Cartea de identitate cu cip va fi emisă în număr limitat de luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Cartea electronică de identitate va fi emisă, începând cu 2 august, în număr limitat, conform obligaţilor europene. Se estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5.000 cărţi de identitate electronice.

România este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021, conform Regulamentul (UE) 2019/1157. Deşi mai sunt câteva zile până atunci, Imprimeria Naţională, compania de stat abilitată să producă noile cărţi electronice de identitate abia a lansat o primă licitaţie pentru achiziţia unor elemente de securitate care vor fi utilizate în noile documente de identitate.

În plus, Imprimeria pregăteşte o altă licitaţie pentru achiziţia sistemului de preluare date (complete), ce includ componentele necesare preluării datelor pentru noua carte de identitate (Staţie de lucru portabilă, Multifuncţională laser A4, Monitor extern, Cameră web + trepied, Licenţe prelucrare imagini, Cititor amprente + cititor smart card, Pad de semnătură, Cititor documente), scrie Hotnews.

MAI: Avem toate condiţiile pentru emiterea din 2 august a cărţii de identitate electronice

Direcţia pentru evidenţa populaţiei din cadrul MAI susţine că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru emiterea unui număr limitat de cărţi de identitate electronice, în cadrul unui proiect pilon de 6 luni.

„Pentru producţia şi personalizarea cărţilor electronice de identitate vor fi folosite liniile de producţie utilizate pentru producerea paşaportul simplu. Evaluările realizate au relevat o disponibilitate lejeră a fluxului de producţie atât la nivelul producţiei blanchetelor, cât şi al personalizării cărţii electronice de identitate.

Precizăm că pentru punerea în circulaţie începând cu data de 2 august 2021 a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple în cadrul proiectului pilot, sunt îndeplinite toate condiţiile." scrie Hotnews.

5.000 de cărţi de identitate electronice ar putea fi emise în acest an

MAI spune că emiterea acestei cărţi de identitate se va face eşalonat, în termen de 18 luni de la data emiterii primului document electronic sau simplu, pe măsura asigurărilor serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

„Proiecţiile DEPABD vizează emiterea cărţii electronice de identitate în cadrul unui proiect pilot începând cu data de 2 august 2021, derularea fazelor de test pentru o perioada de aproximativ 6 luni şi generalizarea emiterii noului document de identitate la nivel naţional în cursul anului 2022.

În cadrul proiectului pilot vor fi emise cărţi electronice de identitate într-un număr limitat şi vor fi realizate teste care privesc modul de interacţiune al cetăţenilor cu infrastructura existentă în scopul realizării optimizărilor necesare pentru realizarea procedurilor necesare pentru generalizarea emiterii cărţii electronice de identitate la nivel naţional.", au precizat oficialii DEPABD.

Câte exemplare ar putea fi produse în primă fază şi cum se eliberează?

„Mecanismul de emitere al documentelor de identitate presupune ca acestea se eliberează la cererea persoanelor fizice, D.E.P.A.B.D., neputând furniza date certe în ceea ce priveşte numărul persoanelor ce vor solicita cărţi electronice de identitate. Dar, pe baza estimărilor realizate, în cadrul proiectului pilot, apreciem că în anul 2021 vor fi emise aproximativ 5.000 de cărţi electronice de identitate.

Actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu la care a fost implementat proiectul pilot pentru emiterea cărţii electronice de identitate a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal.

Precizăm că, până la dotarea cu tehnica necesară emiterii noului act de identitate, celelalte servicii publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează cetăţeanului român actuala carte de identitate.

Conform dispoziţiilor art. 19 alin. (2) lit. c) din O.U.G. nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cetăţenii români pot depune oricând cerere pentru preschimbarea actelor de identitate care nu se mai emit dar sunt valabile.", au explicat oficialii Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei.

Cât va costa pentru cetăţeni o carte electronică de identitate?

„În ceea ce priveşte această întrebare facem cunoscut faptul că nu au fost finalizate procedurile ce implică emiterea cărţilor electronice de identitate, în consecinţă nu există la acest moment un cost final stabilit. (..) Costurile vor fi suportate de Compania Naţională „Imprimeria Naţională”, context în care, la momentul finalizării evaluărilor amintite, pentru a fi asigurată informarea corectă, vom reveni cu informaţii relevante.", au mai precizat pentru HotNews.ro oficialii Evidenţei Populaţiei din MAI.

Ce va conţine noua carte de identitate?

Cartea de identitate electronică va conţine datele din formatul tipărit, dar fără excepţia semnăturii olografice a titularului, prenumele părinţilor titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum şi datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Ce opţiuni au oamenii care nu doresc o carte de identitate electronică?

Referitor la această întrebare, oficialii MAI au precizat în luna aprilie 2021 pentru HotNews.ro că, "potrivit art.16 alin.(3) O.U.G. nr. 97/2005 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea:
 

  • a) unei cărţi electronice de identitate în una dintre următoarele variante: cu toate datele prevăzute în formatul electronic; sau cu toate datele prevăzute în formatul electronic, cu excepţia imaginii impresiunilor papilare.
  • b) unei cărţi de identitate simple.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite