Castelul din Austria al prinţului Emanuel de Liechtenstein, păzit de poliţie: „Situaţia este foarte tensionată la noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul din Riegersburg FOTO traveltoaustria.info
Castelul din Riegersburg FOTO traveltoaustria.info

Castelul prinţului vânător din familia regală a Liechtensteinului este păzit de poliţia austriacă după cazul uciderii ursului Arthur.

Uciderea ursului Arthur „a trimis o undă de şoc până la Riegersburg”, localitatea de circa 4.500 de locuitori din sud-estul Austriei unde prinţul Josef-Emanuel von und zu Liechtenstein deţine un castel medieval, scrie Libertatea într-un reportaj de la faţa locului.

Oamenii de Riegersburg „sunt îngrijoraţi că întâmplarea sângeroasă” din România „va reduce fluxul de turişti, castelului ajungând să-i fie asociată o reputaţie sumbră”, remarcă reporterii.

O maşină a poliţiei păzeşte constant intrarea în fortăreaţa construită în secolul XII pe un fost con vulcanic.

„Situaţia e foarte tensionată la noi, probabil ştiţi despre cazul cu ursul din România. Le-am ucis ursul şi s-au supărat foarte tare. Nu vrem să se întâmple atacuri în castel sau să apară pe internet lucruri urâte despre Riegersburg. Lumea se teme”, a explicat unul dintre agenţi pentru reporteri, care au fost interpelaţi şi legitimaţi.

Riegersburg contează pe veniturile din turism, iar castelul reprezintă doar o parte dintre atracţiile zonei. „Oamenii au început să vină aici pentru privelişte, gastronomie, vinuri, brânzeturi. E păcat că se răsfrânge acest caz asupra noastră. Eu, unul, sunt vegetarian, detest vânătoarea şi vânătorii. Nu ştiam că poţi plăti să omori animale. E o aroganţă a oamenilor cu bani, ne arată că-şi permit mai multe decât oamenii obişnuiţi”, le spune reporterilor Libertatea patronul unui restaurant din localitate.

Primarul Manfred Reisenhofer se declară revoltat de asocierea localităţii sale cu uciderea urşilor. „Am fi vrut să se vorbească despre noi altfel, să ieşim în evidenţă cu lucrurile bune pe care le avem de oferit. În pandemie, am pierdut peste 800.000 de euro. Avem probleme mari de rezolvat, nu ne mai trebuia încă una”, a declarat edilul.

Explicaţiile date de prinţ în presa austriacă nu i-au liniştit pe oamenii nimeriţi în bătaia criticilor şi nu i-au mulţumit pe jurnalişti, care scriu şi despre tradiţia sângeroasă a vânătorii de trofee în familia domnitoare a Liechtensteinului, relevă Libertatea.

Unul dintre jurnaliştii care a scris despre cazul Arthur, Christa Blumel-Schmidt, de la „Kronen Zeitung”, spune pentru sursa citată că prinţul din Liechtenstein este „foarte îndrăgit de localnicii din Riegersburg”.

„Oamenii îl plac. E simpatizat. Nu ştiau că e şi vânător. Acum au aflat. Totuşi, reacţia românilor li s-a părut exagerată. Ei nu sunt de acord cu uciderea urşilor, dar nu sunt de acord nici să se ajungă la ameninţări cu moartea şi la invadarea vieţii private”, afirmă ziarista.

Christa Blumel-Schmidt are îndoieli cu privire la caz: „Informaţia că ursul ucis e chiar Arthur vine dintr-o singură sursă. Avem un document care arată că prinţul a împuşcat un urs mascul de 17 ani. Cei de la Ministerul Mediului din România ne-au spus că încă nu au informaţii noi despre caz. Aşteptăm confirmări sau infirmări după ancheta procurorilor”.

O altă nelămurire exprimată de Christa Blumel-Schmidt, potrivit Libertatea, se referă la permisul de vânătoare al prinţului: „Nu ştim sigur ce fel de permis avea, ce fel de urs urma să ucidă şi în baza cărei legi. Autorităţile din România nu au explicat asta prea bine”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite