În jur de 15.000 de persoane au protestat în Piaţa Victoriei, după ce Guvernul a modificat legislaţia penală. Manifestanţii au cerut alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mihnea Dumitru
FOTO Mihnea Dumitru

În jur de 15.000 de persoane s-au adunat, marţi seară, în Piaţa Victoriei, după ce Guvernul a adoptat, prin Ordonanţă de Urgenţă, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi modificarea codurilor penale.

UPDATE 02.55 Circulaţia rutieră s-a reluat în zonă. Câteva zeci de oameni care agită steaguri ale României şi strigă „DNA să vină să vă ia“ se mai află la această oră în Piaţa Victoriei.

UPDATE 02.25 Jurnaliştii blocaţi în sediul Guvernului au reuşit să iasă. „Când ne-au văzut, protestatarii ne-au huiduit, până i-am lămurit că suntem ziarişti“, a spus Sebastian Zachmann, jurnalist „Adevărul“.

UPDATE 02.20 Câteva sute de manifestanţi au dansat Hora Unirii în faţa Guvernului şi se declară hotărâţi să rămână în Piaţa Victoriei până dimineaţa.

image

UPDATE 02.05 Grupuri mari de oameni părăsesc piaţa, după mai bine de 3 ore de protest, dar cei aproximativ o mie de oameni care au rămas continuă să huiduie în Piaţa Victoriei, să strige "Hoţii", "Jos Guvernul" şi "România, trezeşte-te!", manifestanţii fiind adunaţi la una dintre intrările de la Guvern. Ei au tot încercat (şi chiar au reuşit, pentru scurt timp) să intre în curtea Guvernului. Pentru prima dată la protestele din ultimele zile, manifestanţii i-au huiduit şi pe jandarmi. Mai multe persoane au promis că de mâine de la 8 dimineaţa se reîntorc la Guvern.

UPDATE 01.50 În Piaţa Victoriei au mai rămas în jur de 3.000 de oameni, dar se vorbeşte despre proteste în fiecare zi: se strigă „ne vedem mâine“. Mai multe voci susţin că vor rămâne în faţa Guvernului „până când cei care au trecut această ordonanţă îşi vor da demisia“.

Oamenii au mai cerut organizarea de alegeri anticipate.

UPDATE 01.33 Miile de protestatari din faţa Guvernului au intonat imnul.

UPDATE 01.25 Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial

UPDATE 01.10 În clădirea Guvernului nu se mai află nici premierul şi nici unul dintre miniştrii cabinetului. Aceştia au părăsit clădirea imediat după încheierea şedinţei. Jurnaliştii sunt, în continuare, blocaţi în sediul Guvernului, până la eliberarea străzii.

Protestatarii au strigat şi "Elicopterul", o aluzie la evenimentele din 1989. Toate bulevardele care ajung în Piaţa Victoriei sunt blocate de poliţişti.

UPDATE 1.02 Din estimările jandarmilor, la Cluj sunt în stradă circa 10.000 de oameni.

  • Şi la Piteşti s-au adunat în jur de 100 de persoane, pentru a denunţa “măsurile ticăloase, luate în miez de noapte”
  • Aproximativ 200 de băcăuani încă mai sunt în centrul oraşului şi scandează „Hoţii! Hoţii!“
  • La Satu Mare, în primă fază, a ieşit în stradă un singur protestatar, iar lui i s-au alăturat ulterior mai mulţi tineri. În acest moment, aproximativ 30 de tineri protestează paşnic.
  • Zeci de arădeni au ieşit în faţa Primăriei Arad pentru a se solidariza cu protestatarii din alte oraşe ale ţării.

UPDATE 01.00 Peste 15.000 de oameni protestează la această oră în Piaţa Victoriei. Manifestanţii cântă imnul României şi scandează „Nu scăpaţi“, „Anticipate“, „Noaptea ca hoţii“, „Şobolanii“. Jandarmii sunt pregătiţi să intervină cu gaze lacrimogene, după ce protestatarii au aruncat în ei cu bulgări de zăpadă.


UPDATE 00.50 Jandarmii şi-au întărit efectivele. Sute de jandarmi echipaţi au sosit în ultimele minute la Guvern, după ce câţiva protestatari au încercat să forţeze cordonul şi să intre în sediul Guvernului.

Forţele de ordine au dialogat cu protestatarii, iar aceştia au renunţat la acţiunea lor.

„Au fost încercări de a forţa porţile care dau către curtea exterioară a Guvernului. Nu am reţinut sau amendat pe nimeni, nu a fost nevoie", a declarat pentru Agerpres Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

protest guvern foto mircea vbarbu

UPDATE 00.40 Câteva zeci de băimăreni au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă privind graţiere.

UPDATE 00.30 Jandarmii au folosit gaze lacrimogene la intrarea de pe strada Paris, după ce un grup de protestatari a încercat să forţeze intrarea în curtea Guvernului.

UPDATE 00.25 Numărul protestatarilor este estimat acum la 12.000, în timp ce jurnaliştii sunt în continuare ţinuţi în clădirea Guvernului.

UPDATE 00.15 Surse din cadrul SPP estimează numărul protestatarilor din faţa Guvernului la 7.000 de persoane.

UPDATE 00.00 Numărul manifestanţilor din Bucureşti este estimat la 5.000 de oameni. 

UPDATE 23.50 Jurnaliştii care au participat la conferinţa de presă în care ministrul Justiţiei a anunţat modificările la legislaţia penală sunt blocaţi în Guvern de aproape două ore, „pentru siguranţa lor“. Angajaţii SPP au securizat intrările în Guvern şi nimeni nu are voie să intre, dar nici să iasă.

Guvern Sebi

  Imagine cu junaliştii blocaţi la Guvern
 

„Nu mai putem ieşi afară, dar se caută soluţii să fim scoşi în siguranţă. Până atunci, noi, jurnaliştii semi-captivi, ne uităm pe geam cum vin oamenii strigând spre Guvern. Toţi cei care trec şi ne văd la ferestre ne arăta pumnul, iar noi le arătăm legitimaţiile de presă. Oamenii din stradă, după ce s-au dumirit că suntem de la presă, ne spun să ieşim şi noi în stradă. noi le spunem că suntem blocaţi aici, iar ei spun: hai că venim acum să vă scoatem“, a transmis jurnalistul Adevărul blocat în sediul instituţiei.

UPDATE 23.44 Numărul manifestanţilor creşte, în Piaţa Victoriei fiind în jur de 3.500 de oameni.

UPDATE 23.35 Protestatarii revoltaţi au forţat gardurile puse de forţele de ordine de jur împrejurul Guvernului. Jandarmii au intervenit pentru a calma oamenii revoltaţi care au aruncat spre forţele de ordine cu bulgări de zăpadă. 

Foarte mulţi protestatari au strigat Jos Guvernul şi Demisia.

Mii de oameni au ieşit în stradă în toată ţara:

UPDATE 23.25 Continuă să vină oameni în număr mare în Piaţa Victoriei, unde mulţimea nervoasă strigă „Ne-am saturat" şi "La racoare, mizerii ordinare". În jur de 1.500 de persoane se află acum în faţa Guvernului. 

UPDATE 23.22 Preşedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a transmis că aceasta este „o zi de doliu pentru statul de drept“

UPDATE 23.15 În jur de 1.000 de persoane au ieşit şi în Piaţa Unirii din Iaşi în semn de protest faţă de adoptarea proiectelor privind graţierea şi modificarea legislaţiei penale.

UPDATE 23.00 Manifestanţii au încercat să intre în curtea Guvernului. Circulaţia a fost blocată la Piaţa Victoriei. 

UPDATE 22. 55 În jur de 500 de persoane au ieşit în faţa Guvernului să-şi strige nemulţumirea. Manifestanţii scandează „Hoţii“, „Demisia“ şi „Ruşine să vă fie“. Pe reţelele sociale oamenii se mobilizează să iasă în stradă în semn de protest faţă de modificarea codurilor penale. 

UPDATE 22.35 În jur de 60 de persoane, printre care membri şi simpatizanţi USR au ieşit în Piaţa Victoriei din Bucureşti, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă de modificare a codului penal

Protest Guvern

FOTO Adevărul/Cristian Delcea 

Iniţial, câteva zeci de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei din Capitală, marţi seară, în jurul orei 20.00, când a început şedinţa Guvernului. Protestatarii aveau pancarte pe care scria: "Jos labele de pe Justiţie", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie" şi au scandat "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roşie".

Numărul manifestanţilor a început să crească după terminarea şedinţei de Guvern, în care, deşi nu se aflau pe ordinea de zi, au fost adoptate proiectul de lege privind graţierea unor fapte şi modificarea codurilor penale, prin Ordonanţă de Urgenţă.

Protestul are loc în timpul şedinţei de Guvern în care este discutat proiectul de Buget pe 2017.

Proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale nu figurează pe ordinea de zi, existând infomaţii că acestea ar urma să fie discutate de Cabinetul Grindeanu într-o şedinţă care ar putea avea loc joi.

Un nou protest faţă de proiectele Executivului vizând justiţia este anunţat, pe Facebook, pentru miercuri, în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, iar altă manifestaţie ar urma să aibă loc duminică, în Piaţa Universităţii.

"1 Februarie e ziua decisivă: ordonanţa pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, a.k.a. Ordonanţa Dragnea, intră în şedinţa de guvern. Vino mâine (miercuri, n.r.) la Piaţa Victoriei, începând cu ora 9 dimineaţa, să le arătăm că nu pot face tot ce vor, discreţionar. Că aceasta este şi ţara noastră. Îi putem lăsa să câştige sau le putem ţine piept. Sute de mii de români ne-au arătat clar, în ultimele două săptămâni, că avem o şansă. România e şi a noastră şi, dacă o vrem democratică, pentru noi şi copiii noştri, trebuie să luptăm pentru ea!”, se arată pe pagina evenimentului.

Organizatorii menţionează că, cei care nu pot ajunge la protestul programat dimineaţă, sunt aşteptaţi de la ora 18.00, tot în Piaţa Victoriei.

Un alt protest a mai fost anunţat pentru duminică, de la ora 17.00, în Piaţa Universităţii.

Peste 45.000 de oameni au protestat, duminică seară, în Bucureşti şi alte zeci de mii în mai multe oraşe din ţară faţă de cele două proiecte de OUG, acestea fiind cele mai mari manifestaţii din România de după 1990. A fost al doilea weekend consecutiv când mii de oameni au protestat faţă de cele două proiecte, în urma unor apeluri pe Facebook.

Luni, mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut, la dezbaterea organizată de Ministerul Justiţiei pe tema celor două proiecte, discutarea proiectelor în Parlament, după ce vor fi făcute studii de impact şi reanalizarea cazurilor în care s-ar putea aplica graţierea.

Unii reprezentanţi ai organizaţiilor i-au spus lui Florin Iordache că, atunci când ai 100.000 de oameni în stradă, “este clar că nu ai pace socială” şi trebuie făcută o reevaluare, iar alţii au cerut demisia ministrului Justiţiei, arătând că scopul celor două OUG este să fie scăpaţi de executarea pedepselor “zeci de prieteni politici”.

La finalul dezbaterii, ministrul Justiţiei a spus că încă nu ştie pentru ce formulă de adoptare a celor două acte normative va opta, proiect de lege sau angajarea răspunderii Guvernului, susţinând că inclusiv ultima variantă, angajarea răspunderii, este tot o formă de dezbatere.

Hotnews a scris, marţi, citând surse politice, că modificările la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală se vor face prin ordonanţă de urgenţă, care va fi cel mai probabil adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri.

Potrivit surselor citate, a fost eliminată condiţia plângerii prealabile a instituţiei pentru ca fapta de abuz în serviciu să constituie infracţiune şi a mai scăzut pragul prejudiciului, stabilit iniţal la 200.000 de lei. Pe de altă parte, măsura graţierii ar urma să fie propusă într-un proiect de lege trimis spre dezbatere Parlamentului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite