Câţi bani spune Vîntu că le-ar fi promis lui Tăriceanu şi Olteanu ca să-l pună Guvernator al Deltei pe Liviu Mihaiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie au deschis o anchetă privind modul în care jurnalistul Liviu Mihaiu a fost numit, în 2009, în funcţia de guvernator al biosferei Rezervaţia Delta Dunării. Sorin Ovidiu Vîntu a povestit la DNA că pentru această numire i-ar fi promis 1 milion de euro lui Călin Popescu Tăriceanu, prin intermediul lui Bogdan Olteanu.

UPDATE Bogdan Olteanu a fost reţinut de procurorii DNA pentru trafic de influenţă 

Fostul patron al trustului de presă „Realitatea –Caţavencu”, Sorin Ovidiu Vîntu (66 de ani) a fost pus joi sub acuzare, într-un nou dosar penal. Acuzaţia: cumpărare de influenţă. În dosar sunt vehiculate numele a doi politicieni cu greutate, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (64 de ani) şi viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu (45 de ani). Potrivit unor surse judiciare, Vîntu este cercetat pentru că i-ar fi promis, în anul 2008, suma un milion de euro lui Tăriceanu (pe vremea aceea ocupa fotoliul de premier – n.r.), prin intermediul lui Bogdan Olteanu, care ocupa funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. În schimbul banilor, Tăriceanu trebuia să-l numească pe jurnalistul Liviu Mihaiu (52 de ani) în funcţia de guvernator al Biosferei Deltei Dunării, ceea ce s-a şi întâmplat. Mihaiu a fost guvernatorul Deltei în perioada septembrie 2008 - februarie 2009, iar înainte era angajat ca jurnalist în trustul „Realitatea Caţavencu” şi era preşedintele ONG-ului „Salvaţi Dunărea şi Delta”.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta în acest caz a demarat în urma unor denunţuri, potrivit cărora Sorin Ovidiu Vîntu ar fi dat bani unui politician, pentru a favoriza numirea unui apropiat la şefia Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. SOV a trimis şi el un memoriu la DNA, în care a dat mai multe detalii şi ar fi confimat numele celor doi politicieni. Joi Vântu a fost scos din penitenciar şi dus la DNA cu duba. Omul de afaceri se află în arest după ce pe 22 iulie a fost condamnat definitiv la 6 şi 2 luni de închisoare cu executare în dosarul „Petromservice”.
Surse judiciare au explicat că audierile în acest caz vor continua în zilele următoare.

„Nu comentez zvonuri”

Tăriceanu a negat joi implicarea sa în acest caz, şi a explicat că nu vrea să comenteze zvonuri pe motiv că în toată activitatea sa nu există fapte de corupţie. „Presupunând că într-adevăr numele meu e menţionat într-un fel sau altul în denunţul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aştept ca, o dată cu apropierea alegerilor, mai mulţi arestaţi, condamnaţi, anchetaţi, suspecţi, inculpaţi etc să facă denunţuri împotriva mea, pentru a obţine promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în faţa Legii şi vor rămâne cu banii furaţi, eventual”, a fost replica lui Tăriceanu.

Şi Liviu Mihaiu a negat joi orice implicare în această afacere şi susţine că nu a ştiut şi nu a participat „la acea pretinsă tranzacţie pe spezele numirii mele ca guvernator”. „Probabil că am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (şi) pe şeful Camerei Deputaţilor la mână”, a postat Mihaiu, pe Facebook. Jurnalistul spune că niciunul dintre cei implicaţi nu l-ar fi sunat vreodată să-I ceară ceva în cele 5 luni în care a fost guvernator, „pentru simplul motiv că astea au fost condiţiile pe care le-am pus guvernului Tăriceanu pentru a accepta postul”.„Justiţia să-şi facă (toată) datoria!”, a concluzionat Mihaiu.

Interesele lui SOV în Delta Dunării

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu deţine numeroase proprietăţi în Delta Dunării. Este vorba, printre altele, de mai multe active din patrimoniul fostului UTC: baza „Lebăda“ de la Crişan, complexul „Roşu“, hotelul „Marea Neagră“ din Sulina sau „Salcia“, de la Maliuc.
Proprietăţile ar fi fost obţinute prin intermediul unor firme controlate de SOV din umbră, precum
ATBAD, Blinker Turism, Deltarom sau Conservil, după aceeaşi „reţetă“:  asocieri în participaţiune cu statul pentru bazele turistice din Deltă, urmate de falimentarea şi apoi cumpărarea pe bani puţini a activelor. Vîntu era la un moment dat deţinătorul celei  mai impresionante flote de nave rapide din Deltă. Aceste proprietăţi şi bunuri au fost puse sub sechetru de procurori în dosarul FNI.

De asemenea, afaceristul deţinea şi monopolul alimentării cu carburanţi din Delta Dunării. Tancurile plutitoare ale companiei PSV Company (fosta Petromservice), controlată de Vîntu şi sindicalistul Liviu Luca, alimenta bărcile cu carburanţi. Autorizaţia de mediu fusese obţinută în septembrie 2008, la doar o săptămână după ce Liviu Mihaiu a fost numit guvernator al Deltei Dunării.

Condamnat şi denunţător

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv, în ultimii ani în trei dosare: pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă, pentru favorizarea fugarului Nicolae Popa şi pentru delapidarea „Petromservice”. El mai are o condamnare, în faza de fond, în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI). SOV a mai fost denunţător într-un dosar mediatizat, cel care a dus la condamnarea definitivă de 3 ani cu suspendare pentru trafic de influenţă, a fostului boxer Rudel Obreja.

„Vîntu e doar un iubitor al Deltei”

Tăriceanu l-a numit pe Mihaiu în septembrie 2008 în funcţia de guvernator, în locul lui Paul Cononov. Bogdan Olteanu a fost primul oficial care a anunţat numirea lui Mihaiu, într-un interviu pentru Antena 2, în această funcţie: „Eu sper să facă treabă bună acolo. Pentru Liviu, dacă nu reuşeşte să transforme mandatul într-un succes, se termina urât”.

Liviu Mihaiu a explicat şi el într-un interviu, pentru „Jurnalul Naţional” cum a fost numit în funcţie: „Ministrul Mediului, Attila Korodi, mi-a propus, având în vedere experienţa mea în Deltă din postura de militant de mediu, iar eu m-am gândit bine şi am acceptat… Tăriceanu n-a avut nimic împotrivă”. Tot atunci, Mihaiu a arătat că numirea în funcţie sa nu are nicio legătură cu Vîntu. „N-are nici o legătură Vîntu! Vîntu n-are acţiuni la mine sau la conştiinţa mea…Vîntu e doar un iubitor al Deltei, n-are afaceri în Deltă din câte ştiu, doar două hoteluri”, preciza atunci Mihaiu. El a negat că SOV ar fi avut afaceri în agricultură şi afaceri cu sturioni. „Se vorbeşte mult şi prost. Specific naţional”

Jurnalistul a stat câteva luni la şefia Biosferei, în februarie 2009, fiind revocat din funcţie de Emil Boc. Episodul demiterii lui Mihaiu, este amintit de SOV în interceptările din dintr-un dosar în care acesta era implicat. Vîntu îi spunea, în 2010, lui Sergiu Toader, fost director în cadrul trustului „Realitatea-Caţavencu”, că a început un război mediatic cu Traian Băsescu. „Mai ales când ştiu cum mi l-a dat pe Mihaiu afară din Deltă, da?”, spunea SOV. „Bă, aveam o relaţie bună cu el şi mă trezesc că-mi trage o m*** şi-mi şi transmite ţi-am tras-o prin gură. Păi, băi, p..., una ne-am înţeles, alta faci?”, se plângea, în acest context, Vîntu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite