Cauţiune-record de 5 milioane de lei pentru Elena Udrea. Care sunt cele mai mari cauţiuni plătite de milionarii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea Foto: Facebook
Elena Udrea Foto: Facebook

Elena Udrea este citată luni la DNA pentru a fi pusă sub acuzare într-un nou dosar. În zilele următoare, ea trebuie să strângă banii pentru o cauţiune uriaşă pentru a scăpa de arest.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea (42 de ani), trebuie să depună până miercuri o cauţiune de 5 milioane de lei, în cadrul măsurii controlului judiciar.

Măsura a fost luată în ancheta „Hidroelectrica“ în care este acuzată că ar fi primit mită 5 milioane de dolari de la afaceristul Bogdan Buzăianu. Banii urmează să fie puşi la dispoziţia DNA, iar dacă nu vor fi strânşi cash se vor putea constitui alte garanţii – mobiliare sau imobiliare. Procurorii au atras atenţia că dacă această cauţiunea nu va fi depusă la timp, măsura va fi înlocuită cu alta, mai gravă – făcând referire la arestul la domiciliu sau arestarea preventivă.
   

Prietenii o pot ajuta

Surse judiciare au explicat că dacă Udrea nu are aceşti bani, rude sau prietenii acesteia pot plăti această sumă, sau să depună garanţii, în favoarea DNA, diverse bunuri: imobile, autoturisme, opere de artă etc., până la completarea sumei de 5 milioane de lei. Nu în ultimul rând, procurorii pot pune gaj pe imobilele şi conturile bancare aflate sub sechestru în cazul „Gala Bute”.  

Important, Udrea trebuie să respecte mai multe obligaţii: să se prezinte la DNA sau poliţie de câte ori este chemată, să informeze când îşi schimbă locuinţa,  să nu părăsească oraşul Bucureşti fără să anunţe procurorul şi să nu ia legătura cu ceilalţi acuzaţi sau martori din dosar. În cazul în care ea nu respectă aceste obligaţii, DNA va confisca cele 5 milioane de lei şi poate cere arest la domiciliu sau arestarea preventivă.
 

Noi acuzaţii

Elena Udrea a declarat vineri la ieşire dn sediul DNA că această măsură ar fi fără precedent în România. „Cauţiunea este record în România. Nu s-a mai întâmplat ca cineva să fie pus sub control judiciar pentru o cauţiune de 5 milioane de lei. În condiţiile în care DNA mi-a sechestrat toate bunurile pe care le am, toate conturile, toate bunurile mobile şi imobile. Cu condiţia să depun această cauţiune în termen de cinci zile, trei fiind de weekend”, era revoltată Udrea. Ea a afirmat, ironic, că o să încerce să se împrumute de la Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, denunţători în dosarul „Microsoft”. Politicianul a recuzat-o vineri pe procuroarea de caz, Mihaela Moraru, dar solicitarea a fost respinsă. Ea a spus că a dat declaraţii în care arăta cum o parte din banii lui Bogdan Buzăianu ar fi ajuns în campania electorală a PDL.

Elena Udrea este citată luni la DNA pentru a fi audiată într-un nou dosar, privind un credit contractat de la BRD, potrivit unor surse judiciare. Sursele citate au explicat că un fost vicepreşedinte al BRD a fost pus sub acuzare în acest dosar.
 

Alte cauţiuni celebre

Instituţia cercetării sub control judiciar pe cauţiune este rar folosită în România. Un caz similar a avut loc în iunie 2015, atunci când libanezii Ihab Laoun şi El Boustany Dumitru Elie, cercetaţi pentru o evaziune fiscală de 2,7 milioane de euro,  au fost eliberaţi de Curtea de Apel Bucureşti. Vărul acestora, afaceristul Charbel Laoun a achitat cauţiunile de un milion de euro pentru Ihab şi 500.000 de euro pentru El Boustany.

Până la Ihab Laoun, recordul îl deţinea afaceristul clujean Călin Stoia  care achitase o cauţiune de un milion de lei pentru a fi eliberat din arestul preventiv. Acesta era implicat în dosarul în care era judecat fostul primar al Clujului, Sorin Apostu. Cu toate acestea, banii au fost plătiţi, doar că magistraţii Curţii de Apel Cluj nu au mai acceptat eliberarea. Un milion de euro este o cauţine mare şi pentru alte state, fostul şef al Băncii Mondiale, Dominique Strauss-Kahn – acuzat de agresiune sexuală, a fost eliberat după ce a achitat un milion de dolari. ;

Salvată de Parlament

Camera Deputaţilor a respins săptămâna trecută solicitarea procurorilor DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea, salvând-o astfel pe fosta preşedintă a PMP de cătuşe. Dacă vor să o aresteze preventiv, procurorii trebuie să vină cu probe noi şi să trimită o nouă solicitare de ridicare a imunităţii la Camera Depurtaţilor, deci asta înseamnă un nou vot din partea Parlamentului.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite