Când şi cum se restituie vechea taxă auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veste bună pentru românii care au achitat taxa auto în ultimii 10 ani. Restituirea banilor este acum o certitudine, după ce, în ultima zi lucrătoare a anului trecut, Ministerul Mediului şi Ministerul de Finanţe au publicat, în Monitorul Oficial, normele metodologice  de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2017.

Ordinul elaborat de cele două ministere prevede modalitatea concretă prin care statul va da înapoi banii plătiţi de români pe taxa auto, declarată ilegală de Uniunea Europeană. Cererile pentru restituirea taxei se depun încă de anul trecut, numai că în lipsa procedurii de restituire măsura nu s-a putut aplica.

Primul pas pentru restituire este, evident, depunerea unei cereri la organul fiscal competent  -  personal sau prin poştă. Solicitarea trebuie însoţită de mai multe documente: dovada plăţii taxei, respectiv chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont (în original/copie), şi copii după cartea de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare. În cazul în care proprietarul maşinii nu mai deţine dovada plăţii, organul fiscal are posibilitatea să verifice în sistemele proprii dacă banii au fost plătiţi sau nu.

În termen de 45 de zile de la înregistrarea cererii, organele fiscale sunt obligate să soluţioneze solicitarea, timp în care se verifică dacă sumele respective au fost restituite sau au fost compensate cu alte sume datorate de contribuabil. Asta înseamnă că cei care au datorii la Fisc la momentul restituirii nu vor mai primi toţi banii înapoi, ci numai diferenţa ce rezultă din achitarea obligaţiilor fiscale restante.

Când poate fi respinsă cererea de restituire

Normele de aplicare a actului normativ prevăd şi situaţiile concrete în care organul fiscal va respinge restituirea banilor: dacă în termen de cel mult 60 de zile de la solicitare nu se depun copiile după cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare; dacă nu se menţionează în cererea de restituire contul bancar în care urmează să fie depuse sumele cuvenite; dacă organul fiscal constată că suma a fost deja restituită sau compensată cu alte datorii fiscale; dacă nu se regăseşte dovada plăţii nici în registrele organelor fiscale, nici la Trezorerie.

Când se restituie banii

Dacă cererea este aprobată, Trezoreria Statului, care trebuie să facă restituirea efectivă a sumelor, va emite o decizie de returnare. Graficul restituirii este următorul:

a) taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule - în perioada 1 ianuarie 2018 -31 decembrie 2018. 

 b) timbrul de mediu pentru autovehicule - în perioada 1 septembrie 2018-31 martie 2019.  

Banii vor fi depuşi în conturile bancare indicate de solicitanţi în cererile de restituire.

Istoria taxei auto

Taxa auto a suferit de-a lungul vremii mai multe modificări. La 1 ianuarie 2007 a apărut taxa de primă înmatriculare. Pe 19 februarie 2009, taxa a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea ei cu o treime. Din 30 ianuarie 2012 şi până la 31 decembrie 2012, taxa a fost suspendată iar cei care apucaseră să o plătească urmau să primească banii înapoi. Din 15 martie 2013, a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, calculat exclusiv pe baza emisiilor poluante. Timbrul de mediu, împreună cu alte 102 taxe nefiscale au fost eliminate la 1 februarie 2017.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite