Campanie a medicilor timişoreni pentru donare de organe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de supravieţuire sunt minime, pentru că, la ora actuală, nu există practic niciun donator. Din acest motiv, medicii de la Spitalul Judeţean Timişoara, coordonator regional de transplant, au

de supravieţuire sunt minime, pentru că, la ora actuală, nu există practic niciun donator. Din acest motiv, medicii de la Spitalul Judeţean Timişoara, coordonator regional de transplant, au declanşat o campanie de încurajare a donării de organe şi de spulberare a miturilor şi reţinerilor manifestate până acum faţă de această metodă curentă în Europa Occidentală. Între timp, rubricile de mică publicitate continuă să găzduiască anunţuri despre comerţul de rinichi, în special.
Medicii de la Spitalul Judeţean Timişoara nu au obţinut acordul rudelor pentru prelevarea de organe de la niciunul dintre cei patru pacienţi intraţi în moarte cerebrală anul acesta. Mai mult, Dan Ilincariu, coordonatorul de transplant din cadrul spitalului, a primit ameninţări cu moartea de la rudele unui potenţial donator. Lui îi revine cea mai dificilă sarcină, aceea de a convinge membrii familiei unei persoane aflate în moarte cerebrală să accepte prelevarea de organe. Argumentul esenţial este acela că un singur donator poate salva patru vieţi omeneşti. Dan Ilincaru spune că motivul principal de refuz este legat de religie. "Acest lucru nu poate sta prea mult în picioare, pentru că cele mai multe religii acceptă donarea de organe", spune el. Al doilea motiv este teama că pacientul ar putea fi încă în viaţă. Nici acest punct nu este întemeiat, pentru că testele medicale au demonstrat faptul că, după 24 de ore, şansele ca un pacient aflat în moarte cerebrală să revină la viaţă sunt zero. "Altora le e teamă de mutilare. Îi putem asigura că intervenţia chirurgicală este făcută cu foarte mare respect faţă de pacient. În ceea ce priveşte teama de durere, este clar că, din moment ce creierul nu mai funcţionează, nu există", spune Dan Ilincariu.

Donator încă din timpul vieţii
Momentul extrem de delicat al confruntării cu rudele unui pacient în moarte clinică poate fi evitat. Toţi cei care vor să salveze vieţi se pot înscrie la secţia de Imunologie a Spitalului Judeţean din Timişoara ca viitor donator. Procedura este simplă şi constă doar în prelevarea de sânge pentru analize. Altă variantă, mai puţin întâlnită, este o declaraţie notarială prin care oricine îşi poate da acordul pentru donarea de organe în cazul în care va intra în moarte clinică.
Organele care pot fi prelevate la Spitalul Judeţean Timişoara sunt rinichi, cord, plămâni, pancreas, intestine, ficat, piele, cornee, măduvă şi os. Intervenţia trebuie să fie rapidă, pentru că organele pot fi prelevate intacte doar în intervalul de maximum 72 de ore de la decesul unui pacient.

Din 1.512 pacienţi din toată ţara aflaţi pe lista de aşteptare pentru a primi un rinichi, 80 au murit anul trecut. Din 242 de persoane care aveau nevoie de un transplant de ficat pentru a supravieţui, 28 au murit. Patru dintre cei 76 care aşteptau o inimă au decedat şi toţi atâţia dintre cei 80 care aşteptau un pancreas.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite