Câteva zeci de persoane au protestat în faţa Ambasadei Ucrainei. „Respectaţi drepturile copiilor români!“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de persoane au protestat, sâmbătă, în faţa Ambasadei Ucrainei în Bucureşti, faţă de proiectul legii privind limbile regionale, care ar închide şcolile în limbile materne, afişând pancarte pe care scria „Fiţi europeni, nu sovietici!”, „Românii vor respect!” şi ”Respectaţi tratatul de bază!”

UPDATE 12.50 ”Venim astăzi să tragem acest semnal de alarmă şi cerem statului român să ia atitudine faţă de discriminarea lingvistică la care sunt supuşi fraţii noştri care astăzi trăiesc în Ucraina. Dacă legea va fi promulgată de preşedintele Poroşenko, vom continua non-stop protestele pentru ca statul român să reacţioneze în termenii cei mai duri faţă de închiderea şcolilor din Ucraina”, a spus George Simion, unul dintre organizatorii protestului din faţa Ambasadei Ucraina, citat de Mediafax.

El a precizat că la începutul anilor 90 erau 90 de şcoli româneşti în Ucraina. ”Astăzi abia mai sunt 60 şi se pregăteşte închiderea acestora. Toată opinia publică din România e indignată şi nu va tolera o astdfel de acţiune din partea unui stat pe care îl consideram prieten şi pe care doream să îl sprijinim pe parcursul său european. Să fie europeni, nu sovietici şi mesajul nostru este să respecte Tratatul de bază semnat în 1997”, a mai spus George Simion.

Protestul a începutul în jurul orei 11.00 şi s-a încheiat după o ora, aşa cum prevedea autorizaţia emisă de primărie. ”Am venit pentru recunoaşterea limbii române şi a celorlalte naţionalităţi din Ucraina. Nu se poate să se desfiinţeze şcolile în limba română. Noi avem şcoli în limba ucrainiană. Care e problema, nu suntem prieteni? Nu vor să îi ajutăm să intre în Uniunea Europeană?”, a spus şi Gheorghe Ionaşcu, reprezentantul Asociaţiei Culturale ProBasarabia şi Bucovina.

„Nu discriminării lingvistice”,  „Respectaţi drepturile copiilor români”, „Nu închideţi şcolile în limba română”, „Respectaţi articolul 13 din tratatul de bază”, sunt mesajele pe care le arborează protestatarii.

„Salvaţi şcolile româneşti din Ucraina!”,

„Salvaţi şcolile româneşti din Ucraina!”, este evenimentul organizat pe facebook de mai multe organizaţii. „Toţi românii sunt aşteptaţi să fie solidari cu cei 500 000 de conaţionali şi cu şcolile cu predare în limba română din Ucraina, sâmbătă, 16 septembrie, la ora 11:00 în faţa ambasadei Ucrainei din Bucureşti (Bulevardul Aviatorilor 24)”, anunţă organizatorii.

„5 septembrie Parlamentul Ucrainean a adoptat o nouă Lege a Educaţiei, prin care se desfiinţează practic sistemul de învăţământ în limba maternă, deci şi cel în limba română. Considerăm că, dacă aceasta prevedere din noua lege va fi pusă în practică, identitatea culturală şi lingvistică a etnicilor români din Ucraina va fi pusă în pericol pe termen scurt şi mediu, iar pe termen lung va fi periclitată chiar existenţa comunităţii româneşti din Ucraina”, arată organizatorii.

Modificarea Legii Educaţiei

Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă Lege a Educaţiei care prevede că în şcolile din această ţară studiile se vor desfăşura doar în limba de stat, astfel că este desfiinţat  sistemul de predare în limba minorităţilor naţionale.

Conform portalului de ştiri BucPress.ru, noua lege a educaţiei din Ucraina - care va fi trimisă pentru promulgare preşedintelui Petro Poroşenko - prevede introducerea treptată a noului sistem, şi prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare şi a grădiniţelor). Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. În acest sens, a fost semnat un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte şi instabilitate în ţară.
Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arată că, în prezent, în această ţară locuiesc peste 400.000 de etnici români, potrivit TVR Moldova.

Reacţia MAE

Ministerul Afacerilor Externe transmite, săptămâna trecută,  că "a luat notă cu îngrijorare" de noua lege a Învăţământului adoptată de către Rada Supremă a Ucrainei, spunând că, potrivit prevederilor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinând unei minorităţi naţionale de a învăţa în limba sa maternă.

"Necesitatea conformităţii cu normele internaţionale în materie a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană pe tema promovării şi protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române din Ucraina. În acest sens, tema învăţământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea română din Ucraina. Ne exprimăm aşteptarea ca drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina sa fie prezervate şi subliniem preocuparea constantă a autorităţilor române faţă de această problematică", arată Ministerul de Externe.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite