Cât de pregătite au fost instituţiile statului pentru atacul cibernetic al hackerilor pro-ruşi. Recomandările SRI pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ SRI
FOTO: Facebook/ SRI

Şeful Centrului Naţional Cyberint al SRI, Anton Rog, a declarat, pentru „Adevărul”, că nu toate instituţiile statului român au fost pregătite în faţa atacurilor cibernetice ale hackerilor pro-ruşi şi a transmis o serie de recomandări pentru ca cetăţenii să nu ajungă victimele unui astfel de atac informaţional.

Anton Rog a transmis că atacurile cibernetice asupra unor instituţii guvernamentale au avut un grad scăzut de gravitate, scopul atacatorilor fiind „crearea de prejudicii de imagine la adresa instituţiilor, fără a crea panică în rândul populaţiei”. 

Întrebat cât de pregătite erau aceste instituţii în faţa unui atac informaţional, liderul Centrului Cyberint al SRI a declarat:

„Evaluările tehnice realizate la nivelul Centrului Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii au relevat ca doar o parte din instituţiile vizate erau bine pregătite. Durata în care site-urile instituţiilor au revenit la starea de funcţionare, de la câteva minute la câteva ore, a arătat nivelul de securitate cibernetică a echipamentelor informatice vizate”. Anton Rog a mai explicat că atacurile cibernetice de tip DDoS nu au legătură sistemele de tip antivirus, acestea afectând capacitatea sistemului informatic de a gestiona un număr ridicat de cereri transmise într-un timp foarte scurt. 

Mai mult, acesta a precizat că instituţiile vizate de atacurile cibernetice au fost deschise cooperării cu SRI pentru gestionarea situaţiei de criză. „Centrul Naţional CYBERINT cooperează în permanenţă cu cele 61 de instituţii beneficiare ale Sistemului Naţional de Protecţie a Infrastructurilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic (ŢIŢEICA) gestionat de Serviciul Român de Informaţii prin Centrul Naţional CYBERINT. La nivelul acestor instituţii nu au fost înregistrate sisteme informatice afectate de aceste atacuri cibernetice”, a mai punctat Anton Rog, într-un răspuns pentru „Adevărul”.

Recomandările SRI

Întrebat ce le recomandă cetăţenilor şi instituţiilor în această perioadă, dată fiind amplificarea atacurilor informaţionale în contextul războiului din regiune, şeful Centrului Naţional Cyberint al SRI a transmis: 

„Se recomandă a nu se accesa link-uri sau fişiere ataşate mesajelor de tip mail care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute. Se recomandă aceleaşi măsuri de precauţie privind accesarea link-urilor sau ataşamentelor transmise prin mesaje de tip SMS, WhatsApp, Signal, Telegram etc.

De asemenea, este obligatorie realizarea de copii de siguranţă (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul Internet si stocarea acestor copii pe suporţi de memorie separaţi fizic pentru a evita criptarea sau distrugerea acestora de un posibil atac cibernetic”.

Atacuri cibernetice în masă

Vineri dimineaţă au avut loc primele atacuri cibernetice care au vizat site-urile Guvernului României, Ministerului Apărării, Poliţiei de Frontieră, dar şi pagina web a CFR Călători şi site-ul PSD. Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat că „este un atac simbolic mai degrabă”. Atacurile au continuat şi sâmbătă, când a fost blocat accesul pe site-ul Poliţiei Române. Şi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost luat în vizor. Gruparea a ameninţat ulterior că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri. 

Dacă iniţial specialiştii au raportat atacuri de tip Distributed Denial of Service (DDOS), adică un tip de atac informatic prin care se încearcă blocarea accesului pe respectivul site prin simularea unui număr mare de utilizatori în acelaşi timp şi suprasolicitarea sistemului, duminică dimineaţă DNSC a denunţat noi metode abordate de hackeri. Este vorba despre mesaje transmise pe e-mail, WhatsApp, Telegram, Messenger şi alte platforme de socializare, în care atacatorii pretind că sunt o sursă de încredere, pentru a convinge victimele potenţiale să divulge informaţii. Specialiştii le recomandă oamenilor să nu acceseze link-uri sau fişiere care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute. 

Hackerii pro-ruşi revendică atacurile

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a anunţat că atacurile cibernetice au fost revendicate de gruparea pro-rusă Killnet. Hackerii şi-au motivat atacul postând pe pagina de Telegram o fotografie cu Marcel Ciolacu, căruia i-au atribuit eronat funcţia de preşedinte al Senatului (Ciolacu fiind liderul Camerei Deputaţilor) şi despre care susţin că ar fi promis furnizarea de arme Ucrainei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite