Cauzele incendiului de la „Matei Balş”, potrivit primelor mărturii ale cadrelor medicale. Unde au fost găsite cadavrele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii au început audierile martorilor    FOTO Mediafax
Anchetatorii au început audierile martorilor    FOTO Mediafax

Incendiul de la Institutul Matei Balş ar fi izbucnit de la un scurt circuit produs la o priză aflată la patul unui pacient, dependent de oxigen, care avea telefonul la încărcat. Cel puţin aşa susţin primii martori audiaţi de anchetatori în acest caz.

Ancheta este coordonată de procurorii Parchetului Capitalei care fac echipă cu ofiţerii Serviciului Omoruri. 

Aceştia au început deja audierile în acest caz. Cadrele medicale care au fost de gardă noaptea trecută au mărturisit că este posibil ca incendiul să fi izbucnit de la un scurt circuit produs la priza de lângă patul unui pacient care avea telefonul la încărcat. Acesta era cuplat la oxigen, iar lângă el avea cablul de încărcare a telefonului, o tabletă şi rezervorul de oxigen. Unii martori susţin că înainte de incendiu s-ar fi produs şi o explozie.

În acelaşi timp, anchetatorii nu exclud posibilitatea ca flăcările să fi izbucnit de la o sursă de încălzire adusă de aparţinătorii unor pacienţi. De exemplu, fiica unei paciente a mărturisit că a dus o aerotermă în spital pentru mama ei. Femeia a precizat că mama sa era internată într-un salon de la etajul 3.

„Mama mi-a spus că este frig. Şi eu am cerut voie să îi duc o aerotermă. Mi-au spus că pot să îi duc o aerotermă”, a povestit femeia. 

Ea a mai afirmat că acest lucru s-a întâmplat miercurea trecută şi că mama ei era internată în Pavilionul 5, la etajul 3.

Nu este exclusă nici varianta ca flăcările să fii izbucnit de la sistemul electric al spitalului sau din cauza unui pacient care a fumat în institut.

Ce spun salvatorii sosiţi primii la faţa locului

Salvatorii sosiţi la faţa locului le-au declarat anchetatorilor că, atunci când au intrat în corpul de clădire mistuit de flăcări, trupurile neînsufleţite ale celor care au murit în incendiu erau în locuri total diferite, ceea ce ar putea însemna că atunci când au izbucnit flăcările pacienţii au fugit care încotro să se salveze. Astfel, salvatorii au găsit un cadavru carbonizat pe holul spitalului, unul în salon, între paturi, unul pe balcon şi unul în baie.

Cinci persoane care sufereau de COVID-19 au decedat în urma incendiul care a izbucnit vineri dimineaţa, în jurul orei 5.00 la Institutul Materi Balş din Capitală. Alţi 102 pacienţi au fost evacuaţi, iar 53 au fost transferaţi la alte spitale.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a precizat că au fost 10 apeluri la 112 pentru a anunţa incendiul, primul la 5:04, însă nu se auzea decât un zgomot de fond, iar cel care a sunat a fost reapelat şi a semnalat izbucnirea incendiului.

În data de 29 ianuarie a.c., la 112 s-au înregistrat 10 apeluri de urgenţă, după cum urmează, transmite STS: 

„05:04:09 – apelul a durat 57 de secunde, persoana care a sunat nu a comunicat informaţii, se auzea doar zgomot de fond. Operator 112 STS a reapelat numărul de la care s-a iniţiat apelul la ora 05:05:07, persoana anunţând că este un incendiu la Spitalul Matei Balş.

05:04:28 – în paralel, un alt operator 112 STS a preluat un alt apel efectuat de către o femeie care a semnalat incendiul şi cerea ajutor.

Ulterior, au mai fost înregistrate apeluri referitoare la incendiu, la următoarele ore:

05:06:37

05:06:40 

05:09:05

05:09:06

05:13:41 

05:18:51

06:06:49

Apelurile au fost procesate, indexate şi transferate către toate agenţiile specializate de intervenţie (ISU-SMURD, Serviciul de Ambulanţă, Poliţie, Jandarmerie).”, anunţă oficialii STS.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite