Carmen Dan: Cel mai mic venit din Poliţie depăşeşte 3.000 de lei. Informaţiile despre scăderea salariilor nu sunt reale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne Carmen Dan a afirmat că cel mai mic venit din poliţie, corespunzător unui agent debutant, depăşeşte 3.000 de lei, în această sumă incluzând salariul propriu-zis, norma de hrană, norma de echipament, dar şi alte sporuri.

Ministrul Administraţiei şi internelor, Carmen Dan, a susţinut o conferinţă de presă pe tema salariilor în sectorul public şi privat, după aplicarea Legii salarizării unitare şi a trecerii contribuţiilor la angajat.

„În Ministerul Afacerilor Interne sunt 151.000 de funcţii, fiind ocupate 127.000. Din acestea, 80.000 sunt pentru funcţionari publici cu statut special, dar sunt ocupate 68.000. Cel mai mic salariu, pentru agenţii debutanţi, a crescut în 2017 cu 29,3%. Acum, acest salariu este de 1.776 de lei. LA acest salariu, se adaugă, în medie, 990 de lei norma de hrană, 250 de lei norma de echipament. Rezultă că venitul minim net este de cel puţin 3.000 de lei. S-a vehiculat că în Ministerul de Interne sunt foarte multe salarii mari, pentru ofiţerii cu funcţii înalte. În IGPR, sunt 15 chestori, în IGPF – 7, în aparatul central al MAI, doar patru. În total, în MAI sunt 38 de chestori şi generali“, a spus Carmen Dan.

Ministrul a subliniat că poliţiştii vor beneficia în continuare de numeroase sporuri, după ce a fost eliminat sporul pentru intervenţia de acasă.  

„Referitor la sporul de 40 %. Acest spor nu a fost tăiat. În acest moment nu mai există bază legală pentru acordarea sa. Pentru a încuraja munca şi performanţa, pentru 28.000 de poliţişti au fost majorate nişte sporuri. Se vor menţine toate celelalte sporuri, se va menţine majorarea de 75% pentru orele făcute în afara programului“, a mai spus ministrul.

De asemenea, Carmen Dan a spus că Poliţia Română are la dispoziţie maximum două săptămâni ca să prezinte soluţii pentru programul de lucru al poliţiştilor, susţinând că informaţiile apărute în spaţiul public conform cărora poliţiştii ar urma să lucreze doar în intervalul 8.00 - 16.00 sunt false. 

"Acest tip de informaţii, generalizate la nivelul unei întregi categorii profesionale, nu sunt reale şi este necesar să fie clarificate. Au fost transmise în spaţiul public mesaje iresponsabile conform cărora poliţiştii vor lucra numai în intervalul 8-16, în afara acestui program cetăţenii neavând siguranţa pe care Poliţia Română este obligată să o asigure", a spus Carmen Dan.

Recent, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat majorarea cu 5% până la 10% a salariilor, pentru mai bine de un sfert dintre poliţişti.

Astfel, peste 28.000 de poliţişti vor beneficia de majorări salariale între 5% şi 10% de la 1 februarie, a anunţat MAI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite