Campanie europeană împotriva furturilor din locuinţe. Cum să nu le cădem victime spărgătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Română a lansat miercuri, împreună cu EUROPOL şi alte 12 state din Europa o campanie prin care cetăţenii sunt informaţi despre greşelile cotidiene pe care le fac în favoarea spărgătorilor de case. Statisticile arată că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenţei proprietarului.

„Pentru că furtul din locuinţă este infracţiune în toate statele europene, autorităţile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN şi EUROPOL, au lansat, astăzi, 19 iunie 2019, o iniţiativă ce are drept scop conştientizarea cetăţenilor cu privire la modalităţile prin care îşi pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

În ceea ce priveşte metodele de prevenire, specialiştii în prevenirea criminalităţii recomandă cetăţenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. 

ŞI Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în faţa hoţilor. De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecaţi de acasă. „Selfie-urile sunt şi ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine”, atrag atenţia specialiştii. 

Potrivit statisticilor în România, în primele 5 luni ale anului 2019, au fost sesizate 9.210 infracţiuni de furt din locuinţe, cu 5.45% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2018, majoritatea înregistrate în mediul urban. 

Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că  unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenţei proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite