Care este interesul lui Putin în descinderea Patriarhului Kirill al Rusiei la aniversarea Preafericitului Daniel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„La nivelul Federaţiei Ruse, patriarhia are un rol cu totul special, fiind inclusă în establishment, grupul de persoane care deţin puterea, şi în nomenclatorul Federaţiei Ruse. Acesta este unul dintre motivele  pentru care consider că ar trebui să privim totuşi cu atenţie această întâlnire“, este părerea lui Iulian Chifu, specialist în politică externă cu privire la vizita patriarhului Kirill în România.

Specialiştii români consideră că descinderea în România la aniversarea de zece ani în fruntea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a Patriarhului Daniel anunţă şi creşterea intereselor Kremlinului în zonă. Asta pentru că în baza obiceiurilor din Federaţia Rusă, patriarhul rus face vizite externe doar cu aprobarea Kremlinului, chiar dacă, oficial, puterea politică şi Biserica din Rusia sunt separate şi nu au relaţii de subordonare.

Importanţa vizitei este susţinută prin faptul că este prima a unui patriarh al Bisericii Ruse în România după 1989. "Patriarhul Kirill şi-a exprimat disponibilitatea de a accepta invitaţia de a veni la Bucureşti. Vizita va avea loc şi cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, de pe 27 octombrie”, ne-a explicat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.

Cu acceptul lui Putin

De altfel, preşedintele rus, Vladimir Putin şi-ar fi dat acordul pentru această vizită, conform unor surse citate în mass-media din cele două ţări.

“La nivelul Federaţiei Ruse, patriarhia are un rol cu totul special, fiind inclusă în establishment şi în nomenclatorul Federaţiei Ruse. Acesta este unul dintre motivele  pentru care consider că ar trebui să privim totuşi cu atenţie această întâlnire“, este de părere Iulian Chifu, specialist în politică externă. 

Reamintim că doar în ultimul an, Kremlinul a lansat mai multe ameninţări la adresa României. Intimidările de la Moscova au venit după ce în ţara noastră s-a amenajat scutul antirachetă de la Deveselu sau după anunţul intenţiei de a se achiziţiona rachete Patriot. Putin a transmis frust că România ar putea fi de acum în vizorul rachetelor ruseşti. 

image

Sociologul Alfred Bulai consideră că descinderea lui Kirill este una normală, deşi este prima a unui patriarh rus în ultimii 28 de ani. „Sunt vizite fireşti. Mai ales că ambele biserici sunt ortodoxe. Ţine de relaţiile externe a  două biserici din ţări învecinate. Rămâne de văzut care va fi agenda discuţiilor, atunci vom putea face mai multe comentarii“, spune acesta.

Pe de altă parte, Iulian Chifu, deşi vede posibile interese ale Moscovei în vizita patriarhului rus, susţine că în România, BOR nu se implică în deciziile politice şi administrative ale statului. „Cultele în România sunt separate de stat, în consecinţă o să considerăm că este vorba doar de o relaţie culturală , care intră între cele normale.  Nu este rău ca o asemenea întâlnire să aibă loc. Probabil că după ultimul Sinod, sunt multe lucruri de discutat între cele două biserici“, a mai punctat Chifu.

Ocazia: aniversarea lui Daniel

Sosirea în România a Patriarhului Kirill este prilejuită de evenimentele organizate între 26 şi 28 octombrie de BOR cu ocazia Anului Comemorativ din Patriarhia Română. Mai exact, este vorba de o serie de evenimente dedicate apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, şi al aniversării a zece ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel, aşa cum ne-a mai transmis Vasile Bănescu.

Bisericile ortodoxe din România şi din Rusia sunt cele mai mari ca număr de creştini din toată lumea ale acestui cult.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite