Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei: O problemă de legitimitate a statului şi de suveranitate internă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catalin Predoiu - FOTO Eduard Enea
Catalin Predoiu - FOTO Eduard Enea

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, avertiza în urmă cu mai mulţi ani cu privire la pericolul ca autorităţile statului să fie capturate de clanurile de interlopi. El a declarat pentru „Adevărul” că modul în care s-a desfăşurat iniţial ancheta crimelor de la Caracal prin implicarea clanurilor de interlopi arată o problămă de legitimitate a instituţiilor statului.

“Ar fi o greşeală de neiertat şi o laşitate să închidem discuţia despre subminarea statului şi încălcarea drepturilor cetăţenilor de către grupurile organizate de infractori, odată cu lămurirea dramei de la Caracal. Când ai mii de persoane dispărute, între care mulţi copii şi adolescente, fără că justiţia să descopere şi să pedepsească vinovaţîi, e limpede că ai o problema la nivel naţional, la nivel de stat, structural. Când ai grupuri mafiote care au preluat părţi întregi din autorităţi locale în diverse locuri din ţară, înseamnă că ai o problema de legitimitate a statului şi de deficit de suveranitte internă. Consecinţă: sentimentul că statul se rupe de cetăţeni şi devine slujbaşul infractorilor în multe locuri din ţară”, a declarat fostul ministru al Justiţiei.

În opinia acestuia problema este sistemică şi revolvarea acesteia ar trebui să implice toate instituţiile statului, de la nivel de CSAT. 

„Ce e de făcut? Pentru că e o problema sistemică, e nevoie de acţiune sistemică plecată de la vârful statului în jos, de la nivel de CSAT: strategia naţională de apărare a ţării să includă criminalitatea organizată în lista riscurilor de securitate naţională şi un plan de combatere şi de starpire să fie adoptat şi pus în aplicare de Guvern. Preşedintele României, Primul Ministru, şefii Camerelor, membrii CSM şi Procurorul General, indiferent cine sunt aceştia, au un loc cheie, pe termen lung, în rezolvarea acestei probleme. Pentru că a devenit o problema de stat, e nevoie de reforma instituţiilor lui, a Ministerui de Interne şi a Poliţiei în primul rând, a sistemului de Justiţiei de asemenea, cu sprijin din partea partenerilor occidentali care au trecut prin astfel de crize şi le-au rezolvat. În urmă cu zeci de ani, străzile New York-ului erau stăpânite de Mafie, astăzi sînt invadate de turişti din toată lumea, care sunt în siguranţă. Cum au rezolvat americanii? În urmă cu zeci de ani Chicago trăia sub teroare, un jurnalist a şi scris o carte cu acest nume. Astăzi, cetăţenii sunt în siguranţă. Cum au procedat ei? Sistemic. Au curăţat instituţiile de aplicare a legii de trădători (ai statului şi cetăţenilor) şi apoi au curăţat oraşele de mafioţi. Cât de cât, cel puţîn. Poliţiştii şi magistraţii care se pun in slujba infractorilor îşi trădează profesia, cetăţenii pe care au jurat să ii apere de infracţiuni, legea, ţară. Lucrurile se pot îndrepta, dar trebuie acţionat hotărât şi sistematic până nu e prea târziu”, a încheiat Cătălin Predoiu.

Justiţia, drepturile şi libertăţile vor fi preluate de institutia interlopului

În anul 2011, odată cu modificarea Codurilor penale de la acea dată, acesta avertiza cu privire la pericolul pe care-l reprezintă proliferarea clanurilor de interlopi. „Sarcina aplicarii noilor coduri nu este uşoară şi reuşita ei oferă o şansa sistemului judiciar să se recredibilizeze mai mult. Avem încă cetăţeni care ne transmit un mesaj simplu: nu le pasă de lege, nu le e frică de lege! Valul de violenţe recente, unele cu consecinţe grave sau chiar tragice, demonstrează acest lucru. Economia, justiţia, drepturile şi libertăţile vor fi preluate de institutia interlopului. Astăzi interlopul parazitează societatea, mâine îi poate dicta. Astăzi el cere taxa de protecţie buticarilor, mâine va cere acţiuni la firme de avocaţi, sau de notari, sau va vrea să aibă judecători în portofel ... Şi nu o să-i puteţi refuza, pentru că vor ameninţa cu forţa, iar dacă justiţia nu este mai puternică decât forţa lor, vă va fi frică să-i refuzaţi. Dacă nu intervenim acum, flagelul se poate extinde şi va fi mult mai greu de eradicat mai târziu”, declara în octombrie 2011, Cătălin Predoiu.

Ziarul Libertatea a dezvăluit într-o anchetă publicată vineri că operaţiunea de căutare a Alexandrei Măceşanu a fost coordonată de clanuri de interlopi care i-au trimis pe poliţişti la adrese greşite. Comisarul şef Nicolae Alexe, numărul unu pe operaţiuni în poliţia Olt şi cel care a coordonat acţiunea de la Caracal, a apelat la un apropiat, Remus Rădoi ”Codiţă”, şeful unei reţele uriaşe şi dintre cei mai temuţi oameni din judeţ, condamnat pentru că a desfigurat un rival în bătaie.

Potrivit cotidianului Libertatea, Remus Rădoi ”Codiţă”, a oferit anchetatorilor două adrese a unor persoane dintr-un clan rival, condus de Nicuşor Oacă, fapt ce a dus la pierderea unor ore critice în descoperirea locaţiei Alexandrei Măceşanu. Remus Rădoi, patronul unei firme de pază din Caracal cu circa 1800 de angajaţi, a explicat că Oacă a fost cercetat pentru proxenetism. Fapt adevărat, DIICOT a demarat în aprilie 2019 un dosar pentru proxenetism, un dosar în care chiar Remus Rădoi a dat declaraţii de martor, recunoscând acum că a ajutat autorităţile în instrumentarea acestui caz. Întrebat dacă e normal să aibă, prin firmele sale de pază, o poliţie paralelă, Rădoi a spus că „oamenii de aici nu au încredere în poliţie şi atunci vin la noi!”. 

Poliţia este in cârdăşie cu bande mafiote

Analistul politic, Stelian Tănase, într-o postare pe blogul personal susţine că tragedia de la Caracal a scos la iveală ceea ce multă lume doar bănuia, că autorităţile statului sunt complice cu clanurile mafiote. „Crimă din Caracal a dezvăluit ceea ce multă lumă bănuia- Poliţia este în cîrdăsie cu bande mafiote. Nu se ocupă de protecţia cetăţeanului şi nici a legii. E doar o faţadă cu care intimidează şi minte populaţia. De fapt Poliţia a trecut de partea cealaltă a baricadei. Nu mai apără legea ci pe infractori. Cel puţîn la Caracal – lucru dovedit. Obligatoriu este acum să se cerceteze care e situaţia şi în alte judeţe. Olt-ul nu este un judeţ izolat de restul României. E de aflat cît de întins este fenomenul acesta al cirdăşiei dintre Poliţie şi clanurile de interlopi. Altfel spus – cît de mincată de corupţie este Poliţia română? Ar fi normal să urmeze o curăţenie generală. Românii nu mai au încredere în Poliţie. Situaţia e mai rea decît în ianurie/fevruarie 1990 cu Miliţia, cinf miliţienii nu aveau curaj să iasă în uniformă străzi”, a scris acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite