Cătuşele l-au activat pe Marian Vanghelie pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vangheliea fost arestat preventiv pentru 30 de zile FOTO Adevărul
Marian Vangheliea fost arestat preventiv pentru 30 de zile FOTO Adevărul

La scurt timp după ce a ajuns în spatele gratiilor pentru 30 de zile, edilul sectorului 5, Marian Vanghelie, a răspuns pe Facebook, prin intermediul echipei sale de comunicare, unora dintre acuzaţiile care i-au fost aduse.

Aflat în arest preventiv încă de sâmbătă dimineaţa, printr-o decizie a magistraţilor Curţii Supreme, primarul a explicat ieri că nu are legătură cu contractele semnate de omul de afaceri Marin Dumitru cu unele posturi de televiziune.
„Niciodată nu am dat bani sau alte foloase drept mită, nici eu şi nici prin intermediari, unui jurnalist sau vreunui alt om de presă, cu atât mai puţin lui Rareş Bogdan“, a notat Vanghelie pe Facebook.

Declaraţiile lui Vanghelie, acuzat că ar fi luat mită aproape 100 de milioane de euro în perioada 2007 - 2015, vin în contextul în care în referatul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) apare şi interceptarea unei convorbiri între acesta şi Carla Dinu, care ar fi intermediat primirea de către edil a unor şpăgi pretinse de acesta. În conversaţia interceptată, Vanghelie încearcă să o convingă pe Dinu să dea declaraţii în favoarea sa, spunându-i să stea liniştită pentru că el poate interveni pe lângă preşedintele Klaus Iohannis, prin intermediul jurnalistului Rareş Bogdan.

Marian Vanghelie: Poţi să te duci acasă, să vii mai târziu, să vin la tine, să trimit avocatul, să vină... Eu recunosc că ai venit la mine, că nu sunt prost! Tre’ să recunosc: ‘Da, domn’e, a venit, ai venit să te sfătui cu mine.’ Şi dacă vrei... Da’ spune-mi adevărul! Pentru că mă poţi ajuta! E păcat de Dumnezeu aşa să...pentru că te sperii... că nu te ajuţi nici pe tine, nici pe mine, înţelegi? Ai răbdare, dracu, rămâi cu casele alea, sunt un milion de euro. N-are rost. Eu mă duc oricum în seara asta, auzi, să vorbesc cu RAREŞ, să se ducă mâine dimineaţă, la prima oră, la IOHANNIS, înţelegi? Că eu am o... ţin relaţia prin RAREŞ BOGDAN cu IOHANNIS, pentru că are nevoie de mine să fac majoritatea la Senat.

Până în prezent, Administraţia Prezidenţială nu a comentat informaţiile din interceptările de la dosar, însă Rareş Bogdan a reacţionat imediat spunând că este un abuz înfiorator al procurorului de caz şi că nu are nicio legătură de niciun fel cu Vanghelie, fiind în relaţii cu acesta ca şi cu mulţi alţi politicieni. El a precizat că vrea să dea în judecată DNA, pentru defăimare.

În replică, oficialii DNA au explicat că „în cursul urmăririi penale, organul de cercetare strânge şi administrează orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei şi care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal, conform legii“.

Contracte de publicitate pentru B1 TV şi OTV

Concret, procurorii DNA îl suspectează pe edil de infracţiuni de luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu. Aceştia notează, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă, că politicianul, în schimbul unor foloase materiale, l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru, proprietar al Premier Palace Hotel, să obţină numeroase contracte de lucrări publice încheiate cu Primăria Sectorului 5, în valoare totală de două miliarde de lei, în schimbul unui comision de 20% per contract.

Referatul DNA conţine, printre altele, şi detalii despre traseul banilor proveniţi din comisioane. Astfel, un mod de plată al acestor comisioane l-ar fi constituit încheierea şi plata unor contracte de publicitate în favoarea unor televiziuni indicate de Vanghelie. Mai exact, potrivit procurorilor, primarul a primit mită şi sub formă de contracte de publicitate acordate posturilor de televiziune B1 TV
şi OTV.

Săltat joi de mascaţi

În cursul zilei de joi, Marian Vanghelie a asistat la mai multe percheziţii făcute de procurori la locuinţa sa şi la sediul Primăriei Sectorului 5. La lăsarea întunericului, edilul a fost dus la DNA unde a fost informat că este reţinut.
 
Curtea Supremă a decis, sâmbătă, arestarea preventivă a primarului şi a vărului său, Sorin Niculae acuzat de complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Pentru ceilalţi trei inculpaţi din dosar, respectiv şoferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, şi soţul acesteia, Sorin Ciocan, s-a dispus cercetarea sub control judiciar.

Deputata PSD Oana Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, a fost audiată şi ea la DNA în acest dosar fiind suspectată de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia. După audieri, Mizil şi-a depus demisia din Parlament.

Personajul Marian Vanghelie. Copilăria, studiile şi cariera edilului din 5

Primar al Sectorului 5 din anul 2000, Marian Vanghelie (47 de ani) a copilărit pe un maidan din Ferentari. „Provin dintr-o familie normală, mai degrabă săracă, din cartierul Ferentari“, povestea edilul cu ceva vreme în urmă. Când a terminat clasa a VIII-a, Vanghelie a intrat la Grupul Şcolar Industrial „Alexandru Sahia“ din cartierul Pantelimon.

Primul an l-a terminat cu media 5,45, după care a decis să ia o pauză de la şcoală. S-a întors la liceu după un an, dar tot fără foarte mult chef. Clasa a X-a a terminat-o cu 5,21. Atunci a decis să se lase de studii. Avea 30 de ani şi era deja de cinci ani în politică atunci când s-a mai întors la liceu.

Trei ani mai târziu a absolvit cursurile Liceului „Dimitrie Bolintineanu”din Rahova. Bacalaureatul a fost cel care ia mai dat puţin de furcă. Iniţial, Vanghelie a încercat să dea examenul de maturitate la Liceul Agricol „Cezar Nicolau“ din Brăneşti, dar a fost eliminat după ce a fost prins cu fiţuici. La 33 de ani şi-a luat inima în dinţi şi s-a prezentat din nou la Bac. De această dată la Liceul „Mihail Kogalniceanu“, din Snagov, care i-a adus şi noroc, reuşind să obţină diploma. Imediat după aceea s-a înscris la cursurile unei facultăţi particulare de Drept.

Mănâncă politică pe pâine

În politică a intrat în 1992 în Convenţia Solidarităţii Sociale, partidul sindicalist transformat ulterior în Partidul Solidarităţii Sociale. A ajuns în PDSR în 1995, în urma fuziunii celor două partide. Un an mai târziu devine liderul organizaţiei din sectorul 5, iar în 2000 este ales primar al Sectorului 5 din Capitală, astăzi aflându-se la al patrulea mandat.

Marian Vanghelie s-a despărţit de două ori de PSD. Prima oară în 2004, când a avut primele „conflicte” cu Justiţia, a doua oară, 10 ani mai târziu, în 2014. Această a doua excludere a venit după ce fusese filmat în timp ce ataca verbal tandemul Victor Ponta-Sebastian Ghiţă. După excluderea din PSD, Marian Vanghelie şi Mircea Geoană au pus bazele unui nou proiect politic: Partidul Social Românesc.

Un primar colorat

În cei 15 ani de mandat, primarul  Vanghelie s-a remarcat prin celebrele „Vanghelioane“ organizate la Romexpo şi prin vopsirea blocurilor din cartierul Rahova în culori stridente. O altă marcă a acestuia sunt magazinele tip economat.Vanghelie a cheltuit cei mai mulţi bani pentru dezvoltarea acestui tip de comerţ, mult mai mult decât a băgat în canalizare sau în asfaltări.

Din anul 2000, de când este primar, a completat doar două declaraţii de avere. Din cea depusă în 2009 rezultă că Marian Vanghelie deţinea două clădiri în Bucureşti cumpărate cu 57.000 de dolari şi respectiv 225.000 de euro, două autoturisme de lux, bijuterii, tablouri şi ceasuri de peste 100.000 de euro, acţiuni la SC Bucureşti SA în valoare de 3.500.000 de lei şi împrumuturi acordate în sumă de 2.600.000 de lei. Declaraţia de avere depusă în 2010 este aproape identică cu excepţia faptului că una dintre maşinile menţionate nu mai apare, nici măcar la categoria bunurilor vândute.  

De altfel, şi averea i-ar putea aduce lui Marian Vanghelie un dosar penal, după ce  a fost denunţat luna trecută de inspectorii ANI, care au descoperit că edilul nu poate justifica milioane de dolari. Sumele de bani au fost adunate şi mai apoi împrumutate, fără niciun act.

„Opera“ primarului „care este“

Marian Vanghelie a devenit celebru şi prin exprimările sale. În 2004 nu a reuşit să conjuge verbul „a fi“, iar ceva mai târziu a declarat în faţa camerelor de luat vederi că pluralul substantivului „almanah“ este „almanahe“. „Am auzit aseară nişte băieţi simpatico şi îi trimit să se ducă dracu la muncă sau să citească nişte almanahe“. Numai câteva zile mai târziu a recidivat şi a botezat motorul de căutare „google“: „Trebuie să vedem cum rezolvăm o parte din problemele românilor, şi nu cu asemenea formule de a spune ce trebuie să înveţe românii şi unde găsesc pe goagăl, gagal, gloglal, google aşa… unde găsim papadia, unde găsim ce şi unde ne interesăm de Herodot!“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite