Când va fi depus în Parlament proiectul confiscării extinse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună FOTO David Muntean
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună FOTO David Muntean

Proiectul legislativ privind confiscarea extinsă este în linie dreaptă. Documentul va fi depus ”în curând” în Parlament, după cum afirmă ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

,,Cred că este un proiect important pentru România. Dacă vrem bani la buget, trebuie să confiscăm banii furaţi, să-i redăm societăţii”, a afirmat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Ministrul a mai spus că pregăteşte, pentru a fi lansat în dezbatere publică, un pachet de legi de reformare a sistemului judiciar, dar nu a vrut să ofere detalii privind conţinutul acestuia. ”Nu pot să precizeze prevederi din aceste documente pentru că aş devansa dezbaterea acum, când mai avem câteva lucruri de pus la punct”, a precizat ministrul Justiţiei.

Un al treilea obiectiv vizat de Ministerul Justiţiei este cel referitor la reformarea sistemului penitenciarelor, pe care îl doreşte concretizat printr-un proiect legislativ în Parlament, a mai menţionat Prună.

”După încheierea, pe 9 septembrie, a dezbaterii publice lansate în urmă cu trei săptămâni, vom analiza propunerile de măsuri administrative şi legislative ce s-au desprins din dezbatere în cadrul a cinci centre mari din ţară — Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova, Timişoara şi Bucureşti. Vor fi prezenţi nu numai cei din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi reprezentanţi ai ONG—urilor care lucrează, au proiecte interesante în diverse penitenciare şi care pot face sugestii. Ascultând toate părţile interesate din societate, o să facem o propunere, la jumătatea lunii septembrie, şi o să depun un proiect pe masa Parlamentului”, a precizat ministrul Justiţiei.

Ce prevede legea

La începutul lunii august, Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de lege pentru aplicarea directivei Parlamentului European privind îngheţarea şi confiscarea produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

Specialiştii ministerului au propus ca unui condamnat pentru comiterea unor infracţiuni a căror pedeapsă este mai mare de patru ani să i se confişte bunurile, dacă judecătorul consideră că acestea au fost achiziţionate în urma comiterii unor infracţiuni.

În plus, “confiscarea extinsă se dispune dacă instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale şi are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei”, se arată în proiectul de lege.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite