UPDATE Rectorii ar putea rămâne fără dreptul de a anula diplomele, prerogativă  mutată la ”instanţele competente”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a precizat în plen că este de acord cu amendamentele comisiei             FOTO: Arhiva Adevărul
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a precizat în plen că este de acord cu amendamentele comisiei             FOTO: Arhiva Adevărul

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 92 cu amendamente care schimbă din nou radical Legea Educaţiei Naţionale. În afară de modificările din sistemul preuniversitar, în învăţământul superior are loc o schimbare cu implicaţii majore: rectorilor ar putea să li se retragă dreptul de a anula o diplomă de studii dacă s-a dovedit că a fost obţinută fraudulos, prerogativă mutată către ”instanţa competentă”.

UPDATE 19:40 - Printre cele mai importante amendamente la Legea Educaţiei introduse de Comisia de învăţământ de la Camera Deputaţilor, votate astăzi în plen, este cel care prevede că rectorul nu mai poate anula un certificat sau o diplomă de studii care au fost obţinute fraudulos ci, cu aprobarea senatului universitar, poate doar solicita ”instanţei competente” anularea acestuia. 

”Rectorul, cu aprobarea senatului universitar, poate solicita instanţei competente anularea unui certificat sau a unei diplome de studii atunci când se dovedeşte, prin acţiuni de control intern, control al Ministerului Educaţiei Naţionale sau o constatare a organelor abilitate ale statului, că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară”, se arată în raportul Comisiei, obţinut de ”Adevărul”.

Potrivit senatorului Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, ar putea fi vorba despre ”instanţele judecătoreşti”, adică judecătorii, care să fie singurele abilitate să retragă titluri universitare în cazuri de plagiat, spre exemplu.

În prezent, Legea Educaţiei Naţionale prevede că ”rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară”.

O altă schimbare în ceea ce priveşte rectorii este amendamentul care completează prevederea din OUG 92  care spune că, "în cazul exercitării unei funcţii de membru al Guvernului sau de secretar de stat, rectorul are obligaţia de a se suspenda din funcţie pe perioada exercitării respectivei demnităţi”. Comisia a schimbat, menţionând că suspendarea se va face nu numai în cazul în care rectorul ocupă respectivele două funcţii, ci orice funcţie de demnitate publică.

O altă noutate este că, în cazul exercitării unei funcţii de demnitate publică, membrii consiliului de administraţie din cadrul universităţilor de stat au obligaţia de a se suspenda din calitatea de membri ai consiliului de administraţie pe perioada exercitării respectivei demnităţi.

O altă modificare importantă în sectorul universitar o reprezintă amendamentul care spune că evaluarea şcolilor doctorale, efectuată până acum de ARACIS, care este o agenţie independentă de evaluare a calităţii, va fi făcută de CNATDCU, care ţine de Ministerul Educaţiei.

Sancţiunile financiare pentru universităţi, eliminate

Comisia de educatie a mai propus eliminarea sancţiunilor pe care Ministerul le-ar putea da universităţilor care încalcă răspunderea publică asumată. Este vorba de suspendarea finanţării publice şi de propunerea unui proiect de lege privind reorganizarea sau chiar desfiinţarea instituţiei. Tot ce mai poate face Ministerul este să schimbe rectorul instituţiei respective.

În aceeaşi ordine de idei, Ministerul Educaţiei nu mai este obligat să verifice legalitatea Cartei Universitare, înainte de intrarea acesteia în vigoare.

Profesorii, majoritari în managementul şcolilor

De asemenea, deputaţii au decis şi schimbarea componenţei consiliilor de administraţie ale şcolilor. Legea educaţiei prevede că majoritatea membrilor consiliilor trebuie să vină din rândul comunităţii, adică reprezentanţii părinţilor şi ai autoriăţilor locale. 

Amendamentul introdus de Comisie schimbă lucrul acesta, revenind la situaţia anterioară, când profesorii alcătuiau majoritatea în comisii. De asemenea, Comisia a eliminat şi prevederea care spunea că preşedinţii consillilor nu au voie să fie directorii şcolilor.

În plus, şi copiii dascălilor pensionaţi sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învăţământul superior şi beneficiază de gratuitate la cazare în cămine şi internate. Legea Educaţiei actuală nu prevede scutirea de la plată decât pentru copiii profesorilor aflaţi încă la catedră.

Degrevare pentru dascălii-directori şi sindicaliştii-monitori

O altă modificare făcută de Comisie este desemnarea şi plata personalului universitar care desfăşoară activităţi de conducere precum şi activităţi de cercetare suplimentare normei didactice este reglementată prin decizia rectorului.

Dacă până acum norma personalului didactic cuprindea cel mult 30% din activitatea de conducere în cazul în care acesta ocupă funcţii de conducere la nivelul universităţii, de acum încolo, ea va fi de cel mult 25%, cu aprobarea senatului universitar.

Asemenea unei prevederi puse în dezbatere, luni, de Ministerul Educaţiei, deputaţii au aprobat marţi o modificare similară la Legea Educaţiei, care le va permite profesorilor care au şi funcţii de conducere în preuniversitar să poată fi scutiţi total, nu doar parţial, de la obligaţia de a preda, fără a li se tăia din salariul de dascăl.

De aceeaşi clemenţă ar urma să beneficieze şi sindicaliştii-dascăli care participă la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ.


Ordonanţa 92 a fost adoptată marţi de deputaţi cu 223 de voturi "pentru", 90 de voturi "împotrivă" şi 5 abţineri. Comisia de învăţământ a adus amendamente la OUG 92 referitoare la luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării şi plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de cadrele didactice, care au fost adoptate de plen.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a precizat în plen că este de acord cu amendamentele comisiei.

Camera Deputaţilor a fost prima Cameră sesizată, Senatul fiind Camera decizională.

 Amendamentele votate săptămâna trecută

Revenirea clasei a IX-a la liceu, reintroducerea poziţiilor de educatori cu studii medii în sistemul de învăţământ, eliminarea probei transdisciplinare la Evaluarea Naţională şi introducerea competenţelor lingvistice şi digitale pentru admiterea la liceu, acestea sunt amendamentele pe care comisia de specialitate de la Camera Deputaţilor le-a adăugat la ordonanţa 92.

Schimbările vin în contextul în care actuala lege a Educaţiei prevede ca în anul 2016, clasa a IX-a să treacă de la liceu la gimnaziu, iar la Evaluarea Naţională (Capacitatea) să se introducă o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe.

Prin modificările aprobate săptămâna trecută de Comisia de specialitate din Camera Deputaţilor, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a primit aprobarea să trimită Ordonanţa de Urgenţă (OUG) 92/2012 spre dezbatere în plenul Senatului şi în cel al Camerei Deputaţilor. Dacă aceasta trece de ambele camere, atunci Legea Educaţiei Naţionale va fi modificată din nou.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite