Cazul Caracal: Medicii care au analizat probele ADN, chemaţi la audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii legişti care s-au ocupat de cazul tragediei din Caracal au fost chemaţi, luni, la audieri la Inspectoratul General al Poliţiei Române. Aceştia trebuie să dea explicaţii privind probele ADN din butoiul din curtea casei lui Gheorghe Dincă, dar şi din lizieră.

Parchetul General a deschis, în urma unei sesizări depuse de Alexandru Cumpănaşu, un dosar penal in rem privind modul în care specialiştii INML au analizat oasele găsite de anchetatori în cazul Caracal. În cauză sunt cercetate infracţiunile de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.

"Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică se află în lucru un dosar penal format ca urmare a unei sesizări privind nereguli în modul de întocmire a analizei ADN de către specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală, ca urmare a expertizei dispuse privind dispariţia minorei Alexandra Măceşanu. Urmărirea penală a fost începută in rem pentru infracţiunile de favorizarea făptuitorului, prevăzută de art. 269 din Codul penal şi abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 din Codul penal", a transmis Parchetul General.

Duminică, 13 octombrie, poliţiştii criminalişti de la IPJ Olt s-au deplasat, în urma unui apel la 112, în liziera de la Caracal, unde în august au fost găsite fragmente osoase umane la indicaţiile lui Gheorghe Dincă, ridicând noi probe care vor fi înaintate DIICOT.

„În urma unui apel prin SNUAU 112, poliţişti criminalişti şi de investigaţii criminale s-au deplasat la faţa locului. Au fost ridicate fragmente mici, posibil osoase, acestea urmând a fi înaintate către DIICOT, în vederea continuării cercetărilor“, a declarant purtătorul ed cuvânt al IPJ Olt, Alexandra Dicu.

Alexandru Cumpănaşu a depus, pe 26 august, încă o plângere penală la Parchetul General pentru INML, spunând că medicii legişti au administrat „defectuos” probele din ancheta de la Caracal. Ministerul Sănătăţii a trimis Corpul de Control la INML, săptămâna trecută, la cererea lui Cumpănaşu, iar în urma controalelor s-a întocmit un raport din care reiese că nu s-au încălcat procedurile de lucru în ceea ce priveşte analiza probelor.

DIICOT a anunţat, la începutul lunii septembrie, citând un raport al INML, că fragmentele osoase găsite în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul lui Gheorghe Dincă aparţin Alexandrei Măceşanu, cu o probabilitate de 99,93%.

"Din concluziile raportului de expertiză medico-legală rezultă faptul că analiza genetică a probelor biologice de os, reprezentată de elemente dentare selectate din coletul cu fragmente osoase, găsite cu ocazia cercetării la faţa locului în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul inculpatului Dincă Gheorghe, a condus la evidenţierea unui profil ADN unic, aparţinând unei persoane de sex feminin", anunţa DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite