Capcana întinsă de PSD iniţiatorilor referendumului pentru familie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri parlamentare 2016. FOTO David Muntean

Discuţiile de fond despre referendumul din 6-7 octombrie sunt foarte importante, însă esenţial este şi un detaliu. Un eventual succes la vot al Coaliţiei pentru Familie poate fi aruncat în aer de Guvernul PSD şi de tăcerea iniţiatorilor acestui demers cetăţenesc într-o chestiune esenţială pentru procesul de votare: nefolosirea sistemului antifraudă.

Organizarea acestei consultări pe parcursul a două zile a ridicat primele semne de întrebare şi suspiciuni cu privire la buna credinţă a organizatorilor acestui scrutin. Însă faptul că Guvernul PSD nu foloseşte la acest vot sistemele antifraudă introduse şi testate cu succes la alegerile din 2016 deschide porţi largi pentru contestarea acestui referendum după ce numărătoarea voturilor se va fi terminat. De asemenea, faptul că nimeni nu cere folosirea acestui sistem dă PSD-ului speranţa că poate să-l „uite“ şi la următoarele alegeri revenind la celebrele autocare şi la turismul electoral.

Cei care au declanşat iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei ar fi trebuit să fie primii care să ceară folosirea sistemelor antifraudă tocmai ca, la finalul procesului, să nu existe nici măcar un dubiu asupra legalităţii votului şi oglindirii acestuia în rezultat. Aceasta era o măsură de protecţie necesară nu doar pentru consecvenţă - până în acest moment, iniţiatorii au fost extrem de atenţi cu toate detaliile procedurale legale pe care le-au depăşit fără mari probleme – ci şi pentru propria protecţie împotriva unor contestări masive ulterioare.

Iniţiatorii referendumului nu au cerut, cel puţin din ce ştim până acum, introducerea SIMPV (Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal), iar Guvernul PSD nu are niciun motiv să îl pună în funcţiune, pentru că exact acum îşi croiesc pesediştii argumentul perfect pentru a nu-l folosi la următoarele alegeri din 2019 şi 2020. Practic, Guvernul PSD foloseşte graba şi bucuria justificată a Coaliţiei pentru Familie că în sfârşit acest referendum are loc lăsând să se aşeze praful pe cea mai eficientă metodă de control a legalităţii unui scrutin, testată deja.

Pentru iniţiatorii acestui referendum era şi o măsură de extragere a iniţiativei din „ghearele“ politice în care a fost prinsă de Liviu Dragnea, condamnat cu executare pentru fraude la ultimul referendum, în care a jucat rol de organizator. Simbolic, cerând folosirea sistemului antifraudă (care poate scana buletinele în timp real şi depista votul multiplu), Coaliţia pentru Familie s-ar fi decuplat în mod real de cel care a încercat fraudarea altui referendum şi acum conduce din umbră guvernul care îl organizează pe cel din 6-7 octombrie. Pentru că nu a făcut-o, în cazul unor semne izolate de fraudă, aproape tot demersul va sta sub semnul suspiciunii şi explicaţiilor ulterioare. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite