Când va fi lansată procedura de selecţie a şefilor de parchete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu

În 2 decembrie Ministerul Justiţiei va lansa procedura de selecţie a şefilor de parchete. Decizia vine după ce în urmă cu două săptămâni, două asociaţii ale judecătorilor au cerut ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să nu demareze procedurile privind numirea procurorilor şefi înainte ca legislaţia să fie pusă în acord cu recomandările MCV, GRECO, Comisiei de la Veneţia şi Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni.

UPDATE Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că Executivu are în plan reviziurea legislaţiei privind recursul compensatoriu, afirmând că se va găsi „cea mai bună soluţie” pentru abrogarea prevederilor care „au pus în pericol viaţa, integritatea, bunurile personale ale cetăţenilor români”.

Reacţia premierului vine după ce Cătălin Predoiu a anunţat joi că sprijină propunerile legislative care să ducă la abrogarea legii privind recursul compensatoriu, dar adaugă că o abrogare „abruptă” a legii ar putea duce la un val de condamnări la CEDO, în condiţiile în care nu s-ar lua alte măsuri precum extinderea capacităţii sistemului de detenţie sau creşterea numărului consilierilor de probaţiune.

În ce priveşte procedura de numire a şefilor de parchete, Ludovic Orban nu a exprimat nicio părere. În urmă cu două săptămâni, două asociaţii ale judecătorilor au cerut ministrului Justiţiei să nu demareze procedurile privind numirea procurorilor şefi înainte ca legislaţia să fie pusă în acord cu recomandările MCV, GRECO, Comisiei de la Veneţia şi Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni.

„În exercitarea atribuţiilor care îi revin cu privire la numirea procurorilor de rang înalt, să nu declanşeze procedurile de numire a acestora până după punerea în acord a dispoziţiilor legale în materie cu recomandările formulate constant prin rapoartele Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (rapoartele MCV), rapoartele Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO) privind România şi avizele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) şi Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE)”, au transmis reprezentanţii celor două asociaţii.

Potrivit acestora, prin Rapoartele MCV din 2017, 2018 şi 2019 s-a reiterat recomandarea Comisiei Europene de a se ”institui un sistem robust şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneţia, care să poată oferi garanţii suficiente împotriva politizării”.

”În ceea ce priveşte evoluţia în timp a situaţiei, prin aceste Rapoarte MCV s-a evidenţiat o continuă slăbire a sistemului de control şi echilibru din cadrul procedurilor de numire a procurorilor de rang înalt, precum şi o îndepărtare de la recomandările Comisiei de la Veneţia, prin creşterea gradului de libertate a ministrului justiţiei în selecţia candidaţilor, prin limitarea competenţelor Preşedintelui României şi, mai ales, prin reducerea rolului Consiliului Superior al Magistraturii”, au mai transmis magistraţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite