Cazul copilului care a murit la Sanador. Există dovezi că doctoriţa care l-a operat este vinovată de uciderea acestuia. Chirurgul e suspect în dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Duţă a murit la câteva ore de la operaţia de hernie inghinală făcută în clinica privată
Ştefan Duţă a murit la câteva ore de la operaţia de hernie inghinală făcută în clinica privată

Laura Bălănescu, chirurgul pediatru care este acuzat de moartea unui copilaş pe care l-a operat la Spitalul Sanador de hernie inghinală, este începând de astăzi suspectă în dosarul în care se fac cercetări pentru comiterera infracţiunii de ucidere din culpă.

Ştefan Alexandru, un băieţel de 1 an şi 10 luni, a murit pe 20 octombrie, după o operaţie efectuată la Spitalul privat Sanador.

După câteva ore de la intervenţia chirurgicală, starea de sănătate a băieţelului s-a agravat şi a intrat în stop cardiorespirator, nemaiputând fi resuscitat. 

Patru doctori au trecut să îl verifice pe Ştefan în următoarele ore şi au consemnat în fişa de observaţie că starea copilului este satisfăcătoare. Părinţii susţin însă că Ştefan se simţea tot mai rău, aşa că în cele din urmă l-au dus pe braţe în sala de tratamente. Apoi tatăl spune că a sunat la 112, chiar la recomandarea chirurgului care l-a operat pe copil.

Pe 23 octombrie, a avut loc autopsia, în urmă căreia s-a aflat cauza decesului copilului: şoc hemoragic, cauzat de o hemoragie internă. 

Mai multe cadre medicale, dar şi părinţii micuţului au fost audiaţi la Poliţia Capitalei. O anchetă a Colegiului Medicilor din Bucureşti este în plină desfăşurare, după ce părinţii au acuzat chirurgul de malpraxis. 

Laura Bălănescu, doctoriţa care l-a operat pe micuţ, a declarat într-o conferinţă de presă că intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat fără evenimente majore. „Nu am nicio explicaţie în momentul acesta ce s-ar fi putut întâmpla. Intervenţia chirurgicală a evaluat fără evenimente majore”, a declarat chirurgul. 

Asistentele ar fi acţionat haotic

Părinţii lui Ştefan îşi amintesc însă că, după operaţie, asistentele acţionau haotic. „Persoanele astea sunt atât de necalificate şi este înfiorător faptul că ele în continuare merg şi pun mâna pe copiii”, declara Andreea Duţă, mama lui Ştefan, la scurt timp de la decesul micuţului. 

Potrivit părinţilor, atât chirurgul, cât şi anestezistul au considerat că nu e o problemă ca băieţelul să rămână la patru etaje distanţă de secţia de Terapie Intensivă. Au urmat nouă ore în care băieţelul s-a simţit rău, nefiind luate niciun fel de măsuri, au mai spus părinţii. 

După izbucnirea scandalului, au fost analizate inclusiv probele video ridicate de poliţişti de la spitalul privat. Aceştia au dorit să refacă traseul din spital al cadrelor medicale şi să vadă modul în care au interacţionat cu micuţul de la internarea în spital şi până în momentul în care s-a constatat decesul acestuia. 

Ce spune Codul penal

Conform art. 77 din Codul de procedură penală, persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect. 

Faţă de suspect nu se poate dispune măsura arestării preventive, arestării la domiciliu, măsurile controlului judiciar şi controlului judiciar pe cauţiune. Aceste măsuri pot fi luate doar în raport cu o persoană care deţine calitatea de inculpat.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite