Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul: Călin Nistor este noul procuror şef adjunct al DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Nistor este noul adjunct al DNA FOTO Mediafax
Călin Nistor este noul adjunct al DNA FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, astăzi, decretul de numire al lui Călin Nistor în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Călin Nistor a fost propus de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Propunerea a fost adresată de Cazanciuc Consiliului Superior al Magistraturii.

Reprezentanţii CSM l-au audiat pe Nistor, împreună cu Laura Codruţa Kovesi, propusă pentru funcţia de procuror şef al DNA şi cu Tiberiu Niţu care a fost propunerea lui Cazanciuc pentru funcţia de procuror general. Consiliul a trimis avizele celor trei Ministerului Justiţiei, după care au ajuns la Cotroceni. 

Potrivit prevederilor legislative în vigoare, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Călin Nistor, a declarat  în faţa membrilor CSM că absenţa unor dosare de corupţie de anvergură într-o anumită zonă nu înseamnă că „acolo e o oază de cinste”, dând ca exemplu experienţa personală de la Piteşti.
   
„Pentru că acolo, dacă vorbim statistic, avem impresia că în anumite zone nu e corupţie. Dacă şi la Piteşti, când m-am dus eu, în anul anterior se soluţionaseră doar două cauze cu rechizitoriu, credeai că, dom'le, acolo e o oază de cinste, şi după aceea ce-a urmat...Cred că ar trebui înfiinţate birouri teritoriale, dar în cadrul structurilor care performează, care au volum de activitate mare”, a spus Nistor, la acea vreme.

Nistor vrea colaborare între DNA şi Poliţia Română

În timpul audierii de către Secţia pentru procurori a CSM, Nistor a mai spus şi că îşi doreşte încheierea unui protocol între DNA-Structura Centrală şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, pentru ca 50 de ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Investigare a Fraudelor şi Direcţia de Investigaţii Criminale să lucreze cu procurorii anticorupţie în cazurile care privesc macrocriminalitatea economico-financiară, aşa cum a arătat şi în proiectul său de management.

Călin Nistor vizează şi o colaborare la nivel local, între serviciile teritoriale ale DNA şi inspectoratele de poliţie judeţene, „pentru desemnarea a câte 20 de ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor menţionate, ce urmează a fi delegaţi în cauzele complexe investigate de DNA, creând premisa unei eficiente activităţi viitoare”.

El a mai arătat în proiectul de management că interceptările şi înregistrările audio-video din dosarele DNA ar trebui folosite doar dacă faptele avute în vedere în anchetă nu pot fi probate în altă modalitate, evitându-se astfel intruziunea în viaţa intimă a persoanei vizate.

La finalul audierii, Călin Nistor a declarat că „nu poate fi evaluat gradul de corupţie după activitatea unui serviciu” al DNA. 

Călin Nistor lucrează ca procuror de 13 ani, din care aproape şapte ani în DNA, iar aproximativ patru ani a fost avocat în Baroul Vâlcea. Din 2006 până în 2008, Călin Nistor a fost procuror la DNA - Structura Centrală, apoi a condus DNA Piteşti până în 10 martie 2013. Nistor a fost delegat în 11 martie în funcţia de procuror şef al DNA. După preluarea conducerii DNA de către Laura Codruţa Kovesi, Călin Nistor a fost delegat în funcţia de procuror şef adjunct al DNA. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite