Care sunt argumentele experţilor independenţi care au clasat-o pe Kovesi pe primul loc în cursa pentru şefia Parchetului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kövesi în februarie 2018
Laura Codruţa Kövesi în februarie 2018

Experienţa vastă în investigarea infracţiunilor financiare şi rezistenţa la presiune considerabilă sunt printre motivele invocate de comisia de experţi independenţi europeni în clasarea pe primul loc a fostei şefe DNA în cursa pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European.

Ulrike Haberl – Schwarz, preşedintele Comitetului de selecţie a candidaţilor pentru şefia Parchetului European (EPPO), detaliază într-o scrisoare trimisă în 14 februarie lui Tudorel Toader şi şefului Parlamentului European motivele pentru care Comitetul de selecţie a clasat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe primul loc în cursă, după cum informează publicaţia G4Media.

Ulrike Haberl – Schwarz scrie că membrii comitetului au selectat-o pe primul lor pe Kovesi pentru experienţa profesională în poziţii de conducere, pentru ”realizările impresionante ale parchetelor pe care le-a condus”, dar şi pentru ”capacitatea de a rezista la o presiune considerabilă”.

”Kovesi a convins comitetul de înţelegerea clară a provocărilor viitoare, de profesionalismul său şi capacitatea de a construi un Parchet European independent şi eficient”, se mai arată în documentul citat.

„Dna Kovesi a fost selectată pe primul loc de comitetul de selecţie mai ales datorită experienţei profesionale – inclusiv poziţii manageriale, luând în calcul cererile specifice. De-a lungul carierei sale de procuror, dna Kovesi a dobândit experienţă vastă în investigarea infracţiunilor financiare, inclusiv infracţiuni contra intereselor financiare ale UE, precum şi criminalitate transfrontalieră. Ca Procuror general şi procuror-şef al DNA, a demonstrat capacitate de a crea noi proceduri, de a motiva şi dezvolta echipa la potenţialul maxim şi de a rezista la o presiune considerabilă. Comitetul de selecţie a apreciat că realizările impresionante ale parchetelor pe care le-a condus sunt o expresie a calităţilor sale, dedicaţiei şi determinării sale. Cu un stil de comunicare clar şi captivant, a convins comitetul de înţelegerea clară a provocărilor viitoare, de profesionalismul său şi capacitatea de a construi un Parchet European independent şi eficient”, se arată în documentul menţionat şi publicat de G4Media.

Documentul arată că din cei 24 de candidaţi consideraţi eligibili, 11 au fost invitaţi la interviuri de către comitetul de selecţie, iar în urma interviurilor Kovesi s-a clasat pe primul loc, urmată de Jean – Francois Bohnert (Franţa, locul 2) şi Andres Ritter (Germania, locul 3).

Ulrike Haberl – Schwarz, preşedintele Comitetului de selecţie, este judecător austriac, vicepreşedinte Eurojust.

Fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, urmează să fie audiată în Parlamentul European în data de 26 februarie în procedura de desemnare a procurorului-şef al Parchetului European.

Ulterior, în data de 27 februarie,se va intruni COREPER, reuniunea tuturor ambasadorilor statelor UE pe lângă instituţiile europene. Votul va fi în funcţie de mandatul oferit de Guvern.

Comisia de selecţie a procurorului care va conduce Parchetul European nu este formată din politicieni, ci din magistraţi recunoscuţi pentru competenţele lor, aşa cum rezultă dintr-o decizie a Comisiei Europene din septembrie 2018. Comisia este formată din 12 membri: procurori generali, judecători de la Înalta Curte, foşti membri ai Eurojust şi în general magistraţi cu experienţă. Doar unul dintre cei 12 membri este propus de Parlamentul European, ceilalţi 11 fiind selectaţi pentru un mandat de 4 ani şi asigură un echilibru geografic între ţările Uniunii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite