Cătălin Voicu, omul care a înfiinţat Justiţia SRL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fost senator, actual puşcăriaş. Cătălin Voicu a fost trimis după gratii tocmai de Justiţia pe care vroia să o subordoneze
Fost senator, actual puşcăriaş. Cătălin Voicu a fost trimis după gratii tocmai de Justiţia pe care vroia să o subordoneze

Fostul senator PSD avea un serviciu sigur şi profitabil: intermediar între oamenii cu probleme juridice şi oameni din Justiţie. A fost aproape de a face din Justiţie o firmă privată de spălat marii infractori sau de îngropat adversari

Fostul premier Adrian Năstase a fost etichetat de judecători ca fiind „personificarea corupţiei”. O etichetă grea, ce presupune că nimeni şi nimic nu era mai rău şi mai periculos decât fostul lider PSD. Judecătorii nu l-au luat în calcul însă şi pe Cătălin Voicu, cel care poate chiar şi-a depăşit şeful de partid şi care ar merita, cel puţin, aceeaşi etichetă, fără nicio exagerare.

Cătălin Voicu avea visul de a controla Justiţia. Nu doar caţiva magistraţi şi poliţişti, el îşi dorea o reţea „funcţională” în toată ţara. Ambiţios, cu un ţel clar întipărit în minte, Voicu a prins şi momentul zero pentru a începe racolarea: decembrie 1989. A fost, cum se spune, omul potrivit la locul potrivit, Voicu fiind ofiţer în cadrul Statului Major General din MApN. A făcut Şcoala militară de ofiţeri activi de transmisiuni de la Sibiu, a absolvit Dreptul la Academia de Poliţie, iar între 1986 - 1997 a fost ofiţer activ şi a fost decorat şi cu Virtutea Militară în grad de Cavaler. Primul pas a fost făcut în clipele fierbinţi ale Revoluţiei, atunci când a mers la Parchetul General, unde ar fi fost delegat de FSN pentru coordonarea procurorilor.

CONSILIERUL PE PROBLEME DE SIGURANŢĂ NAŢIONALĂ

Perioada petrecută printre magistraţi a fost cea care a pus bazele primelor relaţii printre procurori şi judecători. A rămas aproape şi de zona politicului, mai exact în preajma fostului preşedinte Ion Iliescu. A ajuns în Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP). Sub umbrela preşedintelui României, în 2003, a fost avansat în gradul de general. A ajuns consilierul lui Ion Iliescu la Cotroceni pe probleme de siguranţă naţională. Din această funcţie a continuat să-şi cultive relaţiile în Justiţie. După ultimul mandat de preşedinte al lui Ion Iliescu, Cătălin Voicu s-a „refugiat“ în Parlament, unde a ocupat un post de senator din partea PSD în legislaturile 2004-2008 şi 2008-2012. Sprijinit din interiorul partidului de nume grele ca Marian Vanghelie sau Viorel Hrebenciuc, numele lui Cătălin Voicu s-a vehiculat de mai multe ori la conducerea ministerelor de Interne sau al Justiţiei. 

IMPORTANŢA LEGĂTURII CU FLORIN COSTINIU

Unul dintre primii magistraţi cu care a stabilit o legătură mai mult decât prietenească este tocmai judecătorul Florin Costiniu, condamnat şi el în urmă cu două zile în dosarul „Voicu“. Costiniu a fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei până în 1994, iar apoi judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această strânsă relaţie i-a deschis lui Cătălin Voicu calea către noi cunoştinţe în justiţie, dornice de prietenii şi reciprocităţi cu mediul politic influent.

LIMBAJUL CODIFICAT 

Obişnuit cu serviciile secrete şi cu modul de funcţionare a Justiţiei, Cătălin Voicu era conştient că ar putea avea telefonul ascultat. Acest lucru nu l-a încurcat niciodată. Nu l-a oprit din a trage sfori, de a „trata“ clienţii cu cele mai bune „tratamente“. În discuţiile cu partenerii de afaceri (infractorii, pe de o parte, şi oamenii din justiţie, pe de altă parte), folosea un limbaj codat, astfel încât autorităţile aflate pe fir, la interceptare, să nu înţeleagă mai nimic. Îşi făcea atent interlocutorul prin fraza „Vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră“. Totul apoi se transforma: infractorul devenea în discuţie „pacient“, omul din justiţie care urma să rezolve problema era denumit „doctor“. Iată un exemplu: „O să-l anunţe băiatul că are prima întrevedere cu domnii ca să stabilească tratamentul, tot, tot, tot... Chiar în cadru oficial, la spital vor fi chemaţi“, îi spune Voicu omului de afaceri Costel Căşuneanu, într-o convorbire telefonică. „Am înţeles că diagnosticul e foarte bun şi nu-i rău, deci n-a fost cancer nici într-un caz”, continuă Voicu.

REŢEAUA NU L-A PUTUT SALVA DE PUŞCĂRIE

Planul lui Cătălin Voicu de a-şi construi propria reţea în justiţia din România nu a ajuns până la capăt. Unul dintre motive este, poate, faptul că nu a reuşit să pună mâna pe Ministerul de Interne, aşa cum ar fi vrut. Deşi sprijinit de oameni influenţi din PSD, Voicu a pierdut „competiţia“ la Interne, de exemplu, acolo unde a fost pus PSD-istul Dan Nica în 2009. Anterior însă, doi lideri PSD, Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, au fost numiţi miniştri de Interne şi au şi demisionat în scurt timp ca urmare a presiunilor făcute de Cătălin Voicu de a-şi impune oameni loiali în structurile de conducere.

Foarte probabil, dacă ar fi reuşit să-şi impună oamenii, Cătălin Voicu ar fi avut mai multă influenţă şi ar fi reuşit să îşi lărgească reţeaua. Cel puţin la nivel de Poliţie ar fi reuşit să stopeze din faşă dosarele „pacienţilor“ care ar fi apelat la „amabilitatea“ sa. ;

7 ani de închisoare are de executat  fostul senator PSD Cătălin Voicu.

“Să unim DNA-ul cu DIICOT-ul!  Ca să pot da afară pe toată lumea. Purificare! Nu mai e DNA, DIICOT! Am de mult proiectul ăsta în cap.

Cătălin Voicu, puşcăriaş, fost senator

“Am înţeles că diagnosticul e foarte bun şi nu-i rău, deci n-a fost cancer nici într-un caz.

Cătălin Voicu, puşcăriaş, fost senator

Voicu a descris planul cu gura lui

Într-o discuţie cu deputatul PSD Alexandru Mazăre, fratele primarului de Constanţa, Cătălin Voicu povestea modul său de operare.

Mazăre Alexandru: Ce dracu’ fac cu miliţienii ăştia?

Voicu Cătălin: Nouăzeci şi nouă la sută dintr-un dosar, colegule, ascultă ce spun eu….Sunt lucrate de politişti…Poliţiştii au şi cârciumile, au şi casele de c…., au şi economicu’ în mână, au şi buticarii. Deci, procuroru’ lucrează prin mâna poliţistului, el supraveghează dosaru’. Sunt foarte puţine cauze care le ia direct de la procuror….

Voicu Cătălin: Să unim DNA-ul cu DIICOT-ul!  Ca să pot da afară pe toată lumea.

Matei Constantin: Da’, poate, îl ştie Brăiloiu mai bine!

Voicu Cătălin: Purificare! Nu mai e Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Crimă Organizată şi Anticorupţie! Am de mult proiectul ăsta în cap. L-ai adus pe Miclescu de la pensie, l-ai pus acolo, ai terminat, e fiară! Dosarul „Flota“ a lucrat el, tot cu Vasile Drăghici, de la ei de la Constanţa şi cu Oţel, procuroru’ ăsta…

Voicu Cătălin: Ascultă-mă un pic! Dacă eu m-am dus la Interne, omule, ai toată Procuratura României, ai toată Justiţia în mână, ai toată Curtea…

Mazăre Alexandru: Da’ ai să arestezi? Dumneavoastră?

Voicu Cătălin: Da, am Poliţia, vreau să-l arestez pe Onţanu, vreau să-i fac dosare lu’ Oprea, credeam că poate vine de la …de la…de jos dosaru’, sus merge şnur! Pentru că eu sunt singuru’ personaj care am tot…toată conexiunea în mână, şi-ai văzut că Procuratura, în Justiţie şi…

Voicu Cătălin: Neprezenţa mea în vârfu’ Ministerului de Interne se rostogoleşte ca un bumerang împotriva mea, imaginea Poliţiei, a Curţii, la noi. Ei nu înţeleg chestia asta. Ei înţeleg că am fost fentat a doua oară. Mi-ar fi mult mai simplu, să bag un băiat bun, să mă asculte da? Da’ dacă-l încalecă cei de la SRI? Dacă îl încalecă cei de la Parchet? Nefiind eu acolo, eu am altă relaţie. Pe unii îi cunosc şi în alte poziţii, mai cunosc cu peruca-n cap, pe alţii îi cunosc şi cu fetiţe ce fac. Cu mine le-a…dacă mă duc şi-i spun: „Domnule procuror general, am o mare rugăminte! Şi vă rămân îndatorat, dosaru’ ăsta vreau să rămână aşa!” Şi am dat cu palma, nouzeci şi nouă la sută rămâne cum spun eu! Dacă-l rog cutare, găseşte cinşpe elemente, să ni-l întoarcă pe puştiul ăla de….(neinteligibil)… Da’ eu dacă mă uit într-un dosar, ştiu unde să caut, c-am fost la Gheorghe Robu…(neinteligibil)…Si nu mă poate păcăli nimeni!

Intervenţie la vârful Poliţiei pentru Marius Locic

Pe 8 septembrie 2009, Cătălin Voicu şi un şef din Poliţie, Mihai Călinescu, au două convorbiri telefonice în care Voicu vrea să se asigure că omul de afaceri Marius Locic va scăpa cu bine din dosarul aflat la Poliţia Capitalei.

           

Voicu Cătălin: În legătură cu băiatul meu, vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră, el se poate duce la data când am vorbit noi, începând cu ora 07.30... la ce oră credeţi că e bine. Eu cred că ar fi bine cât mai de dimineaţă posibil, să nu mi-l vadă ăia pe acolo.

Călinescu Mihai: Atunci la 07.30, joi. Sunt şi eu acolo.

Voicu Cătălin: 07.30, joi, da?

Călinescu Mihai: Da, da! Sunt şi eu acolo.

Voicu Cătălin: Să vină întâi, să vină la dvs. sau să se ducă direct la el?

Călinescu Mihai: Nu, se duce direct la el.

Voicu Cătălin: Direct la el, da?

Voicu Cătălin: Bine. Dar vreau mult de tot să insist să vă notaţi pe agendă să fie sub...da? adică, să aveţi dvs. în atenţie, ca să stau şi eu liniştit. Să nu fie acuze, să nu...? Bine.

Călinescu Mihai: Dacă e, vine întâi la mine şi chem oamenii, cum doriţi! Dacă e aşa.

Voicu Cătălin: Păi cum cred. Eu zic, eu zic că e mai bine să vină întâi la dvs.

Călinescu Mihai: Vine la mine, la 07.15, atunci, şapte şi.... 

Voicu Cătălin: 07.15 la dvs. E în regulă. Bine, domnule coleg. Cu respect, să trăiţi. Îmi cer scuze.  

Voicu Cătălin: Deci, el o să spună la poartă că se numeşte Marius şi că e chemat de dumneavoastră, l-aşteaptă...

Călinescu Mihai: La şapte ş-un sfert.

Voicu Cătălin: La Capitală, nu la biroul de la IGP.

Călinescu Mihai: La Capitală, Capitală.

Voicu Cătălin: Da. Bine. Gata, în regulă.

Călinescu Mihai: Da’ joi, joi, joi, nu astăzi

Voicu Cătălin: Joi, joi, nu, nu, nu astăzi. 

Procurorii descriu sistemul mafiot de operare

Cătălin Voicu şi-a luat măsuri de precauţie specifice lumii interlope. Conform procurorilor, întâlnirile de taină cu persoane importante pentru planul său se desfăşurau „în condiţii de maximă confidenţialitate, respectiv în spaţii cu acces restricţionat şi riguros controlate pentru detectarea eventualelor mijloace de interceptare (subsolul unui imobil şi separeul unui restaurant, dotate cu sisteme electronice de securizare la uşile de acces); instruirea de către inculpat a persoanelor care îl deserveau în ambele imobile (patron restaurant, şoferi etc.) să nu furnizeze niciun fel de date referitoare la cei pe care-i convoca la întâlniri şi să se asigure că participanţii, după plecare, nu sunt urmăriţi; invitarea succesivă în imobile a magistraţilor, ofiţerilor de poliţie, demnitarilor, liderilor politici şi oamenilor de afaceri şi organizarea plecării lor în acelaşi mod, pentru ca în eventualitatea unei monitorizări să nu se poată stabili vreo legătură între prezenţa la acele întâlniri şi actul de serviciu ce urma a fi efectuat; folosirea în convorbirile şi comunicările telefonice cu interlocutorii a unui limbaj disimulat asupra căruia conveniseră în prealabil (ex: invitaţii făcute sub pretextul servirii mesei şi termeni ca: „spital“ în loc de instanţă de judecată, „doctor“ în loc de magistrat sau avocat, „medicamente“ în loc de bani sau alte foloase materiale, etc.).

Voicu şi-a aflat sentinţa pe patul de spital

Fostul senator Cătălin Voicu a petrecut prima noapte după gratii, după ce luni instanţa l-a condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. La ultimul termen din dosar, Voicu nu s-a prezentat la proces invocând prin avocaţi diverse boli de care suferă.

Luni, ora 21.15.  Fostul senator PSD şi-a aflat sentinţa chiar de pe patul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, unde a fost internat de urgenţă cu diagnosticul rectoragie (n.r.- pierdere de sânge prin rect) şi anemie secundară.

„Pacientul a fost internat în urgenţă pentru că a venit la spital cu hemoragie rectală. A fost pregătit pentru ca marţi să facă o colonoscopie. Analiza nu s-a mai făcut, fiind preluat în noaptea de luni spre marţi, astfel că nu putem vorbi despre cauza acestei suferinţe. Pacientul avea trecute în foaia de observaţie toate etapele medicale parcurse de la internare, acestea fiind copiate integral pe biletul de externare de către medicul de gardă de luni noapte“, a declarat doctorul Mircea Beuran, şeful Clincii de Chirurgie 3 de la Spitalul Floreasca.

Acesta a adăugat că pacientul „are şi alte suferinţe, precum diabet, boală de inimă şi obezitate“.

Contactată de ziarul „Adevărul“, medicul specialist Claudia Cimpoieru a explicat că rectoragia „poate fi un semnal de alarmă pentru apariţia unor boli grave, însă nu este tocmai o urgenţă majoră care să necesite internare de urgenţă“. Mai mult, aceasta a precizat că „este indicată colonoscopia, ca analiză de bază, însă dacă nu vorbim despre o pierdere mare de sânge, problema poate fi rezolvată şi în ambulatoriul spitalului”. 

TRANSFERAT LA SPITALUL PENITENCIAR RAHOVA 

Marţi, ora 00.30. Voicu este transferat de la Spitalul Floreasca la Spitalul Penitenciarului Rahova, unde este supus unor investigaţii, pentru evaluarea stării de sănătate. Fostul senator a fost scos din spital pe targă, având pe faţă o mască de oxigen şi fiind însoţit până la ambulanţă de un echipaj medical. 

În timpul transportului de la Spitalul Floreasca până la Penitenciarul Rahova, Voicu a fost însoţit de poliţiştii Serviciului Urmăriri, care au pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei eliberat de judecători.

Marţi, ora 01.30. Cătălin Voicu este preluat de personalul secţiei de Chirurgie a Spitalului Penitenciar Rahova. Potrivit medicilor, starea de sănătate a fostului senator este una stabilă. 

„El va fi tratat de cadrele medicale până când acestea vor decide, în funcţie de starea lui de sănătate, dacă va fi transferat sau nu  într-o celulă obişnuită“, au precizat surse din cadrul penitenciarului. Voicu a mai petrecut un an şi jumătate după gratii, fiind arestat preventiv în martie 2010. 

Marius Locic, condamnat şi el la patru ani de închisoare cu executare în acelaşi dosar, s-a prezentat la câteva ore după aflarea sentinţei în arestul Poliţiei Capitalei din proprie iniţiativă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite