Cătălin Tolontan, despre atitudinea lui Raed Arafat privind filmarea de la Colectiv: Nu poţi să spui că este corect că 5 oameni au decis pentru 20 de milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Ziaristul Cătălin Tolontan a propus joi seara la Digi 24 un experiment de gândire: ce impact ar fi avut asupra noastră, a cetăţenilor, să fi văzut filmarea de 20 de minute şi 40 de secunde atunci, pe 2 noiembrie, şi nu acum? Acesta e de părere că cei cinci oameni care au hotărât că „nu e bine”ca ceilalţi 20 de milioane de oameni să o vadă, pentru că nu ar putea să o înţeleagă, au făcut asta în detrimentul tuturor, astfel că nimic nu s-a schimbat.

Cătălin Tolontan vorbeşte şi despre atitudinea şefulului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, care a precizat că informaţiile prezentate de inspectorul şef al ISU, Orlando Şchiopu şi de inspectorul şef IGSU, Mihai-Mirel Guţă, în cadrul conferinţei de joi, cu privire la filmarea unui pompier a unor momente ale intervenţiei de la Colectiv, sunt „realiste şi corect expuse”.

„Cine sunt aceşti oameni? Cei care fuseseră la Colectiv la intervenţie şi plecaseră după aceea, după ce afirmase Raed Arafat că pompierii nu ştiu despre clubul Colectiv, că nu ştiu nimic, şi presa dovedise la două săptămâni după aceea că ei minţiseră.

Şi foarte nervos, Raed Arafat le-a cerut demisia celor doi oameni care erau azi acolo; e vorba de Mihai Guţă, şeful de la momentul acela al ISU Bucureşti-Ilfov şi de Orlando Şchiopu, primul său adjunct şi care astăzi , după ce a făcut acel pas înapoi la ordinul explicit al lui Raed Arafat ne-a arătat că acel gen de obedienţă profită, pentru că s-a întors ca şef al lui Guţă, şi el cu o poziţie foarte bună în acest moment. Practic, din acest punct de vedere nu doar că nu s-a schimbat nimic, oamenii ăştia au avansat într-un anume sens în ierarhia pompierilor, după ce minţiseră.

S-au întors din nou trimişi tot de Raed Arafat să ne explice de ce au minţit a doua oară: acum ne-au spus că au avut o filmare, dar cinci oameni într-o încăpere la IGSU au hotărât că noi, ceilalţi 20 de milioane de oameni, nu suntem suficient de maturi, nu avem suficient echilibru, suntem prea emoţionali, nu avem discernământul de a înţelege ce s-a întâmplat acolo, prin urmare e mai bine să nu le vedem.

Cât despre Raed Arafat, eu îl preţuiesc enorm şi îi sunt recunoscător în calitate de cetăţean român şi nu pun nici un dar după această frază. Într-o ţară în care succesul nu califică, el a reuşit să se califice prin succes nu doar pe el, ci şi anumite bresle... SMURDUL în ţara asta funcţionează. Ok, sistemul a eşuat la nivel de sarcină ridicată. 

Raed Arafat a ajuns totuşi la un nivel de dispreţ în faţa instituţiilor democratice din România şi în faţa cetăţenilor care nu este permis. Nu poţi să spui că este corect ca cinci oameni au decis pentru 20 de milioane, pe proprietatea a 20 de milioane. Pentru că aşa crezi tu care eşti şef al DSU cu buget în 2016 de jumătate de miliard de euro. OK, cetăţenii români vor să dea aceşti bani, poate vor să dea mai mulţi, dar dă-le înapoi respectul, dă-le înapoi transparenţa, nu acest dispreţ: am hotărât noi cinci.

Care ar fi fost impactul dacă vedeam filmul încă de pe 2 noiembrie? Poate ne-am fi dat seama încă de atunci că nu avem un stat funcţional, dar ei au hotărât să nu ştim asta. Poate România ar fi evoluat mult mai repede. Au zis: stim noi cinci asta, ştim noi puţini, mogulii din sănătate că sunt infecţii nozocomiale, dar moartea este legitimă cu infecţii nozocomiale. Ştim noi că n-avem condiţii şi nu-i transportăm pe oameni în străinătate.

Ei au hotărât în acele zile să nu ne spună nouă adevărul, pentru că, vezi doamne, nu-l putem duce. De fapt, asta ne-au spus şi astăzi, noi nu putem duce acel adevăr al acestui filmuleţ, de fapt toate aceste adevăruri care ar fi  dus compozit la o realitate care probabil că ar fi schimbat vieţile noastre într-o profunzime mai clară pe termen mai scurt decât s-a întâmplat. Astăzi suntem în situaţia în care ne întrebăm după 4 ani: s-au îmbunătăţit procedurile în caz de dezastru? Nu prea, pentru că a recunoscut astăzi Orlando Şchiopu, care e şeful ISU, că ei nu sunt pregătiţi pentru dezastre”, a declarat ziaristul la Digi 24.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite