UPDATE Cazul copilului mort la Sanador. Laura Bălănescu, chirurgul care l-a operat: „Intervenţia a evoluat fără evenimente majore”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captura PRO TV
FOTO Captura PRO TV

Procurorii Capitalei au ridicat înregistrări video de la spitalul din reţeaua Sanador unde un copil a murit în urma unei intervenţii de hernie inghinală. Cazul micuţului Ştefan Duţă a scos la iveală şi decesul unei femei care a murit în acelaşi spital, după ce ar fi fost diagnosticată greşit, potrivit spuselor familiei şi supusă unui număr de patru intervenţii chirurgicale în doar câteva zile.

Laura Bălănescu, chirurgul care a l-a operat pe Ştefan Duţă, spune că a respectat toate protocoalele. „Intervenţia a evoluat fără evenimente majore, este regretabil ce s-a întamplat. Este o anchetă în curs”, a spus medicul.  

După moartea copilului de nici doi ani, au apărut noi acuzaţii asupra medicilor de la Spitalul Sanador. Mai exact, familia unei paciente acuză că femeia a murit după ce i s-a pus un diagnostic greşit, ea fiind operată de patru ori de medicul Bogdan Marţian, şeful secţiei de Chirurgie Generală. 

„Doamna era o pacientă nu foarte în vârstă şi avea o patologie cardiovasculară foarte avansată. A făcut un accident vascular. În momentul în care s-a prezentat la noi a venit într-o gardă, medicul i-a recomandat o radiografie cu contrast care i s-a făcut şi rezultatul arăta o stenoză semnificativă. Asta s-a întâmplat pe 6 octombrie. A primit un anticoagulant cu care a reacţionat bine în primele două zile, după care starea s-a agravat, apoi am vrut să încercăm să facem ceva cât mai puţin invaziv. Toată aorta dumneaei era calcificată. Pe 9 octombrie, am explicat familiei, celor trei băieţi, că singura resursă pe care o putem lua în calcul era să îi facem o intervenţie. Le-am explicat fiecare pas, au înţeles că e posibil să nu putem depăşi momentul operator şi să apară riscuri, familia femeii a semnat toate acordurile. Femeia a fost operată de patru ori”, a declarat medicul în prima conferinţă de presă făcută de Spitalul Sanador după tragedia copilului de aproape doi ani, mort sâmbătă seară după o intervenţie chirurgicală. 

Ancheta, preluată de Parchetul Capitalei

Părinţii copilului mort sunt, audiaţi, joi, la Parchetul Capitalei. Primul care a fost audiat de oamenii legii a fost medicul de la SMURD care a ajuns la caz şi a participat la resuscitare. 

Şi Colegiul Medicilor Bucureşti face o anchetă în cazul medicului care l-a operat pe Ştefan Duţă, copilul care a murit după o intervenţie de hernie inghinală într-un spital privat din Capitală. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean, care a anunţat că în perioada următoare vor fi cercetate toate faptele medicale şi documentele care se referă la acest caz, ulterior urmând să fie audiaţi medicii responsabili. 

„Vor fi stabilite şi vinovăţiile şi sancţiunile care se impun”, a declarat doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele CMR. 

Potrivit acestuia, se va apela chiar la experţii care fac parte din comisiile Colegiului Medicilor din România. „Speţa nu este asemănătoare cu cea a unui conducător auto care omoară un cetăţean pe trecerea de pietoni. Decesul copilului este proba necesară, dar nu şi suficientă pentru a stabili vinovăţia cuiva şi a sancţiona”, a explicat şeful medicilor într-o conferinţă de presă. 

Ce riscă medicul dacă e găsit vinovat

Chirurgul a mai spus că, din punctul său de vedere, decizia luată de Comisia de Disciplină va fi cel mai probabil contestată fie de familie, dacă va fi nemulţumită de rezultat, fie de medicul chirurg care a efectuat operaţia în urma căreia a murit băieţelul de un an şi 10 luni. Doctorul riscă însă, potrivit legislaţiei, fie mustrare, fie avertisment, fie vot de blam, amendă sau chiar îi va fi limitată practicarea profesiei pe o durată de timp sau definitiv.

În ceea ce priveşte faptul că părinţii au fost nevoiţi să sune în spital la 112, Borcean a spus că acest lucru nu ar fi normal dacă în spital ar exista un serviciu de urgenţă, pentru că de regulă există un medic de urgenţă care este chemat în situaţiile de stop cardio-respirator pentru a face resuscitarea în orce secţie.

„Este o discuţie lungă, nu vreau să mă antepronunţ. Lucrurile se vor vedea cercetând foaia de observaţie, acolo trebuie să scrie că s-a solicitat la 112. Cineva trebuie să scrie şi în foaie”, a spus Borcean.

Concluzia legiştilor: şoc hemoragic

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a decis luni să se autosesizeze şi a început o investigaţie în acest caz.

Primele rezultate ale necropsiei copilului de un an şi zece luni mort în urma unei operaţii de hernie inghinală efectuată într-un spital al reţelei Sanador din Capitală arată că micuţul a decedat în urma unui şoc hemoragic. Informaţia a fost confirmată pentru „Adevărul” de mama băieţelului, Andreea Duţă, care a anunţat că merge pe calea legală şi va da în judecată chirurgul.

„Şoc hemoragic, hemoragie retroperitoneală, testicul necoborât operat. Vom merge pe calea legală, îi dăm în judecată. Am făcut cu avocata plângere la Ministerul Sănătăţii, vom merge şi în instanţă. Oamenii ăştia omoară copii, vom merge până în pânzele albe”, a declarat Andreea Duţă.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite