Cât ne costă bradul Crăciunul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai ieftin pom românesc poate fi cumpărat de la ocoalele silvice, cu până la 55 de lei. La aceste preţuri se adaugă ornamentele, care costă în jur de 100 de lei. Designerii ne recomandă să nu aruncăm globurile de anul trecut, doar pe motiv că s-a schimbat moda. „Anul acesta se poartă un Crăciun împodobit după suflet“, spune Lena Criveanu.

Comercianţii spun că au păstrat preţurile de anii trecuţi, pentru a nu-şi pierde muşteriii. „Preţul de pornire al unui brad este de 70 de lei şi ajunge până la 500 de lei. Avem şi brazi la ghiveci, aduşi din Austria, de la 70 de lei la 90 de lei", a spus Sebastian Albu, care vinde brazi în parcarea unui hipermarket din Piteşti.

Cei care vor brazi mai ieftini îi pot cumpăra de la pădurari. „Oricine vrea să cumpere un pom de Crăciun trebuie să meargă la ocolul silvic cel mai apropiat. Preţurile variază între 12 lei, un molid de 1,3 metri, şi 24 de lei, unul de 3 metri. Brazii sunt mai scumpi cu aproximativ 10 lei", a precizat Cătălin Podea, inginer Direcţia Silvică Piteşti.

„Artificialul te ţine cinci ani"

În Bucureşti, preţurile pomilor vânduţi la hipermarket pornesc de la 70 de lei şi ajung să coste chiar şi peste 1.000 de lei, în funcţie de mărime şi de ţara din care provine. „Avem brazi argintii între 100 şi 165 de centimetri la preţuri cuprinse între 230 de lei şi 300 de lei, iar cei mai înalţi ajung la 400 de lei", a precizat un vânzător de la centrul comercial din Băneasa. El spune că în ziua de Sfântul Nicolae a vândut cel puţin 100 de brazi.

Pe de altă parte, vânzătorii de brazi artificiali speră ca recesiunea economică să le crească veniturile. „Românii sunt mai atenţi cu portofelul, nu mai aruncă banii pe un copac de care trebuie să scape în două săptămâni. Un brad artificial costă de la 30 de lei şi te ţine şi cinci ani", a spus Ştefan, vânzător la un complex comercial din Capitală.

Cei mai mulţi dintre români aşteaptă însă apropierea Crăciunului, în speranţa că şi vânzătorii vor mai lăsa la preţ.

„Anul trecut am reuşit să iau brad în Ajun cu 20 de lei. Nu arăta rău şi a fost oricum mai ieftin decât dacă l-aş fi cumpărat cu o săptămână înainte. Sper ca şi anul acesta să fac la fel", a spus Elena Ionescu (45 de ani) din Tulcea. Oamenii spun că trebuie să se gândească şi la ornamentele pe care le au de pus în pom, care le mai scot din buzunar 100 de lei. „Copiii mei îmi spun în fiecare an că trebuie să luăm alte globuri, că «nu mai sunt la modă» cele vechi. Aşa că trebuie să mai cumpăr o cuti-două, o altă instalaţie", a precizat Felicia Drugă (39 de ani), din Bucureşti.

„Se poartă optimismul"

Totuşi, designerii spun că nu ar trebui să dăm buzna în magazine doar pentru că „se poartă" o culoare sau alta. Mai importantă este atmosfera creată în jurul bradului. „Să nu uităm că este o sărbătoare a copiilor, iar lor le place roşul. Să nu uităm că aceasta este culoarea Crăciunului, la care nu ar trebui să renunţăm doar ca să intrăm într-o modă. Trebuie să încercăm, să variem, nu să ne limităm la mov, verde sau portocaliu.

E foarte fashion să faci un brad negru, dar nu despre asta este Crăciunul, ci despre ceva care ne oferă bucurie, care ne completează. Anul acesta se poartă un Crăciun împodobit după suflet", a spus designerul Lena Criveanu.

Pe de altă parte, în Constanţa, ecologiştii încearcă să impună moda brazilor eco. Înalţi de cel mult 1,5 metri, aceştia sunt scoşi cu tot cu rădăcină din păduri şi plantaţi în ghivece pe măsură, astfel încât să reziste cât mai mult timp. Preţul lor ajunge până la 200 de lei. „Ultimul trend este să fie şi împodobiţi cu ornamente eco realizate din materiale reciclate: PET-uri şi bucăţi de lemn pictate, globuri din hârtie şi carton. Vrem să promovăm astfel atitudinea eco", a declarat Ramona Crângaşu de la Mare Nostrum, organizaţie ce va împodobi miercuri un brad eco la Medgidia. Material realizat de redacţiile „Adevărul de Seară"

Brazi prin telefon

Bistriţenii care nu au timp să se ocupe de alegerea unui brad pot să comande unul prin telefon de la Direcţia
Silvică cu 60 de lei bucata. Pentru circa 10 lei, bradul va fi adus de la pepiniera din localitatea Sărata până în casa clientului. La trei brazi, transportul este gratuit.

Preţurile ornamentelor

-un set de 6 globuri costă între 6 şi 16 lei
-ornamentele sunt între 5 şi 10 lei
-instalaţia de lumini porneşte de la 15 şi ajunge la 50 de lei
-beteala este între 5 şi 15 lei
-vârful de brad variază între 5 şi 21 de lei
-o pungă cu bomboane de pom costă între 5 şi 11 lei

Bucureşti. Anul acesta, preţurile brazilor pornesc de la 70 de lei. „Avem brazi argintii între un metru şi 165 de centimetri la preţuri cuprinse între 230 de lei şi 300 de lei, iar cei mai înalţi ajung la 400 de lei. Cei de peste 180 de cm sunt cumpăraţi de obicei mai aproape de Crăciun de firme", a spus un vânzător de la centrul comercial din Băneasa. În pieţele din Bucureşti, brazii vor apărea începând cu data de 15 decembrie.

Piteşti. Comercianţii nu mai vând brazi în pieţe, ci în parcările hipermarketurilor. „Până acum nu am primit nicio cerere din partea cuiva care ar vrea să vândă brazi în vreo piaţă din Piteşti. Momentan nu se comercializează brazi în nicio piaţă", a declarat Romeo Becheanu, directorul Administraţiei Pieţelor din Piteşti. Brazii scoşi acum pe piaţă sunt toţi din Austria. „Preţul de pornire al unui brad este de 70 de lei şi ajunge până la 500 de lei. Avem şi brazi la ghiveci, aduşi din Austria, de la 70 de lei la 90 de lei", ne-a spus Sebastian Albu, un vânzător. Argeşenii care vor brazi mai ieftini îi pot cumpăra de la ocoalele silvice.

„Copacii îi vindem prin ocoalele silvice de la munte. Oricine vrea să cumpere un brad sau un molid trebuie să meargă într-o localitate situată în nordul judeţului şi-l poate lua de la ocolul silvic de acolo", spune Cătălin Podea, inginer Direcţia Silvică Piteşti. Ocoalele respective sunt la Aninoasa, Câmpulung, Curtea de Argeş, Domneşti sau Rucăr.

Direcţia Silvică Argeş a scos la vânzare 2800 de molizi şi 500 de brazi. Un molid de 1,3 metri costă 11,9 lei, iar cel care ajunge la 2 metri, 17,18 lei. Molizii de până la 3 metri costă 24 de lei. Brazii sunt mai scumpi cu aproximativ 10 lei, la cele trei „categorii".
Sibiu. Primii brazi de Crăciun au fost scoşi la vânzare de Direcţia Silvică la începutul acestei săptămâni, în Piaţa Vasile Aaron, preţurile fiind aceleaşi ca şi anul trecut.

„Brazii mai mici de 1,3 metri costă 25 de lei, cei între 1,3 şi 2 metri, 30 de lei, iar cei până la 3 metri costă 36 de lei. Brazii mai înalţi de patru metri vor fi aduşi doar pe comandă specială, iar preţurile variază între 500 şi 1.000 de lei", ne-a spus Marius Ureche, purtător de cuvânt al Direcţiei Silvice Sibiu. La Sibiu s-au tăiat până acum 2.500 de pomi, iar numărul ar putea ajunge până la 13.500, dacă vor fi cereri.

Braşov. În pieţe, după 15 decembrie vor fi aproximativ 1.000 de pomi de la Regia Autonomă a Pădurilor Kronstadt, la 20 - 30 de lei bucata, preţuri similare cu cele de anul trecut. Brazii de import se vând deja în supermarketuri, la preţuri mai mari, de la 80 de lei la 850 de lei, pomul înalt de şase metri. „Brazii de peste şase metri sunt preferaţi de marile companii, firme, biserici sau pur şi simplu de oamenii care au condiţii de depozitare, dar şi posibilităţi financiare", a spus Thomas Oyntzen, patronul unei pepiniere din Braşov.

Ploieşti. 5.000 de molizi, 600 de brazi şi 1.000 de brazi în ghiveci sunt puşi la dispoziţia ploieştenilor de către Direcţia Silvică Prahova, prin intermediul Ocoalelor Silvice de la Măneciu, Sinaia, Doftana şi Azuga. Preţurile pomilor de Crăciun pornesc de la 18 lei şi cresc cu 50 de lei pentru fiecare metru de înălţime.

Brazii în ghiveci costă între 50 şi 250 de lei. Deocamdată nu au început tăierile şi nici comercianţii de brazi nu au apărut în pieţele ploieştene.

Constanţa. Brazii româneşti au fost scoşi la vânzare doar în piaţa Tomis III. „Avem deocamdată puţini cumpărători. Preţurile variază între 50 şi 70 de lei, dar mai negociem", spune Vasile Oprea, comerciant din Vrancea. La Târgul Brazilor de Crăciun organizat de Fundaţia Estuar se vând doar pomi în ghiveci, aduşi din Austria. Preţurile variază între 60 şi 200 de lei.

„Am vândut până acum aproximativ 100 de brazi, iar târgul a fost deschis la sfârşitul lunii noiembrie", spune Iulia Buzan, preşedintele Estuar. Constănţenii spun că preţurile sunt mai mici decât anul trecut, fiind vorba despre diferenţe de 10 - 20 de lei.

„Eu nu sunt dispus să dau mai mult de 80 de lei. Cumpăr brad pentru nepoţica mea de 9 ani, dar aştept să se apropie Crăciunul, pentru că preţurile vor scădea", spune George Coleaşă, un constănţean în vârstă de 63 de ani.

Focşani. În Vrancea vor fi tăiaţi 13.000 de brazi, cei mai mulţi, 10.000, din pepiniera de la Panciu, acolo unde există o cultură specială de brazi pentru Crăciun. Pomii vor putea fi procuraţi de la Ocolul Silvic Focşani sau de la Centrul de Fructe de Pădure din Panciu. Pentru persoanele fizice, preţurile oscilează între 20 de lei şi 30 de lei, iar pentru societăţile comerciale, între 28 de lei şi 40 de lei.

Brăila. De ieri, în Piaţa Mare au apărut la vânzare primii brazi. Preţurile sunt cu 10% mai mici decât anul trecut: între 50 şi 60 de lei. „Am adus câţiva brazi doar pentru a sonda piaţa, să văd dacă merită să investim în acest produs. Dacă va exista cerere, vom aduce şi cantităţi mai mari", ne-a declarat vânzătorul Nicuşor Deacu. Anul trecut, brazi asemănători se vindeau cu 75 - 100 de lei bucata, iar în Ajunul Crăciunului preţul scăzuse la 15 - 25 de lei.

Târgu-Jiu. Direcţia Silvică Gorj va tăia 1.250 de pomi pentru a acoperi solicitările de sărbători. Dintre aceştia, 1.220 sunt brazi, iar 30 sunt molizi. Potrivit conducerii, începând de miercuri, cei care vor sa achiziţioneze un brad pentru Crăciun sunt aşteptaţi la Centrul de Fructe de la Preajba. Brazii au dimensiuni cuprinse între 1 si 3 metri, iar preţurile variază de la 25 la 45 de lei. Preţurile au rămas aceleaşi ca şi anul trecut, iar tăierea se va face treptat, în funcţie de solicitări.

Râmnicu Vâlcea. Direcţia Silvică Vâlcea va livra în perioada 14-20 decembrie 2.800 de pomi de Crăciun. Molizii şi brazii sunt recoltaţi în această perioadă din pepinierele Direcţiei. „Un molid va costa 10 lei, iar un brad între 10 şi 30 lei, în funcţie de mărime", a declarat Ion Oprescu, directorul DS Vâlcea.

Tot acesta a precizat că Direcţia nu va scoate pomii pe piaţă, deoarece sunt numai pentru instituţii, centre de plasament şi sponsorizări. „E posibil ca 200-300 de pomi să rămână şi să fie comercializaţi pe piaţă", a precizat Oprescu. În momentul de faţă, în pieţele şi supermarketurile din Râmnicu Vâlcea nu au apărut pomii de Crăciun, dar ei vor fi de două trei ori mai scumpi decât cei de la Direcţia Silvică.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite