UPDATE Cătălin Ioniţă, fostul şef al Poliţiei Române, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef al Poliţiei Române Cătălin Ioniţă FOTO Inquam Photos / George Călin
Fostul şef al Poliţiei Române Cătălin Ioniţă FOTO Inquam Photos / George Călin

Cătălin Ioniţă, fostul şef al Poliţiei Române, s-a prezentat miercuri la DNA, unde, după patru ore de audieri, i s-a comunicat că este urmărit penal pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi fals în declaraţii.

UPDATE Cătălin Ioniţă a fost pus sub urmărire penală de către DNA într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţii în formă continuată.

Procurorii susţin că, în perioada 2009 – 2010 când ocupa funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Sectorului 1 Bucureşti, Ioniţă ar fi a pretins de la Dinu Petruţa cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare din suprafaţa respectivă, promiţând în schimb că îi va determina pe funcţionarii publici cu atribuţii în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie.

Dinu Petruţa, persoana îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 18 hectare din localitatea Popeşti-Leordeni, şi la rândul ei urmărită penal în  acest dosar pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă, i-ar fi promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren fostului şef al Poliţiei.

„Ca urmare a demersurilor făcute de suspect, la data de 03 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a judeţului Ilfov a emis titlul de proprietate în favoarea suspectei Dinu Petruţa şi a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare”, se arată într-un comunciat de presă emis de  procurorii DNA.

Potrivit acestora, în anul 2015 cei trei beneficiari i-ar fi vândut lui Cătălin Ioniţă întreg terenul pentru preţul de doar 70.000 de euro (5.000 de euro pe hectar).

Anchetatorii subliniază şi faptul că în declaraţiile de avere din perioada 2015 – 2018 Cătălin Ioniţă ar fi declaraţii false cu privire la terenul în cauză, de fiecare dată menţionând doar o suprafaţă de 18.174 m2 (1,8 hectare), adică 10% din suprafaţa reală dobândită.

„Am dat informaţii complete cu privire la toate aspectele, aşa cum am promis. Vă mai pot spune că îmi voi folosi toată energia în meseria pe care o am, dar şi în reabilitarea statutului meu şi a numelui", a declarat Cătălin Ioniţă, la ieşirea de la DNA, după aproape patru ore de audieri.

***

Ştirea iniţială: Fostul şef al Politiţiei Române, Cătălin Ioniţă, este audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, acesta fiind citat în calitate de suspect într-un dosar instrumentat de procurorii anticoruptie.

La sosire, fostul şef al Poliţiei Române le-a declarat jurnaliştilor că nu este vinovat şi că va demonstra adevărul.

„Am fost citat la data de 18 iunie în calitate de suspect. Am considerat că este de datoria mea să fac un pas înapoi”, a declarat Cătălin Ioniţă la sosirea la sediul DNA, explicând astfel demisia de marţi din fruntea Poliţiei Române.

„Aşa cum cariera mea este impecabilă de 24 de ani şi cum am respectat jurământul pe care l-am depus la intrarea în această profesie, aşa voi face până la sfârşit şi voi merge până în pânzele albe să-mi demonstrez nevinovăţia şi buna credinţă şi să protejez imaginea Poliţiei Române şi a colegilor mei, care nu merită să fie terfelită în niciun fel”, a declarat fostul şef al Poliţiei Române.

În ceea ce priveşte acuzaţiile, acesta a declarat că „nu are niciun fel de dubii în privinţa lor”. „Toate faptele pe care le-am făcut au fost în concordanţă cu morala şi cu legea”, le-a mai spus acesta jurnaliştilor. Întrebat cum explică atunci existenţa acestui dosar, fostul şef al poliţiei a afirmat că „aceasta este şi surprinderea pe care o are şi el”, dar că doreşte să le arate procurorilor că nu există nicio faptă pentru care să fie acuzat.

”Voi merge până în pânzele albe să dovedesc adevărul. Acum, din respect pentru procurori nu vreau să fac niciun fel de comentariu”, a spus Cătălin Ioniţă.

Reamintim că marţi, ministrul de afacerilor interne a susţinut într-un comunicat de presă, că chestorul Cătălin Ioniţă a fost înlocuit la cererea sa, acesta invocând motive personale. 

„Şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Cătălin Ioniţă, a solicitat ministrului afacerilor interne încetarea împuternicirii în funcţia de inspector general al Poliţiei Române. Solicitarea a fost motivată de considerente personale”, se arata în comunicat Ministerului Afacerilor Interne emis presei marţi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite