Carmen Dan, despre anchetarea şefilor Jandarmeriei: „O altă acţiune de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Carmen Dan a declarat luni că anchetarea şefilor Jandarmeriei după protestul din 10 august nu este decât „o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului”. În plus, Carmen Dan a afirmat că Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, nu a făcut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru semnarea ordinului de intervenţie, fiind vorba despre „o comunicare instituţională”.

UPDATE: Secţia pentru procurori a CSM transmite că declaraţiile făcute de ministrul Afacerilor Interne luni acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea ilegal şi reprezintă afirmaţii de natură a afecta prestigiul justiţiei din România.

„Secţia pentru procurori transmite, luni, că a luat act de declaraţiile publice ale ministrului de interne de luni, sub forma unor comentarii relative la modul de desfăşurare a urmăririi penale privind pe şefii Jandarmeriei şi un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne în dosarul violenţelor din data de 10 august 2018, potrivit cărora: „Eu văd lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate, aşa cum m-am mai pronunţat, care de data asta a fost pus în aplicare mai clar şi mai precis. Plecând de la dictonul 'justiţia este oarbă', eu cred că acum este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată ".

Procurorii din CSM avertizează că aceste declaraţii, care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, "reprezintă afirmaţii de natură a afecta prestigiul justiţiei din România", se arată într-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii.

Secţia pentru procurori atrage atenţia că astfel de afirmaţii pun la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public şi cere un mesaj public echilibrat şi responsabil.

UPDATE: „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, asigură opinia publică asupra faptului că procurorii Secţiei parchetelor militare efectuează o anchetă imparţială, efectivă şi independentă de orice ingerinţe externe. Totodată, procurorul general al PÎCCJ doreşte să transmită un mesaj de încredere în profesionalismul şi imparţialitatea procurorilor de caz, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor şi soluţionarea dosarelor într-un termen rezonabil, cu respectarea principiilor legalităţii, prezumţiei de nevinovăţie şi aflării adevărului”, se arată într-un comunicat trimis de Parchetul General în răspuns la declaraţiile ministrului Afacerilor Interne.

***

Ştirea iniţială: „Nu văd în această acţiune decât o altă acţiune de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria Română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice. Nu cu mult timp în urmă procurorul general lansa o declaraţie în spaţiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze. (...) Cred că n-ar mai fi făcut această declaraţie, dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate în care se vorbeşte foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate, secret de serviciu sau secret de stat”, a declarat Carmen Dan, la sediul MAI.

Întrebată despre punerea la dispoziţie a celor cercetaţi penal în acest dosar, Carmen Dan a explicat că potrivit legii şefii Jandarmeriei vor şi puşi la dispoziţie când sunt trimişi în judecată, iar secretarul de stat Mihai Chirică în momentul începerii acţiunii penale.

”Vom vedea ce se întâmplă în continuare şi vom respecta prevederile legii”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul de Interne a mai spus că în acest caz „justiţia este surdă”.

„Eu văd lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate care de data aceasta a  fost pus în aplicare mai clar şi mai precis. Plecând de la dictonul «Justiţia este oarbă», acum cred că este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată”, a mai spus Carmen Dan.

Întrebată cum comentează acuzaţia că secretarul de stat Mihai Chirica ar fi exercitat presiuni asupra prefectului pentru a semna ordinul de intervenţie, Carmen Dan a spus: ”O comunicare instituţională între un secretar de stat şi un prefect este interpretată ca presiune (...). În ce notă să interpretăm presiunea prin care un şef de stat îi trasează procurorului general nişte sarcini care, să ne amintim, nu este în coordonarea preşedintelui”.

Ministrul Afacerilor Interne a susţinut că Jandarmeria îşi face datoria şi a sugerat o implicare a preşedintelui Iohannis în decizia Parchetului.

"Eu transmit cu certitudine că nu este o problemă cu funcţionarea Jandarmeriei şi că Jandarmeria va continua să îşi facă datoria. În ce notă să interpretăm faptul că un şef de stat îi trasează procurorului general sarcini", a completat ministrul.

Liviu Dragnea: Jandarmii au recţionat legal

Preşedintele PSD a declarat, vineri, că acţiunea Parchetului General de a-i pune sub acuzare pe şefii Jandarmeriei are drept motiv timorarea forţelor de ordine. „Convingerea mea e că jandarmii au reacţionat legal. După părerea mea, această acţiune a Parchetului General are ca motiv timorarea forţelor de ordine. Nu am văzut o acţiune împotriva celor care au fost violenţi şi au lovit", a declarat Dragnea.

Parchetul General: Ordinul de evacuare a fost nelegal. Şefii Jandarmeriei ar fi falsificat actele oficiale

Parchetul General a anunţat vineri oficial învinuirea şefilor Jandarmeriei Române şi a secretarului de stat din MAI, Dan Chirică, în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august. Procurorii susţin că ordinul de intervenţie nu a fost legal şi că acesta a condus la acte de violenţă nejustificate din partea forţelor de ordine, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor.

Vineri, procurorii militari au anunţat punerea sub acuzare a şefilor aflaţi la conducerea Jandarmeriei în seara de 10 august. Acuzaţiile sunt deosebit de grave, maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul jandarmilor în seara protestului, este acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals. Coloneii Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile, împreună cu secretar de stat în MAI Dan Mihai Chirică, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată. 

Maiorul Laurenţiu Cazan, ordinul nelegal de evacuare a pieţii

Potrivit procurorilor, maiorul Laurenţiu Cazan, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfaşurate în Piaţa Victoriei, „a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest”. Magistraţii susţin că ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei ar fi fost emis cu încălcarea mai multor dispoziţii legale, fiind astfel încălcate drepturile legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire.Astfel, procurorii susţin că maiorul Cazan poartă responsabilitatea pentru „exercitarea de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor”, ce au condus la „vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.

Falsificarea ordinului şi presiunile la adresa prefectului Capitalei

Mai mult, procurorii militari susţin că maiorul Laurenţiu Cazan a fost cel care ar fi determinat consemnarea, în mod nereal, a orei la care prefectul Capitalei a aprobat intervenţia în forţă şi ar fi încercat ulterior să folosească acest fals pentru a susţine legalitatea intervenţiei. 

În acest episod, secretarul de stat în MAI, Dan Chirică, este acuzat că ar fi uzat de autoritatea conferită de funcţei pentru a-l ajuta pe maiorul Cazan „să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât şi ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forţelor de ordine”. Această aparenţă de legalitate creată ar fi permis, potrivit procurorilor, evacuarea protestatarilor prin acte de violenţă nejustificate de situaţia reală, folosirea forţei nefiind una graduală, făcându-se uz de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor.

În ceea ce-i priveşte pe coloneii Cucoş şi Sindile, procurorii susţin că aceştia, în lipsa unui ordin care să consemneze preluarea comenzii de la maiorul Cazan, prin ordinele directe date forţelor de ordine „au participat nelegal la conducerea operaţiunilor şi l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă”.

„Trebuie găsiţi vinovaţii politic”

Aceste prime acuzaţii oficiale în dosarul violenţelor din 10 august, trebuie să fie un demers care să redea încrederea cetăţenilor în instituţiile statului, însă aceste acuzaţii nu ar trebui să se oprească aici, susţine Elena Calistru, comentator politic. „Este clar că este doar începutul. Aştept să mai apară puneri sub acuzare. Trebuie găsiţi vinovaţii politic. Jandarmii fac doar partea de execuţie. Ei nu ar fi putut decide de capul lor o asemenea acţiune violentă. Până la urmă jandarmii execută nişte ordine”, a explicat aceasta.

„După părerea mea, declaraţia lui Dragnea este cea mai gravă. Să susţină că intervenţia jandarmeriei a fost perfect legală «că ştie el» arată că acesta se pronunţă într-o treabă care nu-l priveşte. Nu este o atitudine raţională şi corectă, nu într-o ţară europeană”, este de părere analistul politic Stelian Tănase. În opinia acestuia este meritul parchetului care au dovedit că protestul a fost unul legal. „Urmează faza cea mai grea: să facă legătura cu factorul politic, cei cu adevărat responsabili. De aici şi atacul liderului PSD la adresa procurorilor. Evenimentele recente ne arată că PSD-ul a acţionat numai la ordinele lui Dragnea. E greu de crezut că şi-a luat concediu şi că i-a lăsat să facă ce vor. Iar un fapt precum secretizarea raportului jandarmeriei arată faptul că liderii PSD sunt ostili oricăror investigaţii îna flarea adevărului evenimentelor din 10 august”, a completat acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite