Cazinoul din Constanţa, jucăria lui Mazăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul din Constanţa este disputat de Primărie şi de Ministerul Dezvoltării
Cazinoul din Constanţa este disputat de Primărie şi de Ministerul Dezvoltării

Monumentul de patrimoniu naţional a fost predat administraţiei Mazăre după un an în care Ministerul Turismului n-a reuşit să urnească lucrările de reabilitare.

Cazinoul din Constanţa revine în administrarea primăriei, după un an în care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT nu a demarat lucrările de reparare a edificiului-simbol de la malul mării. Monumentul de patrimoniu a fost preluat la 31 august 2011 de MDRT, în urma unui uriaş scandal public, în care primarul Radu Mazăre a declarat că nu vrea să bage bani în „această fată bătrână şi urâtă" a Constanţei.

Cazinoul urma să fie reabilitat, apoi predat Primăriei Constanţa, potrivit contractului dintre administraţie şi minister. Lucrările ar fi trebuit să înceapă în maximum 1 an de la preluare şi să nu dureze mai mult de 3 ani. Dar procedurile de licitaţie au demarat târziu şi au fost contestate. Licitaţia a fost demarată la 29 martie 2012, iar două luni mai târziu a fost anulată, pentru că existau vicii în criteriile de selecţie şi în cele tehnico-economice.

Udrea comentează pe Facebook

La scurgerea termenului de 1 an, apelul lansat miercuri, 5 septembrie, de Radu Mazăre de a primi înapoi Cazinoul a fost onorat a doua zi. Motivul: ministerul nu are bani de reabilitare. Necesarul era de 40 de milioane de lei, dintre care au fost alocate doar 10 milioane de lei, iar la prima reducere bugetară, suma a ajuns la 7 milioane de lei. Şi oricum, „iniţierea unei noi proceduri de licitaţie, chiar în cazul în care nu s-ar mai fi confruntat cu o contestaţie, ar fi dus la depăşirea termenului impus de începere a lucrărilor, situaţie în care Cazinoul ar fi revenit, de drept, în administrarea Primăriei", arată MDRT.

„Cazinoul trebuie să aducă bani, nu doar să fie vizitat de turişti. Cele două funcţiuni pot fi îmbinate fără probleme, fie că imobilul este administrat de Primărie sau de un investitor privat", a declarat secretarul de stat Cristian Bărhălescu, din Constanţa. Mazăre vrea să vândă Cazinoul printr-o licitaţie internaţională, unui investitor străin care are afaceri în domeniu.

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului care a preluat Cazinoul în administrare, deplânge pe blogul personal soarta edificiului: „Primarul îşi poate pune în sfârşit în practică planul de a vinde Cazinoul pe nimic amicilor săi care văd în clădirea-monument istoric o mare afacere. Cazinoul este aproape să ajungă pe mâna samsarilor imobiliari. Nu permiteţi acest lucru!".

"Cazinoul trebuie să aducă bani, nu doar să fie vizitat de turişti. Cele două funcţiuni pot fi îmbinate fără probleme, fie că imobilul este administrat de Primărie sau de un investitor privat."
Cristian Bărcălescu secretar de stat în Ministerul Dezvoltării

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite