VIDEO Cazul Kovesi la CEDO. Care sunt întrebările judecătorilor CEDO pentru autorităţile române în această speţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat pe site-ul instituţiei detalii din cererea adresată instanţei de fosta şefa a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Cazul a trecut de primul filtru al instanţei europene şi este judecată cu prioritate. Judecătorii CEDO au adresat părţilor patru întrebări principale.

Potrivit portalului instanţei europene, în acest caz, judecătorii CEDO cer părţilor să răspundă la patru întrebări principale: 

„1.Dacă Articolele 6 şi 1 ale Convenţiei sunt aplicabile în acest caz? 

2. Dacă da, a avut reclamantul acces la o instanţă de judecată pentru a-şi apăra drepturile civile şi obligaţiile cu privire la demiterea ei din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în acord cu Articolele 6 şi 1 din Convenţie? 

3. În contextul acuzaţiilor aplicantei, cum că a fost demisă din cauza opiniilor ei personale exprimate public în capacitatea ei profesională, a existat în acest caz o încălcare a libertăţii de exprimare, aşa cum este ea statuată în Articolele 10 şi 1 din Convenţie? 

4. A avut aplicantul căi de atac interne pentru aspectele invocate în plângere, aşa cum cere Articolul 13 din Convenţie?”.

Plângerea cu privire la modul în care a fost revocată din funcţia de şef al DNA, depusă de Laura Codruţa Kovesi la CEDO a intrat în procedura de urgenţă, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) informând agentul guvernamental al Romaniei la începutul lunii februarie că speţa va fi tratată cu prioritate.

Ce reclamă Kovesi

Laura Codruţa Kovesi susţine în plângerea adresată CEDO că procedura de revocare a încălcat drepturile omului pentru că nu a avut calitatea de parte în conflictul soluţionat de instanţa constituţională, nu a fost citată în faţă Curţii Constituţionale şi nu a avut posibilitatea de a avea cel puţin calitatea de intervenientă pentru a exprimă un punct de vedere în apărarea sa.

„Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte revocarea din funcţia de procuror şef al DNA că urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunţată de Curtea Constituţională", declara Kovesi.

Potrivit procedurii instanţei europene, părţile au termen până pe 19 martie, pentru a ajunge la o soluţionare pe cale amiabilă a litigiului. În cazul în care doreşte înţelegerea, Executivul trebuie să comunice în acest termen care este propunerea concretă pentru fosta şefă DNA. În cazul în care nu se ajunge la o soluţie amiabilă, Guvernul de la Bucureşti are la dispoziţie 6 săptămâni să trimită la CEDO propria apărare. 

În ceea ce priveşte scopul acestei plângeri, fosta şefă a DNA a susţinut că principalul motiv este stoparea unor astfel de proceduri de revocare a procurorilor şefi din parchetul general. „Nu am solicitat niciun fel de despăgubiri, ci doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive şi altor procurori cu funcţii de conducere, pentru că această decizie poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deţine o funcţie de conducere în Ministerul Public”, a explicat Laura Codruţa Kovesi.

Citeşte şi

VIDEO Liviu Avram, despre cazul Kovesi la CEDO: O victorie a Laurei Codruţa Kovesi ar reprezenta o uriaşă palmă morală pentru CCR

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite