UPDATE Cazanciuc: vom face dosare electronice, oamenii nu vor mai veni în instanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Cazanciuc susţine că odată cu intrarea în vigoare a noilor Coduri vor apărea şi instituţii noi
Robert Cazanciuc susţine că odată cu intrarea în vigoare a noilor Coduri vor apărea şi instituţii noi

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, că prin intrarea în vigoare a noilor Coduri Penal şi de Procedură Penală nu există chestiuni de natură a crea blocaje în sistemul de justiţie.

UPDATE Robert Cazanciuc a precizat că Ministerul Justiţiei îşi propune să înceapă în acest an un proiect de informatizare a instanţelor de judecată, astfel încât oamenii să aibă parte de un dosar electronic şi "să nu mai vină efectiv până la instanţe".

"Sper să putem demara anul acesta şi un proiect destul de amplu la nivel naţional de informatizare, în aşa fel încât oamenii să aibă parte de un dosar electronic şi atunci să nu mai vină efectiv până la instanţă, să nu mai încarce instanţele. Grefierii să se poată ocupa de ceea ce ţine mai degrabă de administrarea unui dosar decât de proceduri care le mănâncă foarte mult timp. Şi atunci, evident că trebuie să ne gândim şi la dimensiunea spaţiilor destinate justiţiei", a spus Robert Cazaciuc.

Robert Cazanciuc a spus că noile Coduri Penal şi de Procedură Penală presupun anumite lucruri care pot avea interpretări diferite, dar şi apariţia unor instituţii noi iar, până se creează o practică unitară, va mai dura probabil, informează Mediafax.

Întrebat dacă noile Coduri au creat probleme în sistemul de justiţie, Cazanciuc a răspuns că aceasta este întrebarea pe care a adresat-o şi la întâlnirea de joi, pe care a avut-o cu magistraţii din raza de competenţă a Curţii de Apel Alba Iulia, precizând că "nu există chestiuni de natură a crea blocaje".

"Evident, aceasta a fost una dintre primele întrebări pe care am adresat-o azi mai ales judecătorilor, dar şi procurorilor. Dacă noile coduri sunt chestiuni de natură a produce blocaje. Nici vorbă. Evident că sunt chestiuni care pot avea interpretări diferite, sunt instituţii noi şi până se creează o practică unitară o să mai dureze probabil ceva timp. Dar nu există chestiuni de natură a crea blocaje. Oamenii au avut timp să parcurgă programe de pregătire profesională, fie la nivel central, fie local. Să nu uităm totuşi că aceste două coduri au fost publicate în 2009 şi 2010. Au fost câţiva ani la dispoziţie pentru a se obişnui cu anumite instituţii. Au fost parcurse şi unele modificări, dar nu de natură a schimba filosofia unor lucruri", a spus Cazanciuc.

Întrebat dacă sunt asigurate şi resursele umane şi materiale pentru aplicarea noilor Coduri, ministrul Justiţiei a răspuns că, în cea mai mare parte, este asigurat acest lucru.

"În cea mai mare parte, da. De altfel, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, intrarea în vigoare a codurilor penale nu presupune o resursă umană importantă în plus. Era vorba de doar câteva zeci de posturi de judecător la nivelul întregii ţări. În ansamblu însă, intrarea în vigoare a tuturor celor patru coduri evident presupune o resursă umană, o resursă materială. De aceea, în 2012, Guvernul a aprobat un memorandum care se întinde până în 2015, prin care anual să poată fi alocate resurse umane. E un angajament luat de Guvern şi cu siguranţă el va fi respectat pe măsură ce posturile libere din sistem se ocupă", a spus Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a participat, joi, la Alba Iulia, la adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Alba Iulia, în cadrul căreia a fost prezentat bilanţul de activitate al instituţiei pe anul 2013.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite