Cătălin Ivan invită redacţia Charlie Hebdo la o dezbatere europeană despre libertatea de exprimare şi demnitatea umană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Cătălin Ivan va merge la sediul redacţiei Charlie Hebdo din Paris pentru a transmite invitaţia de participare la dezbaterea despre libertatea de exprimare pe care o organizează în septembrie, la Bruxelles. Pe lângă invitaţie, Cătălin Ivan va oferi publicaţiei şi o caricatură realizată de caricaturistul @jup, o replică la cea pe care Charlie Hebdo a publicat-o după câştigarea titlului Roland Garros de către Simona Halep.

Motto-ul caricaturii ce va fi oferită aparţine chiar publicaţiei  Charlie Hebdo: “Un desen bun este un pumn în gură”, se arată în comunicatul de presă transmis de Cătălin Ivan.

„Caricatura pe care Charlie Hebdo o va primi de la Cătălin Ivan va fi şi pe afişul dezbaterii europene din toamnă, de la Parlamentul European, cu textul tradus în engleză. Astăzi însă, Charlie Hebdo va primi caricatura şi scrisoarea în limba franceză“, mai precizează europarlamentarul.

În invitaţia adresată, Cătălin Ivan, face o comparaţie între libertatea de exprimare în Franţa care „poate părea un dat“ şi cea din România şi alte state membre unde dreptul la liberă exprimare „este obţinut greu, cu multe eforturi, cu vărsare de sânge şi generaţii întregi sacrificate“.

De asemenea, europarlamentarul subliniază că nu doreşte să judece politica editorială a publicaţiei.

„Publicaţia pe care o conduceţi a scandalizat de nenumărate ori, prin poziţiile adoptate faţă de subiecte cel puţin sensibile pentru categorii vaste de populaţie, fie că vorbim de religii, ţări sau culturi. Fără să-mi propun să judec politica editorială a revistei Charlie Hebdo, vă fac o propunere care, sper eu, nu va putea fi refuzată. În luna septembrie voi organiza o dezbatere în Parlamentul European despre libertatea de exprimare, despre agresivitatea de limbaj, despre valori europene care trebuie protejate, despre ceea ce ne uneşte şi ne dezbină atunci când vorbim de libertatea presei. În preambulul Cartei Europene a Drepturilor Omului se prezintă dorinţa statelor semnatare de a avea „un viitor paşnic întemeiat pe valori comune” şi se declară că „Uniunea este întemeiată pe valorile indivizibile şi universale ale demnităţii umane”, afirmă Cătălin Ivan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite