Capul lui Moţoc vrem

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de România, personalul medical din cele mai afectate state nu a dezertat, nu şi-a dat demisia, nu a fugit de la datorie şi continuă să lupte pentru viaţa semenilor aflaţi în dificultate, în special din Europă, în ciuda lipsurilor de materiale sanitare şi echipamente de protecţie, în ciuda riscurilor la care se expun şi a faptului că în unele dintre ele autorităţile sunt depăşite de gravitatea situaţiilor.

Firesc, mulţi români se întreabă: cine este vinovat, răspunde cineva, plăteşte cineva, este cineva pedepsit pentru dezastru, pentru neajunsuri, îmbolnăvirea şi moartea unor oameni sau se pune batista pe ţambal şi se uită totul după ce trece pandemia? În această perioadă de criză fără precedent în istoria omenirii, supusă contaminării cu un virus periculos necunoscut până acum câteva luni, când nu doar românii se îmbolnăvesc şi mor pe capete, ci mii de oameni din toată lumea, în ţara noastră se caută vinovaţi. Haosul, fricile, spaimele, incompetenţele, prostia, corupţia, managementul politic şi profesional, dezinteresul, lipsa de implicare şi multe altele scot la iveală un sistem de nesănătate, că de sănătate publică nu poate fi numit în realitate, care ne îngrozeşte pe toţi cei care încă mai trăim în frumoasa noastră Românie. Nu, nu ne uimeşte că sistemul este profund depăşit de criza cornonavirusului, ci amploarea dezastrului care lasă în urma lui tot mai mulţi oameni fără speranţă de scăpare, fără şanse de supravieţuire în faţa morţii! La Suceava realitatea este de neînchipuit, ”te îngrozeşti cum sunau telefoanele din sacii cu cadavre!”, declara un martor ocular îngrozit! La fel sunau şi mobilele victimelor din Colectiv!

După o moştenire venită din comunism, dar cu o anumită organizare şi disciplină, care în ciuda lipsurilor de tot felul şi a altor probleme a ţinut cât de cât sănătatea românilor sub control, timp de 30 de ani de post comunism şi tranziţie, sistemul de sănătate din ţara noastră s-a degradat continuu, într-un ritm accelerat, odată cu sănătatea populaţiei. Astfel, s-a ajuns la un apogeu de criză în vreme de coronavirus COVID-19, în care îşi strigă disperarea atât cetăţenii infectaţi, speriaţi de moarte, cât şi personalul sanitar- medici, asistente, infirmiere- cei care au mai rămas în ţară după exodul acestor categorii profesionale peste hotare. Dacă acum din ţările Europei Occidentale, dar şi din alte state s-ar retrage medicii, infirmierii, asistenţii români, s-ar crea un mare deficit de personal medical în ţările confruntate cu pandemia noului coronavirus, astfel încât sistemele de sănătate ale acestora ar ajunge în pragul unei şi mai mare crize de sănătate decât este cea de până în prezent! Dar spre deosebire de România, personalul medical din cele mai afectate state nu a dezertat, nu a refuzat să mai muncească în spitale, nu şi-a dat demisia, nu a fugit de la datorie şi continuă să lupte pentru viaţa semenilor aflaţi în dificultate, în special din bătrâna Europă, în ciuda lipsurilor de materiale sanitare şi echipamente de protecţie, în ciuda riscurilor la care se expun şi a faptului că în unele dintre ele autorităţile sunt depăşite de gravitatea situaţiilor.

Doar la noi este altfel şi este de precizat că până la această criză, starea deplorabilă a sistemului de nesănătate românesc a fost tolerată, atât de personalul sanitar cât şi de către pacienţii care aveau cel mai mult de suferit, uneori plătind cu viaţa proprie, chiar dacă în timp au susţinut financiar un domeniu vital pentru orice societate şi ţară din lume! Toleranţi, corupţi, incompetenţi şi corupţi s-au dovedit a fi şi politicienii vremelnici ai puterii, care de-a lungul celor 30 de ani de post comunism nu au făcut decât să devalizeze, să fure banii plătiţi de cetăţeni, în loc să remedieze problemele, să modernizeze şi eficientizeze sistemul. Acum, sătui să mai ascundă sub preş lipsurile materiale cu care se confruntă de zeci de ani în spitale, dar unii doar din laşitate şi lipsă de profesionalism, un număr de doctorii şi alte cadre medicale aflaţi în aşa zisa primă linie de luptă, dezertează pe capete, lăsând bolnavii la mâna celei cu coasa şi în voia Domnului!

Da, este adevărat nu doar că aceşti medici şi asistenţi sunt expuşi infectării într-o mare măsură din cauza faptului că nu există echipamente şi materiale de protecţie suficiente, dar există câteva sute în România care s-au contaminat deja şi încă pe atâţia, care n-au fost testaţi, dar se consideră suspecţi de contaminare. Ei nu s-au infectat doar din cauza lipsurilor şi riscurilor aferente, ci şi din cauza prostiei, lipsei de organizare şi incompetenţă ale managerilor şi factorilor responsabili numiţi politic în funcţie. În aceste condiţii, cu atât mai mult sunt de apreciat, respectat şi ajutat majoritatea cadrelor medicale care se expun şi rămân la datorie!

Această dezertare şi laşitatea în masă, ale unora dintre medici şi asistenţi a creat o reacţie adversă, stare de revoltă şi chiar de ură pe alocuri, din partea multor români nu doar dintre cei afectaţi de coronavirus, ci şi a altora, care nu au privit cu ochii buni noua problemă majoră în timp de criză majoră de sănătate! Astfel, mulţi români s-au văzut abandonaţi de medicii care ani de zile au fost plătiţi din buzunarele cetăţenilor, cadre sanitare care ani de zile s-au complăcut în mediocritatea şi lipsurile sistemului şi nu au reclamat situaţia, categorie profesională care a beneficiat de măriri salariale considerabile în ultimii ani, comparativ cu majoritatea populaţiei. Pe bună dreptate, o parte dintre români au cerut sancţionarea şi pedepsirea dezertorilor, mergându-se până la solicitări de interzicere a practicii profesionale, dar şi implicarea răspunderii penale acolo unde  se impun aceste măsuri drastice, în situaţia crizei sanitare şi a stării de urgenţă declarate. De menţionat că în faţa acestei crize, au exista, există zeci de cadre medicale care nu doar şi-au dat demisia, ci au preferat să intre în concedii medicale ori s-au pensionat. Situaţie exact inversă comparativ cu a altor ţări afectate de pandemie, unde medici aflaţi la pensie sau ieşiţi din sistem s-au oferit voluntari pe frontul luptei împotriva coronavirusului.

Pe de altă parte, într-o festina lente, care pare mai mult o aparenţă de justiţie venită în aşteptarea oamenilor care solicită anchete, pedepse şi sancţiuni penale în cazul vinovaţilor de haosul crizei actuale, parchetele mai anunţă din când în când în comunicate publice, deschiderea câte unei anchete, in rem, ba în cazul Spitalului Gerota, ba în cazul nenorocirilor de la Suceava, ba în alte cazuri. Dar până la finalizarea acestor anchete complexe care pot include nu doar acuze de zădărnicire a combaterii bolilor, de culpe medicale sau de nerespectare a unor legi sau altele, ci şi grave fapte de corupţie, va mai trece mult timp şi foarte mulţi români cred că vinovaţii nu vor fi pedepsiţi pe măsură sau chiar niciodată pentru faptele lor, deoarece lanţurile vinovăţiilor pot urca sus de tot în norii puterii politice sau a altei puteri a statului! Până una alta, în faţa celor tot mai numeroşi care vor capul/capetele moţocilor, cel mai simplu şi uşor de sancţionat sunt cei amendaţi de oamenii legi în spaţiul public, vinovaţi de încălcarea ordonanţelor militare în situaţii de urgenţă, numărul amenzilor fiind raportat zilnic cu cifra miilor! Aceştia sunt singurii iresponsabili ce par că vor plăti, pe când în cazul marilor vinovaţi justiţia încă cercetează, lucrează la anchetele in rem şi probabil că lucrurile vor evolua şi de acum înainte în ritm de melc, foarte încet sau deloc!

Şi asta nu e totul, situaţia neagră va fi şi mai tragică zilele următoare, deîndată cum spun bravii noştri conducători! Ne aşteaptă noi valuri de îmbolnăviri, urmează şi Paştele, am văzut că destui prelaţi iresponsabili fac apel la credincioşi să participe la slujbe, vor veni alţi zeci de mii de români din străinătate pe lângă cei care s-au întors deja, mulţi cetăţeni din ţară nu se sinchisesc să respecte regulile de protecţie! Transmiterea comunitară a virusului este în floare! Autorităţile se fac că îşi fac treaba, dar unele/unii demnitari sunt mai mult cu atenţia pe foloasele care le pot trage din această situaţie (contracte, profituri, oportunităţi materiale, financiare şi chiar electorale)! Justiţia va ancheta şi mai multe cazuri in rem, amenzile poliţiei se vor înteţi, dezertori şi laşi probabil că se vor mai ivi...

Noi să fim sănătoşi, cine scapă, scapă, cine moare, moare, că trece şi această nenorocire!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite