Carmen Dan: Vrem să dăm puteri sporite poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat joi că vrea să întărească autoritatea poliţiştilor, după ce aceştia din urmă au fost, de mai multe ori în ultimele luni, victime ale agresiunilor în stradă.

„Vrem să întărim autoritatea poliţistului prin transparenţă. Principala noutate o constituie transparentizarea principalelor proceduri. Ne asigurăm că cetăţenii vor cunoaşte exact unde se termină aplicarea legilor”, a explicat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, într-o conferinţă de presă.

„Autoritatea poliţistului vine în special din modul în care este aplicată legea. Asta ţine de comportament, de ţinută şi de fermitate. Aceste lucruri nu le putem introduce în lege, dar vom avea grijă ca ei să le respecte. Vom duce acest pachet legislativ în Guvern”, a precizat Carmen Dan.

Poliţiştii funcţionează după un statut vechi

„E nevoie de un statut nou, cel după care funcţionăm acum e vechi, e făcut înainte să fim membri NATO sau ai Uniunii Europene. Plus că noi nu avem, la ora actuală, norme publicate în Monitorul Oficial care să reglementeze intervenţia. Acum te orientează, dar nu există nimic cert. Declaraţiile făcute acum sunt doar declaraţii politice, noi cerem un nou statut din 2012, s-a mai vorbit despre el dar după ce trece un scandal se pune praful pe proiect şi nu se întâmplă nimic în sistem”, a explicat, pentru „Adevărul”, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor. 

Sindicalistul spune că, spre deosebire de colegii săi din alte state europene, poliţiştii din România nu sunt protejaţi în niciun fel. Din această cauză, mulţi s-au retras din zona operativă. „Ori te arestează, ori te anchetează, ori te dau afară. Colegii care intervin în forţă ajung întotdeauna în faţa unei comisii. Din cauza acestor constrângeri, avem intervenţii fracturate emoţional. Ei nu mai ştiu cum să acţioneze pentru că niciunde nu scrie negru pe alb ce trebuie să faci. De aceea colegii implicaţi în altercaţia cu Cristian Boureanu au ales să filmeze incidentul”, a completat Coarnă, adăugând că poliţistul care a ripostat era clar în legitimă apărare. 

Injuriile te pot trimite la secţia de poliţie

Conform manualului, dacă unui poliţist i se aduc injurii, el poate duce persoana agresivă la secţia de poliţie. „Poliţiştii au la îndemână instrumentele pentru a interveni în orice situaţie, el intervine gradual şi proporţional cu ce se întâmplă. Dacă devine recalcitrant poate folosi forţa, catuşele chiar şi pistolul. Nu cred că poliţiştii au temeri să intervină”, a punctat şi Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

În Ungaria sau în Bulgaria, un poliţist care este înjurat sau lovit are dreptul să îl încătuşeze pe loc pe agresor. „Acolo legea e de partea lor. Nici nu mai vorbim de America, unde e trimis direct după gratii. În Austria, la fel. La noi, poliţistul e insultat, e înjurat, lucrează sub stres”, a subliniat Coarnă. 

În opinia psihologului Mihai Copăceanu, modul în care un cetăţean se poartă cu un om al legii este influenţat de comportamentul acestuia din urmă. „Cred că trebuie întărită percepţia publică referitoare la poliţişti. În prezent, poliţia nu mai reprezintă o forţă, aşa cum era în trecut. Dar la asta au contribuit şi cazurile de corupţie în care au fost implicaţi, motiv pentru care trebuie făcută curăţenie şi în curtea lor. Cert este că un poliţist care îşi protejează haina impune respect. Oamenii condamnă reacâiile în forţă”, a conchis specialistul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite