Cât costă un 5 la examen la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. „Nu vreau să fac performanţă din cărţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Academia Navala „Mircea cel Batran”
Academia Navala „Mircea cel Batran”

Nota 5, de promovare, la unul dintre cele mai grele cursuri de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa costa între 200 de lei şi 200 de euro, potrivit unei anchete DNA. În acest caz, două cadre universitare au fost trimise în judecată pentru luare de mită, iar cinci studenţi au fost de acord să fie condamnaţi la pedepse cu suspendare

„Dacă puteţi să m-ajutaţi şi pe mine, cu un 5, ceva. Aş fi mulţumit. Nu vreau să fac performanţă din cărţi”, îi spunea un student lectorului universitar Iulian Antonescu, de la Academia Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa. În mâna dreapta, împăturiţi într-o coală de hârtie, tânărul ţinea 200 de euro. Profesorul era titularul unuia din cele mai grele cursuri de la Academia Navală, cel de „Algebră, geometrie analitică şi diferenţială”. „Da, mă! Vorbeşti frumos, mă. Ştii să vorbeşti. Nebunule. Nu vrei performanţă în educaţie. Nu?”, a venit replica profesorul. „Un 5 aşa să trec. Pe burtă”, a insistat studentul.

Lectorul Iulian Antonescu era precaut, mai ales că întâlnirea descrisă mai sus avea loc chiar în ziua examenului. „Să-ngraş porcul de... în ajunul Crăciunului?”, ridica disperat din umeri studentul. „Eşti un băiat prudent. Nu vii în ziua examenului. Şi faci bine să... Gândeşte-te că şi eu sunt într-o situaţie foarte...”, şoptea cu teama de flagrant Iulian Antonescu. „Vă cred... şi noi mai exact aşa, mai pe direct ce să-nvăţ. Poate poate-mi cade şi mie un exerciţiu la... Să nu vă dau foaia goală”, a insistat elevul.

„Operaţii cu vectori. Dau operaţii cu vectori. Nu te las, mă. Mişcă ceva. Ecuaţia dreptei... Ecuaţia planului în spaţiu. Facem orice discuţie pe tema asta, dacă vrei. Te ajut... Că eşti... Eşti băiat bun”, i-a spus profesorul care ar fi subiectele. „Da. Şi... O mică atenţie că v-am deranjat”, a încheiat studentul şi ca mulţumire,  şi i-a dat dascălului cei 200 de euro împăturiţi în hârtie. „Auzi? Sunt? Dacă ai ceva scris aici, ce ai scris?”, era din nou atent dascălul la detaliile care l-ar fi putut acuza de şpagă. „N-am scris”, l-a liniştit studentul.

Filmaţi în birou

Întreaga scenă a avut loc pe 12 septembrie 2016, în biroul lui Iulian Antonescu din Facultatea de navigaţie şi management naval – Departamentul de inginerie şi management naval. Procurorii DNA au avut mai multe informaţii potrivit cărora, unii profesori universitari de aici ar fi primit bani de la studenţi pentru a le acorda note de promovare. Drept urmare, anchetatorii au cerut mandat de la un judecător şi au montat camere ambientale în biroul acestora. Aşa au înregistrat mai multe astfel de scene.

Iulian Antonescu a fost trimis în judecată săptămâna trecută pentru nouă infracţiuni de luare de mită şi pentru trafic de influenţă. Doar cât a fost supravegheat, el ar fi primit sume de bani cuprinse între 200 lei şi 200 euro sau alte foloase necuvenite, în valoare totală de 1.546 lei şi 600 euro.

Pus în faţa înregistrărilor audio-video, lectorul universitar a recunoscut parţial acuzaţiile. În acelaşi caz a mai fost trimisă în judecată şi Camelia Ciobanu, conferenţiar universitar la Academia Navală, acuzată de patru infracţiuni de luare de mită. Ciobanu a negat acuzaţiile aduse de procurorii DNA.

Acord pentru condamnare

Cu mâţa în sac au fost prinşi şi mai mulţi studenţi. Cinci dintre ei, filmaţi când dădeau mită, au recunoscut acuzaţiile şi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru pedepse cuprinse între 1 an şi 6 luni şi 3 ani cu suspendare, şi câte 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Ancheta procurorilor DNA la Academia Navală continuă înr-un nou dosar, deoarece în timpul monitorizării şi audierii celor implicaţi, au fost descoperite şi alte fapte de corupţie.

Lasă-i în caiet, aici. Vezi să... Dai tot din tine, Iulian Antonescu, lector universitar

Detaliile din acest caz apar în dosarul aflat pe masa judecătorilor de la Tribunalul Constanţa.
Academia Navală „Mircea cel Bătrân” este unitate militară şi instituţie publică de învăţământ superior din structura Ministerului Apărării Naţionale. Comandantul acesteia se subordonează şefului Statului Major al Forţelor Navale şi este coordonat de şeful instrucţiei şi doctrinei din Statul Major al Forţelor Navale.

Mită pentru nota 5

Doi dintre studenţii prinşi de procurori că-şi mituiau profesorii au fost trimişi în judecată în acest caz. Daniel Alexa şi Andrei Cantoriu, au plătit 300 de lei şi 100 de euro pentru a primi nota 5 la „Algebră, geometrie analitică şi diferenţială”. Mai curajos, Alexa , student la Electromecanică, a fost cel care a luat legătura cu Iulian Antonescu, în biroul acestuia.

Totul s-a întâmplat pe 1 septemebrie 2016, iar examenul era stabilit pentru 15 septembrie 2016. Nu ştia că totul este filmat, aşa că l-a întrebat direct pe profesor: „Cât vreţi acuma? Atunci pe, pe 15?”. „300”, a venit răspunsul. Camera ambinetală montată de DNA a filmat cum Alexa a scos un plic în care erau mai multe bancnote şi pe care la indicaţiile profesorului le-a pus într-o hârtie. Lectorul a băgat hârtia cu banii într-o servietă. Totul a durat aproximativ 11 secunde.

„Cu respect! Numai bine!”

Pe 5 septembrie 2016, Alexa a repetat scena, în biroul profesorului. De data aceasta a dat banii în numele colegului său, Cantoriu. „Şi vreau să-l ... şi pe văru’ meu. Îl cheamă Cantoriu. Are mâine examen cu dumneavoastră”, a explicat studentul. „Da. S-a mai mişcat el la un subiect, da’ e leşinat. Şi vrei să-l ajutăm cu asta?”, a fost curios Iulian Antonescu. „Da, da. Că-i mort. Dă-1 dracu’!”, încerca să-l scuze Alexa. „Bine, omule! Bine, omule!”, râdea profesorul.

Potrivit înregistrărilor, studentul a scos din buzunarul drept al pantalonilor o coală din hârtie, împăturită, a desfăcut-o, a scos din interior 2 bancnote şi le-a aşezat pe biroul profesorului: „O zi bună! Cu respect! Numai bine!”. Profesorul a acoperit imediat bancnotele cu mai multe coli din hârtie aflate pe birou său şi le-a pus în interiorul unui caiet. „Te pup! Pa! Sănătate şi virtute!”, i-a transmis Iulian Antonescu.





 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite