Cât „costă“ un titlu de profesor universitar: butoni de aur şi icoane argintate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, ar fi primit şpagă o icoană argintată, butoni din aur, dar şi renovarea unor case de la cea pe care a ajutat-o să obţină ilegal un post de profesor universitar

O anchetă a procurorilor DNA dezvăluie cât de uşor se poate accede în ierarhia posturilor universitare în schimbul unor şpăgi potrivite. Este vorba de dosarul în care a fost trimis în judecată Constantin Bungău (52 de ani), rectorul Universităţii din Oradea, acuzat de luare de mită în formă continuată şi Floare Chipea (64 de ani), decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio – Umane (FSSU) din cadrul Universităţii din Oradea, acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită.

În acelaşi caz au mai fost trimişi în judecată şi psihologul Maria Dindelegan (39 de ani), cadru didactic la universitatea orădeană, şi soţul acesteia, preotul Vasile Dindelegan (43 de ani). Cei doi sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă, în formă continuată şi dare de mită, respectiv complicitate la aceste infracţiuni. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bihor.

Concret, ancheta procurorilor anticorupţie a scos la iveală că Maria Dindelegan ar fi dat mai multe bunuri, cu ajutorul soţului său, Vasile Dindelegan, celor două cadre universitare. Scopul era acela de a primi titlul de profesor universitar, fapt care s-a şi întâmplat. Postul de profesor universitar a costat-o pe Maria Dindelegan o  pereche de butoni din aur şi o icoană argintată.

Înfiinţarea unei şcoli doctorale, nejustificată

Potrivit actelor din dosar, soţii Dindelagan l-au abordat în iulie 2015 pe rectorul Bungău, prin intermediul unui politician local. Rectorul a fost de acord cu înfiinţarea şi acreditarea domeniului de doctorat „Psihologie“ la Universitatea din Oradea, pentru a putea scoate la concurs un post de profesor universitar pentru Maria Dindelegan. Procurorii DNA arată că este vorba de o justificare artificială, deoarece înfiinţarea unei şcoli doctorale în domeniul psihologie nu era condiţionată de existenţa unor cadre didactice cu gradul de profesor universitar, ci de obţinerea abilitării de a conduce doctorate. Aceasta este însă o procedură separată de obţinere a unui grad didactic universitar.

Potrivit anchetatorilor, în 2015 la nivelul Departamentului de Psihologie al FSSU se prefigurase un concurs pentru ocuparea a două posturi de conferenţiar universitar, iar pentru scoaterea suplimentară la concurs a cel puţin un post de profesor trebuia invocată înfiinţarea unei şcoli doctorale.

Un profesor universitar care a fost audiat la DNA a explicat de ce nu era întemeiată înfiinţarea unei şcoli doctorale la FSSU. „Producţia ştiinţifică a departamentului de psihologie în ansamblul său nu era suficient de puternică pentru a susţine din punct de vedere al calităţii ştiinţifice înfiinţarea unei şcoli doctorale şi pe cale de consecinţă scoaterea la concurs a unui post de profesor universitar, mai mult chiar, o şcoală doctorală presupunea existenţa unei infrastructuri de cercetare care nu există la nivelul departamentului sau al facultăţii, ca atare nu se justifica înfiinţarea unei şcoli doctorale în domeniul psihologie la acel moment“, a explicat cadrul universitar.

Cumpărarea influenţei decanului

Următorul pas al soţilor Dindelegan a fost de a cumpăra influenţa decanului Floare Chipea, care trebuia să scoată la concurs postul de profesor universitar. Chipea urma să intervină şi pe lângă rector. „Că cuvântu’ ei e foarte important, îi foarte aşa, ea cu domnu’ rector îi... altfel vorbeşte şi că şi noi intenţionăm să ajungem“, explica planul Maria Dindelegan.

Demersurile făcute de decanul Floare Chipea de intervenţii pe lângă rector şi pe lângă membrii Consiliului FSSU nu ar fi fost însă făcute pe gratis. Procurorii spun că soţii Dindelegan l-ar fi răsplătit pe decan. Astfel, cei doi i-ar fi achitat costurile pentru renovarea a două imobile. Banii au meritat „investiţia“. „Alţii poate dau şi  mai mult şi mulţumesc la Dumnezeu că îi am, dacă nu i-aş avea ar fi mai greu, da’ îi am şi poate aşa trebuie să se întâmple“, arăta Maria Dindelegan.

„Are de făcut la o mobilă de bucătărie“

Preotul Vasile Dindelegan a fost interceptat atunci când discuta cu meşterii care lucrau la casele decanului: „Deci, acum sigur că puteţi să-i comunicaţi lu’ Florin, da’ eu plătesc lucrarea asta (…) Deci îmi spuneţi mie şi ne înţelegem noi“. Meşterii au confimat la DNA că au fost plătiţi de familia Dindelegan. „M-am înţeles cu preotul Dindelegan ca manopera pentru lucrarea în cauză să fie achitată de acesta, cerinţa a fost expres a preotului, eu nu am discutat niciodată cu numita Florica despre bani, nu i-am cerut sume de bani şi nu mi-a achitat vreo sumă de bani“, a spus unul dintre muncitori.

„Doamna Chipea, doamna decan de la Socio-Umane… are de făcut la o mobilă de bucătărie, nu mai ştiu ce, partea de lemnărie ce ne-aţi făcut dumneavoastră. Cum îi la hotă, stâlpişori şi aşa mai departe“, comanda preotul o lucrare. Maria Dindelegan îl asigura pe meşter că va fi plătit: „Deci, cu privire la costuri vorbiţi cu mine”.

Potrivit monitorizării DNA, Floare Chipea era foarte prudentă, lucru observat şi de familia Dindelegan. „Da’ evită telefonu’ am observat”, spunea Maria Dindelegan. „Că trebuie să fim foarte, foarte discreţi. Nu ştiu dacă ai citit prin ziare că una de la psiho-pedagogie specială, care-i din cadru’ facultăţii noastre, de la Beiuş, o fost…“, era precaută femeia. Maria Dindelegan făcea referire la cazul Vioricăi Banciu, cadru didactic la FSSU a Universităţii din Oradea, secţia Beiuş, judecată pentru luare de mită de la două studente, în schimbul redactării lucrărilor de licenţă.

„O icoană frumoasă argintată“

Potrivit actelor dosarului de la Tribunalul Bihor, familia Dindelegan i-a dat cadou rectorului Bungău, pentru ajutorul său, o pereche de butoni de aur, un parfum Dior Sauvage, o cravată şi o icoană argintată. Rectorul a negat vehement acuzaţiile, dar soţii Dindelegan au dat şi alte detalii, spunând că este vorba de un cadou de Crăciun. Piesa de rezistenţă a fost perechea de butoni din aur de 14 carate, care a costat 1.154 de lei. „Aş vrea să te rog când ieşi să intri pe la Atena, bijuteria din lotus, să cumperi o pereche de butoni din aur şi o icoană frumoasă argintată, mărime A5 sau intermediar. Eu nu am la mine bani dar cere-i lui mama“, l-a rugat Maria Dindelegan, pe soţul său printr-un sms. Lucru pe care bărbatul l-a şi făcut.

De asemenea, preotul a cumpărat şi celelalte bunuri date şpagă decanului de către soţia sa. Procurorii DNA au depus la dosarul de instanţa inclusiv înregistrări cu Vasile Dindelegan în magazine, atunci când căuta cadourile pentru rector. Potrivit datelor de la Tribunalul Bihor, Maria şi Vasile Dindelegan şi Floare Chipea au recunoscut darea şi primirea foloaselor menţionate, dar nu au recunoscut scopul în care acestea au fost remise şi primite. Nici rectorul Bungău nu a recunoscut că ar fi primit cadourile în legătură cu atribuţiile de serviciu.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite