Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European va fi votată joi dimineaţă de Consiliul UE

Candidatura lui Kovesi pentru Parchetul European va fi votată joi dimineaţă de Consiliul UE

Laura Codruţa Kovesi - audiere Bruxelles / FOTO EPA - EFE / 26 feb 2019

Ambasadorii statelor membre UE, reuniţi în formatul COREPER, vor discuta joi dimineaţă la Bruxelles candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European şi e posibil să existe un vot final, scrie G4media.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată azi, la discuţiile dintre echipa de negociere a Parlamentului European şi reprezentanţii Consiliului UE.

Noua echipă de negociere a Parlamentului European avea programat să se întâlnească marţi cu reprezentanţii Consiliului European, având în vedere că mai  multe state au anunţat că-şi schimbă poziţia şi că o susţin pe Laura Codruţa Koveşi la şefia Parchetului European.

La sfârşitul lunii iulie, Jean-Francois Bohnert, contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, a fost numitla şefia Parchetului Naţional Financiar, echivalentul francez al DNA. Totuşi, oficial Bohnert nu şi-a retras candidatura, deoarece candidatura este în nume propriui, nu din partea statului din care provine candidatul, însă Franţa şi-a schimbat poziţia şi a anunţat că o susţine pe Laura Codruţa Kovesi.

Parlamentul European a anunţat şi după alegerile europarlamentare, care a schimbat componenţa politică a noului legislativ de la Bruxelles, că îşi menţine susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi. 

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, a declarat, sâmbătă, pentru B1 TV, că în cursul acestei săptămâni este foarte posibil un vot din partea statelor membre, în aşa numita comisie COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană).

„A mai apărut o altă schimbare în Consiliu, Franţa şi-a schimbat poziţia aşa cum ştim şi treaba asta este confirmată, la fel am confirmat-o ieri şi alaltăieri procedural şi odată cu Franţa îşi mai schimbă poziţia şi alte state membre. Am confirmat cu prim-miniştri din Benelux, din Belgia, Olanda şi Luxemburg, mai sunt şi state membre care îşi schimbă poziţia şi în condiţiile acestea preşedenţia Finandeză, săptămâna viitoare, în COREPER o să pună în discuţie ideea asta, după ce marţi va avea loc o rundă de discuţii între noua echipă de negociere a Parlamentului şi preşedinţia Finlandeză. Candidatul francez a primit altă funcţie, dar teoretic şi procedural el poate să spună oricând că în cazul în care e numit procuror şef european preferă funcţia asta, în cazul în care e numit, atâta timp cât el nu şi-a retras candidatura”, a declarat Coloş pentru postul B1 TV.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: