Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare. De ce nu va face puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Voicu FOTO Inquam / George Călin
Cătălin Voicu FOTO Inquam / George Călin

Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era judecat pentru complicitate la abuz în serviciu.

Cătălin Voicu nu va merge însă la închisoare, întrucât Curtea de Apel a menţinut şi decizia de eliberare condiţionată pronunţată în februarie 2016, când Voicu a ieşit din penitenciar după o condamnare într-un alt dosar

Curtea de Apel Bucureşti a respins apelurile declarate de inculpaţi şi de procurorii DNA, menţinând sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti în anul 2017. Magistraţii Curţii de Apel au menţinut şi decizia de eliberarea condiţionată a fostului senator decisă în februarie 2016, când Voicu a ieşit din penitenciar după o condamnare într-un alt dosar.

Decizia Curţii de Apel este definitivă.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Cătălin Voicu, în februarie 2017, la cinci ani închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu într-un dosar în care este acuzat de intervenţii la conducerea Electrica şi Electrica Serv pentru ca o firmă să primească preferenţial contracte.

Instanţa de fond a constatat însă că fapta de care este acuzat Cătălin Voicu este concurentă cu cea pentru care fostul senator a fost condamnat în anul 2012 la şapte ani de închisoare şi a dispus ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de şapte ani închisoare, la care se adaugă interzicerea unor drepturi pe o perioadă de trei ani. Instanţa a menţinut şi confiscarea de la acesta a sumelor de 200.000 euro şi 119.000 lei.

Tribunalul Bucureşti a mai decis ca inculpaţii din acest dosar să plătească în solidar către SC Servicii Energetice Moldova SA despăgubiri civile de 5.284.893 de lei, echivalentul a 1.391.339 euro.

Faptele care i-au adus condamnarea

Cătălin Voicu a fost trimis în judecată în acest dosar în noiembrie 2014, de procurorii DNA, care l-au acuzat de complicitate la abuz în serviciu, faptă pe care a comis-o în perioada în care era consilier la Departamentul Securităţii Naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

În aceeaşi cauză sunt judecaţi Nicolae Coroiu, la data faptelor director general al SC Electrica SA, pentru abuz în serviciu, Petru Andronache, fost director comercial al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova, pentru complicitate la abuz în serviciu, Radu Dan Floarea, acţionar majoritar la SC Tech Safety SA, şi Ion Dumitru Măruţă, acţionar şi administrator al aceleiaşi firme, ambii acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2004-2005, Cătălin Voicu, folosindu-se de funcţiile de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior deputat, a intervenit la directorul Electrica din acea perioadă, Nicolae Coroianu, şi la directorul economic să acorde contracte firmei Tech Safety pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare Electrica, Electrica Serv şi SISE Moldova aveau produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate de la acelaşi furnizor.

În urma acestor intervenţii, Nicolae Coroiu a dispus funcţionarilor din subordine, iar Petru Andronache a aplicat aceste dispoziţii privind achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 de lei (fără TVA) de la societatea Tech Safety.

Echipamentele au fost achiziţionate la un preţ supraevaluat, fără a se organiza vreo procedură de achiziţie publică,  fiind prin încredinţare directă, fără a exista o negociere a preţului, care a fost stabilit potrivit intereselor furnizorului.

Astfel, au fost încheiate 77 de contracte cu firma Tech Safety, facturile pentru echipamentele livrate fiind achitate în regim de urgenţă.

Fostul director al Electrica, Nicolae Coroiu, a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul Tech Safety, cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) în valoare de 5.284.892 de lei, echivalent cu 1.391.339 de euro. Această sumă reprezintă diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicate de furnizorul Tech Safety în relaţia cu SC Servicii Energetice Moldova SA, potrivit procurorilor.

Petru Andronache este acuzat că a vizat pentru conformitate 158 de facturi, deşi acestea nu corespundeau în totalitate cu produsele contractate şi a semnat cinci ordine de plată.

Patronii Tech Safety, Radu Dan Floarea şi Ion Dumitru Măruţă, au dispus livrarea de produse către SISE Moldova în cantităţi foarte mari, cu preţuri la care s-au practicat adaosuri comerciale până la 2.490,93%, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

În 22 aprilie 2013, Cătălin Voicu a fost condamnat  definitiv la şapte ani de închisoare de către Înalta Curte de Casaţie şi Judtiţie, pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanţa supremă Florin Costiniu, pe lângă magistraţi şi poliţişti, pentru a obţine decizii favorabile în dosarele în care primii doi erau cercetaţi.

Voicu a fost liberat condiţionat în 15 februarie 2016, după ce a executat aproape trei ani din pedeapsă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite