Cât de aplicabilă e intenţia ministrului de Interne de a scoate poliţiştii afară din birouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vela scoate poliţiştii din birouri şi îi trimite în stradă   FOTO Click
Vela scoate poliţiştii din birouri şi îi trimite în stradă   FOTO Click

Ministrul de Interne, Marcel Vela, scoate poliţiştii din birouri şi îi trimite în stradă, deşi tot el recunoaşte că aceştia nu au dotări corespunzătoare pentru munca de teren.

Ministrul de Interne a anunţat că va prezenta curând o propunere de eficientizare şi restructurare a instituţiei. Vela a spus că a constatat că sunt prea mulţi poliţişti în birouri şi prea puţini în stradă, iar cei din stradă nu sunt bine dotaţi, astfel că se impun o serie de măsuri. Totuşi, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă caracterizează declaţia lui Marcel Vela ca fiind una fără fond, fiindcă nu există o intenţie corectă şi nici fonduri pentru reorganizare.

Concret, ministrul a declarat, duminică, la Antena 3, că pregăteşte o restructurare din temelii a sistemului. „Această reorganizare şi eficientizare va duce la o apropiere cât mai bună faţă de cetăţean”, a  spus Vela. 

Sindicalistul Dumitru Coarnă consideră însă că prin declaraţiile privind restructurarea ministerului, Vela nu urmăreşte altceva decât politizarea Poliţiei Române, prin punerea în funcţii de conducere „a celor obedinţi noii puteri politice”. „În spatele acestei reorganizări vorbim despre diversiune, manipulare şi minciună în spaţiul public, pentru că nu se urmăreşte o eficientizare reală a siguranţei publice, ci se urmăresc doar schimbări de natură politică la nivel de funcţii importante, pentru că în procesul de reorganizare poţi schimba orice şef doreşti tu”, a spus sindicalistul.  

În plus, Coarnă consideră că oamenii sunt induşi în eroare, fiindcă nu există nici bani pentru reorganizare şi nici personal suficient, fie în birouri, fie în stradă. „Domnul Vela minte. Şi în birouri avem deficit major de personal. Este indusă în opinia publică o idee total falsă. În birouri sunt maxim 9-10% oameni din zonele neoperative. Nu ai de unde să iei oameni, dacă îi muţi, blochezi sistemul”, a explicat Coarnă. 

Coarnă: „E o reorganizare mincinoasă”

Miza reorganizării ar fi schimbarea din funcţiile-cheie a unor şefi din poliţie, arată acesta, o miză cu repercusiuni negative. „Pentru că aceste funcţii sunt ocupate prin concurs şi aceşti oameni nu pot fi schimbaţi altfel, ministrul vrea ca prin reorganizare să facă acest lucru. În plus, prin acest proces există posibilitatea să fie distrus şi ceea ce funcţionează deja în momentul de faţă”, a spus sindicalistul. 

Tot Coarnă vine şi cu o posibilă soluţie. „La o discuţie se punea problema să fie luaţi oameni din stradă pentru că în birouri sunt prea puţini, ar fi dispărut 25 de patrule astfel. Eu am propus altceva: avem în MAI Jadarmeria, peste 10.000 de jandarmi vor să transfere la Poliţie şi se poate face acest lucru în urma unei analize atente şi atunci da, venim cu un plus către cetăţean şi siguranţa publică”, punctează acesta. Sindicalistul avertizează că atitudinea oscilantă şi lipsa de dialog social din partea ministrului va conduce la părăsirea sistemului a încă circa 5.000 de poliţişti.

Cinci pe loc la admiterea în şcolile postliceale ale MAI

Peste 9.300 de candidaţi concurează pentru cele 1.737 de locuri scoase la concurs în şcolile postliceale ale MAI, în cadrul sesiunii de admitere la şcolile postliceale de poliţie, jandarmi, poliţie de frontieră şi pompieri. 

Potrivit MAI, cel mai mare număr de candidaţi este înregistrat la Şcoala de Agenţi de Poliţie Vasile Lascăr” din Câmpina, unde 4.071 de persoane concurează pentru 765 de locuri. Şi la  Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca au fost scoase la concurs 162 de locuri, pentru care concurează 954 de candidaţi. 

În premieră, la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti, 130 de fete vor susţine admiterea. 

La cele două şcoli postliceale de jandarmerie s-au înscris aproximativ 2.200 de candidaţi, care vor concura pentru cele 360 de posturi disponibile. Dintre acestea, 10 locuri sunt alocate pentru Inspectoratul General de Aviaţie. De asemenea, la Şcoala de pregătire a agenţilor de poliţie de frontieră „Avram Iancu” din Oradea s-au înscris 935 de candidaţi pentru 150 de locuri disponibile. 

Sesiunea de admitere a început, vineri, cu înscrierea candidaţilor şi eliberarea legitimaţiilor de concurs. În săptămâna 12-17 ianuarie se vor susţine probele eliminatorii (contravizita medicală şi evaluarea performanţelor fizice), conform graficelor stabilite de instituţiile de învăţământ.

Proba scrisă va avea loc în 19 ianuarie şi va consta într-un test grilă la limba română şi o limbă străină (engleză sau franceză). Rezultatele finale, după susţinerea probei scrise, vor afişate în perioada 20-21 ianuarie. Perioada de şcolarizare va fi în intervalul februarie-decembrie 2020. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite