantajcondamnarea lui Voiculescu (n.r.- în dosarul ICA) şi finalizarea dosarului lui Dragnea în cazul referendumului“, şi-a început Băsescu tirul acuzelor, la emisiunea „Evenimentul zilei“, difuzată de evz.ro şi postul B1TV. Traian Băsescu a admis, pentru prima dată, că ar putea rupe pactul pe care îl are cu premierul. „Aceste trei lucruri i-au făcut să nu mai respecte obiectivele cu care s-au angajat şi în UE, şi în relaţia cu SUA, şi în acel protocol de colaborare instituţională. Independenţa justiţiei s-a prăbuşit cu binecuvântarea premierului Ponta, şi acest lucru mă face să mă îndrept către denunţarea pactului de coabitare şi informarea tuturor partenerilor în faţa cărora eu mi-am pus obrazul. Nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru că a încălcat grav pactul şi mai ales s-a băgat cu bocancii în justiţie“, a ameninţat şeful statului.

„Nu e bine, domnule procuror!“

Traian Băsescu a spus, răspicat, că decapitarea procurorului DNA a urmărit un singur scop: salvarea lui Liviu Dragnea. „Am avut o discuţie cu procurorul general. L-am sunat şi i-am spus: «Nu e bine, domnule procuror!». Se aflase. Am acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă, eu având informaţii că e mare agitaţie pe această temă în interiorul PSD. Ei au mizat că vor face schimbarea lui Papici înainte de finalizarea dosarului. Ei nu au ştiut la ora când au luat decizia că dosarul era finalizat şi trimis la Kovesi“, a fost ipoteza susţinută de Băsescu.

Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, şi Tiberiu Niţu, procurorul general, nu au scăpat de acuzele preşedintelui. „În acest moment, Niţu, Cazanciuc şi Ponta au compromis România. Acum şapte zile, procurorii ăştia erau buni, şi după ce s-a pus dosarul lui Dragnea, a ieşit şi dosarul lui Voiculescu, dintr-odată nu au mai fost buni. Ponta a sărit să-l apere pe Niţu, ştiind că el a ordonat schimbarea de dragul lui Dragnea“, a opinat Băsescu.

Ministrul Cazanciuc somat să respecte Regulamentul DNA

De altfel, joi seara, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale a fost postat un comunicat în care în care este prezentată din nou îngrijorarea preşedintelui cu privire la situaţia de la Direcţia Naţională Anticorupţie. 

'Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se arată îngrijorat de faptul că, în ultimele zile, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a intervenit în justiţie de o manieră fără precedent de la intrarea României în Uniunea Europeană. În virtutea prevederilor Articolului 80, aliniatul (2) din Constituţia României, potrivit cărora 'preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice' domnul preşedinte Traian Băsescu a discutat, marţi, 1 octombrie a.c., după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cu ministrul Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cerându-i să respecte Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în care se precizează că procurorul-şef al DNA face propuneri pentru funcţiile de conducere din această instituţie. Ulterior, miercuri, 2 octombrie a.c., domnul preşedinte Traian Băsescu l-a contactat telefonic pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Tiberiu-Mihail Niţu, pentru a-l atenţiona să nu cedeze la presiunile politice care se fac asupra domniei sale", se arată în comunicat.

Ponta nu denunţă pactul

Din perspectiva premierului Victor Ponta, acordul de colaborare rămâne încă în picioare. „Eu nu denunţ pactul, deşi preşedintele a fost consecvent până acum, în sensul că l-a încălcat de sute de ori. Preşedintele astăzi zice una, mâine zice alta“, a spus Ponta la Antena 3. Ponta  susţine că preşedintele are „procurori favoriţi şi procurori nefavoriţi“.„Eu n-am vorbit niciodată cu domnul Niţu nici pe cine propune, nici pe cine revocă. Am constatat azi că preşedintele Băsescu l-a sunat pe procurorul general şi i-a spus pe cine să pună în justiţie, se mai şi laudă cu asta“, a replicat premierul. 

 

Filmul unei demiteri cu cântec

Miercuri seară, la numai câteva zile de când procurorului Lucian Papici i-a fost prelungit mandatul în funcţia de procuror şef al secţiei I penală din Direcţia Naţională Anticorupţie,  procurorul general al României , Tiberiu Niţu, a decis demiterea acestuia şi înlocuirea lui cu Iuliana Bendeac.

Concret, delegarea lui Lucian Papici ca şef al secţiei anticorupţie a expirat pe 23 septembrie, însă procurorul general a decis prelungirea mandatului cu încă trei luni. Astfel, Papici a fost demis la numai 10 zile după ce acelaşi procuror general a decis prelungirea şi la numai câteva ore după ce şeful Direcţiei de combatere a corupţiei din DNA finalizase ancheta în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

image

Preşedintele ştia mişcarea

Preşedintele Traian Băsescu a spus ieri că, înainte ca Tiberiu Niţu să trimită faxul de revocare, a încercat să-i întoarcă decizia. „L-am sunat să-i spun că nu e bine, domnule procuror general. N-aveam cum să nu ştiu, se aflase”, a tunat Băsescu.

De asemenea, şeful statului a declarat că a discutat marţi, după şedinţa CSAT, şi cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, despre potenţiala schimbare a procurorului şef al DNA. „Eu am vorbit cu ministrul Justiţiei, spunându-i: „Omule, atenţie la nominalizări pentru DNA”. L-am rugat să discute cu Codruţa Kovesi cu privire la nominalizări. A făcut-o de-a îndoit-o. Cu oamenii ăştia nu merge cu rugăminţi. Trebuie puşi, aşa cum sunt, în faţa publicului şi a partenerilor noştri”, a mai susţinut preşedintele, care a precizat că va informa partenerii externi ai României în legătură cu ultimele evenimente din Justiţie. 

În momentul în care Tiberiu Niţu a decis în data de 23 septembrie să prelungească mandatul lui Papici la şefia Secţiei I Penală, acesta s-a consultat în prealabil cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În schimb , la demiterea lui Papici, Niţu nu i-a cerut lui Kovesi un punct de vedere. 

„Direcţia Naţională Anticorupţie reclamă că pentru delegarea procurorilor Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei”, au arătat reprezentanţii Parchetului.

Propuneri trimise la CSM după numiri

În replică, Parchetul General a precizat că măsurile dispuse de procurorul general sunt o urmare a transmiterii de către ministrul Justiţiei la Consiliului Superior al Magistraturii a propunerilor de numire în funcţii de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie.

De fapt, Consiliul Superior al Magistraturii a informat că abia ieri a înregistrat adresa prin care ministrul Justiţiei a transmis Secţiei pentru procurori, spre avizare, propunerile de numire în funcţiile de conducere la nivelul secţiilor din cadrul DNA. Adică, după ce noii şefi au fost numiţi în funcţii, s-au făcut propuneri formale la CSM pentru avizare.

Sub comanda lui Papici, ca şef al Secţiei I Penale, au fost instrumentate dosare precum cele ale lui Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Gigi Becali, Cătălin Voicu, Ioan Avram Mureşan, Decebal Traian Remeş şi, cel mai recent, dosar finalizat cu câteva ore înainte să fie înlocuit, cel al vicepremierului Liviu Dragnea privind fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui României, în vara anului trecut.  

   

Lucian Papici DNA FOTO Mediafax

Lucian Papici (foto dreapta), fost şef al Secţiei I Penale a DNA, a cerut, ieri, Consiliului Superior al Magistraturii să îi apere reputaţia profesională. „Prin afirmaţiile făcute de primul ministru - din care reproduce textual «Papici a făcut dosare politice» şi «De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?» se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, este în realitate cel care hotărăşte asupra menţinerii sau nu în funcţia de conducere a unui procuror, cu toate că nu are atribuţii legale în acest sens“, a precizat Papici.

Mai mult, Papici a declarat joi pentru Europa FM că „este o presiune la adresa procurorilor oneşti care vor să facă anticorupţie. Nu vom ceda, e iluzoriu ca politicienii să creadă aşa ceva“.

Macovei: USL a vrut să pună mâna pe DNA

Fost ministru al Justiţiei, europarlamentarul Monica Macovei s-a arătat indignată de demiterea procurorului Lucian Papici. „Scopul USL aceasta a fost, să pună mâna pe conducerea DNA, să-i dea afară pe procurorii care fac dosare profesioniste, adică să scape de justiţie. Sunt foarte supărată şi eu. E evidentă mişcarea. În clipa în care a finalizat dosarul Dragnea, domnul Papici a fost revocat din funcţie de Niţu. De asta l-a pus Ponta pe Niţu acolo. Să îi scape pe Dragnea şi pe toţi. Sunt o haită de hoţi care acum dau afară procurorii“, a spus Macovei.

Premierul a dat explicaţii reprezentanţilor Ambasatei SUA

Premierul Victor Ponta a avut o discuţie de peste un sfert de oră cu însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice SUA la Bucureşti, Duane Butcher, legată inclusiv de situaţia creată de revocarea lui Lucian Papici de la Secţia I DNA, Ponta precizând pentru agenţia de presă Mediafax că i-a explicat acestuia situaţia.

Discuţia a avut loc la Palatul Bragadiru, cu ocazia recepţiei oferite pentru Ziua Naţională a Germaniei, cei doi oficiali retrăgându-se la un moment dat într-un spaţiu privat, unde au discutat timp de peste un sfert de oră.

Întrebat dacă a discutat cu oficialul american şi despre noile numiri la DNA Ponta a precizat că a explicat acestuia situaţia.

În luna decembrie, după ce ambasadorul american Mark Gitenstein şi-a încheiat mandatul în România, Duane Butcher, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, a devenit Însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA. El ocupă această funcţie până la sosirea noului ambasador al SUA în România.

Premierul urmează să efectueze în perioada următoare şi o vizită în SUA.

Ponta: „I s-a terminat mandatul“

Într-o emisiune televizată difuzată miercuri seară, premierul Victor Ponta a declarat că procurorul Lucian Papici a făcut dosare politice şi i-a dat replica Monicăi Macovei. „Propaganda lui Macovei. Nu a fost demis, i s-a terminat mandatul lui Papici. Susţin că Daniel Morar şi Papici au făcut dosare politice. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei. Probabil că îl va numi domnul Băsescu (n.r. la Curtea Constituţională). Avem 350 de sesizări cu documente trimise la Parchet. Până astăzi nu au terminat cercetările. Ce victimă este Papici? Cum să fie şef dacă şi-a terminat mandatul? Să mai stea procuror simplu, să mai facă şi el un dosar, că şefi din ăştia puşi de Băsescu ... Stă şi el procuror simplu, că nu l-a născut şef. S-a terminat şi cu dosarul, l-a trimis, pa, la revedere“, a spus spus Ponta.

Premierul Ponta a spus joi dimineaţă că şeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, nu a fost schimbat, ci doar i s-a terminat mandatul. „Vrem să avem stabilitate, de aia nu l-am mai vrut pe Morar, am vrut să vină cineva care are un mandat de trei ani, ca să fiu foarte sincer, care are un mandat şi după ce expiră mandatul domnului Băsescu, să nu mai stea toată ziua, cum stăteau Morar şi Papici, pe telefon cu Cotroceniul, să aibă un mandat de trei ani, să aibă stabilitate şi cu asta basta“, a declarat Ponta. ;

Pe 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus oficial sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a şefului statului, din 29 iulie 2012, fiind acuzat de procurorii DNA că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA. De atunci, Dragnea s-a prezentat de mai multe ori la DNA pentru a studia dosarul de cercetare penală.

După ce procurorii au anunţat că îl cercetează pe Dragnea, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că el şi toţi membrii Biroului Permanent Naţional şi ai Comitetului Executiv Naţional au semnat autodenunţuri la DNA pentru că au îndemnat oamenii să vină la vot la referendum.

Procurorii DNA au anunţat atunci că au început urmărirea penală faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea. Cei 49 de preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare au fost acuzaţi de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

 

Pericolul următorului raport MCV

În luna ianuarie a acestui an, Comisia Europeană a emis ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. 

Una dintre principalele probleme evocate de experţi a fost prezenţa în Guvernul Victor Ponta a unor miniştri cu probleme în justiţie. Este vorba despre Relu Fenechiu, pe atunci ministru al Transporturilor, care era judecat în dosarul „Transformatorul“. Ponta l-a demis abia după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare într-o primă instanţă. Al doilea ministru nominalizat indirect de către experţii Comisiei Europene este Liviu Dragnea, vicepremier, cel care conduce Ministerul Dezvoltării Regionale. Acesta era şi atunci acuzat că ar fi fraudat rezultatele referendumului pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu.

Următorul raport MCV ar putea conţine din nou cazul vicepremierului Liviu Dragnea, dacă acesta va rămâne în funcţie, dar şi decizia controversată a procurorului general Tiberiu Niţu de a-l schimba nejustificat din funcţie pe procurorul Lucian Papici. 

Citeşte şi:

Ponta, discuţii cu oficialii americani după scandalul Papici

Premierul Victor Ponta a avut o discuţie de peste un sfert de oră cu Însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice SUA la Bucureşti, Duane Butcher, legată inclusiv de situaţia creată de revocarea lui Lucian Papici de la Secţia I DNA.

Codruţa Kovesi, despre dosarul fraudei la referendum: procurorii prezintă materialul de urmărire penală. Peste 70 de persoane cercetate în acest caz

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că procurorii prezintă materialul de urmărire penală în cazul a peste 70 de persoane cercetate în dosarul fraudei de la Referendumul din 2012, urmând ca anchetatorii să dea o soluţie în acest caz.

Băsescu: „Ponta s-a băgat cu bocancii în Justiţie de dragul lui Dragnea. Mă gândesc să denunţ pactul de coabitare“

Invitat în cadrul emisiunii „Evenimentul zilei” de la B1TV, preşedintele Băsescu Traian a declarat, joi, că va face o analiză privind pactul de coabitare cu premierul Ponta şi se va pronunţa în cursul după-amiezii, menţionând că cel mai important punct, independenţa Justiţiei, „s-a prăbuşit ieri” şi acest lucru îl face să se îndrepte spre denunţarea acestui pact.

Ponta: „Eu nu denunţ pactul cu Băsescu“

Premierul Victor Ponta i-a replicat lui Traian Băsescu, spunând că el nu va denunţa parcul de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu deşi acesta l-a încălcat de sute de ori până în prezent şi arată că gestul şefului statului de a discuta cu procurorul general reprezintă o brutală ingerinţă în justiţie.

Traian Băsescu, despre cazul Papici: „Niţu, Cazanciuc şi Ponta au compromis România“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, referitor la recentele schimbări la nivelul DNA, că este o imixtiune a politicului, ca urmare a anunţului privind începerea urmăririi penale în cazul lui Dan Voiculescu şi finalizarea dosarului lui Liviu Dragnea.

Băsescu, despre alegerile prezidenţiale: „Ponta ar putea fi bătut de un candidat ca Boc“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite